By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: «Τσακίζει» η ακρίβεια – Έξι στους 10 μετά βίας τα βγάζουν πέρα
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > «Τσακίζει» η ακρίβεια – Έξι στους 10 μετά βίας τα βγάζουν πέρα
ΟικονομίαΕιδήσεις

«Τσακίζει» η ακρίβεια – Έξι στους 10 μετά βίας τα βγάζουν πέρα

Sofia Veiou
Sofia Veiou 17 Δεκεμβρίου 2023
Share
4 Min Read
SHARE

«Τσακίζει» η ακρίβεια – Έξι στους 10 μετά βίας τα βγάζουν πέρα

 

Η ακρίβεια συνεχίζει να «τσακίζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να φέρνει καταναλωτές και νοικοκυριά στα όριά τους. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αποτελούν το Νο1 πρόβλημα για τους καταναλωτές, που στη πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι μετά βίας τα βγάζουν πέρα κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Καταναλωτών Παναγιώτη Γεωργιάδη, έξι στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν ότι δυσκολεύονται πολύ για να τα βγάλουν πέρα. Αυτό που έχει ιδιαίτερα σημασία και πηγάζει τόσο από τις έρευνες της ΙΝΚΑ αλλά και από άλλες αντίστοιχες το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει κατακρημνιστεί και οι πολίτες είναι… πεπεισμένοι ότι το «φαινόμενο» της ακρίβειας θα παραμείνει ισχυρό και το 20223.

«Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει υποχωρήσει σε -45% με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι όλης της ΕΕ», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας πως «το 64% έχει προβλέψει μείωση ή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Επίσης το 59% προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες δαπάνες, ενώ παρατηρείται μια τάση αναβολής των υποχρεώσεων των καταναλωτών.

Τα τρόφιμα έχουν σταθερά εδώ και πολλούς μήνες τη μερίδα του λέοντος στις ανατιμήσεις, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα της ακρίβειας.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ελαιόλαδο βρίσκεται στην κορυφή των ανατιμήσεων, ενώ ακολουθούν και άλλα βασικά είδη διατροφής.
Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες ετήσιες ανατιμήσεις αφορούν τα

Ελαιόλαδο: 31.4%,
Φρούτα: 12%,
Κρέατα: 8,1%,
Λαχανικά: 10,8%,
Ζάχαρη – σοκολάτες: 7,6%.

Όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ αλλά και παράγοντες της αγοράς, εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης, αυξήσεις παρατηρούνται και στα εποχικά είδη και είδη δώρων.

 

Χρεωμένα 1 στα 3 νοικοκυριά

Πρόσφατη έρευνα της Interview κατέδειξε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά είναι «πνιγμένα» από τα χρέη σε τράπεζες, εφορία και αντιμέτωπα με τη ακρίβεια που τους έχει αναγκάσει να περιορίσουν δραστικά τις δαπάνες και να αλλάξουν ακόμη και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ένα στα τρία νοικοκυριά δηλώνει πως έχει οφειλές και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ η πλειοψηφία έχει μειώσει θεαματικά τις αγορές σε βασικά ήδη διατροφής.

Τουλάχιστον 1 στους 3 έχει λάβει τραπεζικό δάνειο (35%) ή/ και διατηρεί χρέος σε πιστωτική κάρτα (36%). Επίσης το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι έχει χρέος προς την εφορία, ενώ 17% έχει οφειλές που αφορούν τους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και ενοικίου.

Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν αναγκάσει τα νοικοκυριά και ευρύτερα τους καταναλωτές να προβούν σε μεγάλες περικοπές δαπανών σε διατροφικά προϊόντα πρώτης «γραμμής. Το 69% μείωσε τις αγορές σε ελαιόλαδο, το 75% στο μοσχάρι, το 77% στο κασέρι/γραβιέρα, το 73% στο τυρί φέτα και το 67% στο ψάρι. Επίσης «μαχαίρι» στα γλυκά όχι λόγω… δίαιτας αλλά ακρίβειας μπήκε στα γλυκά (82%), ενώ το 76% των ερωτηθέντων μείωσε τις δαπάνες και στα αλκοολούχα ποτά.

 

 

sofokleousin.gr

 

You Might Also Like

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών, χωρίς ταυτότητα

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Γ’ Εθνική: Μ.Αλεξανδρος Αγ. Μαρίνας – Βέροια 0-0 – Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της κατηγορίας
Next Article Βέροια: Ο Αη Βασίλης με το έλκηθρο του Συλλόγου Ασβεσταριωτών ‘’Γκόνος Γιώτας’’ στην Εληά
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
ΠολιτικήΗμαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: Ανακαινίζονται 8 σχολεία της Ημαθίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Όλες οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις!

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

31 Μαΐου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?