Βέροια: Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Βέροιας για την «στρεβλή χρηματοδότηση» από την Περιφέρεια Κ.Μ.
Με αφορμή τις χρηματοδοτήσεις των δήμων για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 23/4 συνέντευξη τύπου.
Στην εισήγησή του ο κ. Βοργιαζίδης, ανέφερε:
«Η ιστορία μας ξεκινάει περίπου ένα χρόνο πριν. Ένα χρόνο πριν όταν ψάχνοντας και διαβάζοντας αντιληφθήκαμε ότι επίκειτο υπό χρηματοδότηση του Δήμου μας από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Αφού μαζέψαμε όλα τα στοιχεία για να μπορούμε να πούμε κάτι τεκμηριωμένο, εγινε ένα ραντεβού με τον κ. Περιφερειάρχη, για να δούμε τι γίνεται με το συγκεκριμένο θέμα.
Η Περιφέρεια θα χρηματοδοτούσε την Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη αλλά και τους Δήμους με αστικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, δηλαδή τις Σέρρες και την Κατερίνη. Αυτό που είπα στον κ. Περιφερειάρχη ήταν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και για τις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων σύμφωνα με όλα τα εγκεκριμένα της χρηματοδότησης.
Θα μπορούσε λοιπόν ο Δήμος μας, λόγω του ότι είναι πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας, να χρηματοδοτηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι Δήμοι με αστικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.
Ο κ. Περιφερειάρχης όταν του το ανέφερα έδειξε έκπληκτος και απευθυνόμενος προς τον Σύμβουλό του είπε «αυτό δεν το γνώριζα». Και βεβαίως υποτίθεται ότι από κει και πέρα περιμέναμε κάτι να διορθωθεί, κάτι να αλλάξει. Δεν άλλαξε τίποτα, αντιθέτως μάλλον τα πράγματα γίναν και λίγο χειρότερα θα έλεγα. Βγήκε το έγγραφο στις 26 Ιανουαρίου που αφορούσε τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση ποιότητας του Περιβάλλοντος και της Διαβίωσης σε πόλεις και κωμοπόλεις έως 50.000 κατοίκους στην Π.Κ.Μ. μέσω της οποίας χρηματοδοτούνταν και η δική μας πόλη.
Ποιο είναι το ουσιαστικό θέμα.
Το ουσιαστικό θέμα είναι ότι ο κ. Περιφερειάρχης αποφάσισε να δοθούν 210.000.000 ευρώ για τους 12 από τους 14 Δήμους της Θεσσαλονίκης. Εξαιρούνται ο Δήμος Βόλβης και ο Δήμος Χαλκηδόνος, δηλαδή αυτός που είναι πλέον στα Δυτικά και πλέον στα Ανατολικά, και μέσα σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι άλλοι δώδεκα Δήμοι.
Που όπως είπε ο ίδιος ο κ. Περιφερειάρχης και όχι μόνο, κάθε Δήμος θα έχει τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο, το οποίο στη γλώσσα μας σημαίνει τουλάχιστον 10εκ. ευρώ.
Είπα και το ξαναλέω ότι στους ένδεκα Δήμους – γιατί, για τη Θεσσαλονίκη δε γεννάται λόγος – οι έξι έχουν μικρότερο πληθυσμό από την πόλη μας. Έξι από τους 11 Δήμους της Θεσσαλονίκης οι οποίοι θα πάρουν τουλάχιστον 10εκ. ο καθένας, έχουν μικρότερο πληθυσμό από τον Δήμο της Βέροιας.
Συνέβη αυτό στις άλλες Περιφέρειες; – Όχι.
Συνέβη μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, χρηματοδοτούνται οι 5 Πρωτεύουσες των Νομών, και ο Δήμος Ορεστιάδας, παρότι δεν έχουν και οι πέντε πρωτεύουσες πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδοτούνται και οι 4 πρωτεύουσες Περιφερειακών Ενοτήτων, συν του Δήμου Πτολεμαΐδας.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδοτούνται και οι τέσσερις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, από τις οποίες μόνο τα Ιωάννινα έχουν πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι τέσσερις πρωτεύουσες χρηματοδοτούνται από τις οποίες η Καρδίτσα δεν έχει πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.
Και μπορώ να συνεχίσω να σας λέω και για τις άλλες Περιφέρειες.
Άρα, αυτό έγινε μόνο στην Π.Κ.Μ.
Εδώ λοιπόν είδαμε ποιοι είναι οι Δήμοι που δεν έχουν αστικό πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκων και παρότι το πρόγραμμα προέβλεπε ότι μπορούν και οι Πρωτεύουσες Νομών να χρηματοδοτηθούν εξίσου, δεν έγινε.
Άρα, ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε.
Και βέβαια είναι ο μεγαλύτερος Δήμος από αυτούς που έμειναν εκτός της χρηματοδότησης.
Βέβαια τα πράγματα ήταν λίγο χειρότερα από αυτό που φανταζόμασταν στην αρχή γιατί πέραν της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης που ήταν η πρώτη κατηγορία χρηματοδότησης, υπήρξε μια δεύτερη, που ήταν η Κατερίνη και οι Σέρρες, και υπήρξε η τρίτη κατηγορία – αν θέλετε -, αυτή στην οποία είμαστε εμείς μαζί με άλλους 13 Δήμους (14 Δήμοι συνολικά), οι οποίοι παίρνουν από 1,5εκ ευρώ.
Δηλαδή ο Δήμος της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης των 30.000 κατοίκων παίρνει 10 τουλάχιστον εκατομμύρια και ο Δήμος Βέροιας παίρνει 1,5εκ ευρώ..
