By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας απο ΑΠΕ προωθεί η ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Απόψεις > Έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας απο ΑΠΕ προωθεί η ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Απόψεις

Έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας απο ΑΠΕ προωθεί η ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Sofia Veiou
Sofia Veiou 2 Απριλίου 2024
Share
5 Min Read
SHARE

Έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας απο ΑΠΕ προωθεί η ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ελληνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη δύο έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Τα μέτρα συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας, καθώς και των στόχων της  Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας και της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55%, καθιστώντας δυνατή την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της να στηρίξει δύο έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Το έργο «Faethon» περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών μονάδων καθεμία από τις οποίες θα έχει δυναμικότητα 252 MW, καθώς και την κατασκευή ολοκληρωμένων μονάδων θερμικής αποθήκευσης τηγμένου άλατος και ενός υποσταθμού υπερυψηλής τάσης. Στόχος αυτού του έργου είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πλεονάζουσα ενέργεια θα αποθηκεύεται και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια προς χρήση σε περιόδους αιχμής της κατανάλωσης, όπως τις βραδινές και τις νυκτερινές ώρες.

Το έργο «Σέλι» περιλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας 309 MW συνοδευόμενης από ένα ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές ιόντων λιθίου. Στόχος αυτού του έργου είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της σταθερότητας του δικτύου.

Οι δύο κατασκευές προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2025.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή αμφίδρομης σύμβασης επί διαφοράς διάρκειας είκοσι ετών. Η τιμή άσκησης του δικαιώματος θα καθορίζεται από τεχνική επιτροπή βάσει, μεταξύ άλλων, ανάλυσης κόστους-οφέλους και εκτίμησης κινδύνου. Η τιμή αναφοράς θα υπολογίζεται ως μηνιαίος σταθμισμένος ως προς την παραγωγή μέσος όρος της αγοραίας τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές επόμενης ημέρας.

Όταν η τιμή αναφοράς είναι χαμηλότερη από την τιμή άσκησης του δικαιώματος, οι δικαιούχοι θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν πληρωμές ίσες προς τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών. Ωστόσο, όταν η τιμή αναφοράς είναι υψηλότερη από την τιμή άσκησης του δικαιώματος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά στις ελληνικές αρχές. Το καθεστώς θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών για τους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης, χωρίς ωστόσο να αποζημιώνονται υπερβολικά οι δικαιούχοι σε περιόδους κατά τις οποίες η τιμή αναφοράς είναι υψηλότερη από την τιμή άσκησης του δικαιώματος. Η στήριξη των έργων θα καταβάλλεται ετησίως για περίοδο 20 ετών.

Αμφότερα τα έργα αναμένεται να αυξήσουν την ετήσια καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο ελληνικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 1,2 TWh. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 2,1 % της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2020. Επιπλέον, τα δύο έργα θα τονώσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 8 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020. Οι μονάδες αποθήκευσης και στα δύο έργα θα συμβάλουν στην αποσύνδεση της κατανομής ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή, μετριάζοντας έτσι τη διαλείπουσα φύση της ηλιακής ενέργειας και ενισχύοντας τη σταθερότητα του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή διαπίστωσε τα εξής:

  • Τα μέτρα διευκολύνουν την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας και, συγκεκριμένα, της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης. Η ενίσχυση είναι αναγκαία και κατάλληλη για τη στήριξη της απανθρακοποίησης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς περιβαλλοντικούς στόχους.
  • Η ενίσχυση έχει «χαρακτήρα κινήτρου», καθώς οι δικαιούχοι δεν θα πραγματοποιούσαν τις επενδύσεις στην απανθρακοποίηση στον ίδιο βαθμό χωρίς τη δημόσια στήριξη.
  • Η ενίσχυση έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στο εμπόριο εντός της ΕΕ. Ειδικότερα, η ενίσχυση είναι αναλογική και τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στο εμπόριο θα είναι περιορισμένες, λόγω του σχεδιασμού των συμβάσεων επί διαφοράς ο οποίος διασφαλίζει ότι το ποσό της ενίσχυσης περιορίζεται στο ελάχιστο.
  • Οι ελληνικές αρχές θα διασφαλίσουν ότι η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί ως αποτέλεσμα των έργων θα τεθεί στη διάθεση κάθε εταιρείας που επιθυμεί να αναπτύξει τέτοιες τεχνολογίες στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα διεκδικεί και απαιτεί πράσινες πόλεις και καθαρή ενέργεια. Τα δεδομένα αλλάζουν και οι χρηματοδοτήσεις διευκολύνουν την προσπάθεια αυτή. Είναι η στιγμή να το καταλάβουν όλοι και να στραφούν σε τέτοιες λογικές.

 

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

 

 

You Might Also Like

Η ΕΚΤ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ οργανώνονται για την εύρυθμη λειτουργία τους – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η ΕΕ εντείνει τους ελέγχους των συστημάτων στις χώρες της ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ να καθοδηγεί τις πρεσβείες της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η Ευρώπη καλείται να αποκτήσει δυναμική και κύρος – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στα Πιέρια Όρη – Κατευθύνεται προς Κοζάνη
Next Article Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ!
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΑπόψειςΕλλάδαΘέματα

Θεσμική συνεργασία και Κυβερνοασφάλεια – Του Γιώργου Παπαπροδρόμου

7 Ιανουαρίου 2025
Απόψεις

Η εύρυθμη ένταξη των μεταναστών αποτελεί στρτατηγική προτεραιότητα – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

4 Δεκεμβρίου 2024
Απόψεις

Η σύγχυση του καταναλωτικού κοινού φέρνει αρνητικά αποτελέσματα – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

27 Νοεμβρίου 2024
ΒέροιαΑπόψειςΗμαθία

Ο χορός «τας» όπως τον είδα απ’ τους παλιούς…

26 Νοεμβρίου 2024
ΑπόψειςΒέροιαΗμαθία

«ΕΡΑΣΜΟΣ»: 25 Νοέμβρη – Η βία κατά των γυναικών πρέπει να εκλείψει… «χθες»!

23 Νοεμβρίου 2024
Απόψεις

Η ΕΕ καλείται να λύσει δομικά προβλήματα της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

20 Νοεμβρίου 2024
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?