Μπράβο μας!
Σε αυτό το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τέλη Ιανουαρίου, αναφέρονται οι Δήμοι οι οποίοι συμμετέχουν.
Δήμος Πολυγύρου, Δήμος Νάουσας, Δήμος Πέλλας, Δήμος Βέροιας, Δήμος Παιονίας, Δήμος Χαλκηδόνος, Δήμος Σιντικής, Δήμος Νέας Προποντίδας, Δήμος Κιλκίς, Δήμος Έδεσσας, Δήμος Σκύδρας, Δήμος Αλεξάνδρειας, Δήμος Δίου – Ολύμπου και Δήμος Αλμωπίας.”
Αυτοί είναι οι Δήμοι οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα των κάτω των 50.000 κατοίκων, όπου βέβαια υπάρχει και κάτι στρεβλό.
Επειδή χρηματοδοτούνται οι δημοτικές κοινότητες άνω των 5.000 κατοίκων, υπάρχει κάποιος από αυτούς τους Δήμους, – δεν έχει σημασία ποιος είναι – ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί εις διπλούν. Άρα κάποιος από τους 14 Δήμους, χρηματοδοτείται με 3εκ ευρώ με πληθυσμό το μισό της πόλης μας.”
«Διάβασα στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε από την Περιφέρεια, «… Δήμοι με μεγάλο πληθυσμό, που χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις για μια λειτουργική Θεσσαλονίκη που βαδίζει προς το 2030 για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των συμπολιτών».
Και ρωτάω.
Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030; Εμείς πρέπει να πάμε προς τα πίσω; Μια απάντηση θα ήταν καλή.»
“Δράση με Γνώση”:
- Επανερχόμαστε στο θέμα της χρηματοδότησης του Δήμου Βέροιας από το ΣΒΑΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να μη μείνει κανένα ερωτηματικό για το τι έχει συμβεί.
- Ο κ. Περιφερειάρχης επέλεξε να χρηματοδοτήσει τους 12 από τους 14 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης (πλην Δήμων Βόλβης και Χαλκηδόνας) με το ποσό των 210 εκ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σημαίνει τουλάχιστον ένα εμβληματικό έργο για κάθε Δήμο (δηλαδή 10 εκ. ευρώ). Βέβαια ανάμεσα στους 12 Δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης (προφανώς δε γίνεται λόγος για την πόλη της Θεσσαλονίκης) υπάρχουν έξι Δήμοι μικρότεροι σε πληθυσμό από τον Δήμο Βέροιας.
- Ο Δήμος Βέροιας κατατάχθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη στη χαμηλή κατηγορία χρηματοδότησης, μαζί με τους Δήμους Πολυγύρου, Νάουσας, Πέλλας, Παιονίας, Χαλκηδόνος, Σιντικής, Νέας Προποντίδας, Κιλκίς, Έδεσσας, Σκύδρας, Αλεξάνδρειας, Δίου-Ολύμπου και Αλμωπίας, αφού τους δίνεται για τον ίδιο λόγο από 1,5 εκ. ευρώ. Προφανώς προκύπτει ερώτημα: κ. Τζιτζικώστα ο Δήμος Βέροιας δεν πρέπει να βαδίσει προς το 2030;
- Ο Δήμος Βέροιας υποχρηματοδοτείται γιατί κατά τον κ. Περιφερειάρχη έχει αστικό πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων. Είναι όμως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που την εξισώνει στο ΣΒΑΑ με τους Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων. Όπως είναι όλοι οι παρακάτω Δήμοι, κι ας έχουν αρκετοί από αυτούς αστικό πληθυσμό κάτω από 50.000 κατοίκους.
- Δυτικής Μακεδονίας: ΣΒΑΑ παίρνουν οι Δήμοι Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας (πρωτεύουσες νομών) και Πτολεμαΐδας. Δηλαδή συνέχιση των ΣΒΑΑ της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου.
- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης : ΣΒΑΑ προβλέπεται για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ορεστιάδας (πρωτεύουσες νομών ΚΑΙ Ορεστιάδα).
- Θεσσαλίας: πρωτεύουσες νομών, Δήμοι Βόλου, Καρδίτσας, Λαρισαίων και Τρικκαίων
- Δυτικής Ελλάδας: Δήμος Πατρέων, Δήμος Αγρινίου, Δήμος Πύργου, Δήμος Ήλιδας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Δήμος Ξηρομέρου.
- Πελοποννήσου: Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Τριπόλεως, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Κορινθίων-Λουτρακίου/Περαχώρας/Αγίων Θεοδώρων και Δήμοι Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων.
- Για το ΣΒΑΑ ορεινών περιοχών έχει ήδη γίνει εκτενής αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα καλό παράδειγμα διαβούλευσης από την πρώτη στιγμή κάτι το οποίο δεν έγινε στο ΣΒΑΑ αστικών περιοχών, όπου απλά ενημερωθήκαμε.
- Το θέμα «μελέτη-κατασκευή» είναι ιδιαιτέρως θετικό για όσους Δήμους αφορά (αυτούς χωρίς επαρκή τεχνική υπηρεσία), στους οποίους δεν ανήκει ο Δήμος μας.
- Όσον αφορά στο θέμα του κάθετου άξονα, ουδέποτε ο Δήμος Βέροιας μπλόκαρε την κατασκευή του κάθετου άξονα. Έχει γνωμοδοτήσει, ως όφειλε, εγκαίρως, αλλά η αποφασιστική αρμοδιότητα είναι της περιφέρειας και όχι του Δήμου ο οποίος μόνο γνωμοδοτεί.