By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Το ΔΝΤ για την κρίση χρέους: Τι λέει για Ε.Ε. και Ελλάδα
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Το ΔΝΤ για την κρίση χρέους: Τι λέει για Ε.Ε. και Ελλάδα
ΟικονομίαΕιδήσεις

Το ΔΝΤ για την κρίση χρέους: Τι λέει για Ε.Ε. και Ελλάδα

Sofia Veiou
Sofia Veiou 15 Ιανουαρίου 2024
Share
7 Min Read
SHARE

Το ΔΝΤ για την κρίση χρέους: Τι λέει για Ε.Ε. και Ελλάδα

 

Το ευρώ ως νομισματική ένωση είναι ένα “τρελοκομείο”. Υπάρχουν πολλοί κανόνες στους οποίους όλοι συμφωνούν τις καλές μέρες. Αν όμως αποτύχουν στο να οδηγήσουν σε ανάπτυξη, όσοι πρέπει να τους εφαρμόσουν κατηγορούν τη νομισματική ένωση ως παγίδα λιτότητας. Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια ο καθηγητής του πανεπιστημίου Princeton, Χάρολντ Τζειμς περιγράφει συνοπτικά την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρωζώνη κατά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, με αφετηρία την Ελλάδα σε έκδοση με τίτλο “Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους” που φιλοξενεί επίσημα στην ιστοσελίδα του το Ταμείο.

Όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα, με τα δύο αποτυχημένα προγράμματα του Ταμείου, καλύπτει τις 90 από τις συνολικά 293 σελίδες της έκδοσης, η οποία έγινε μετά από συνεντεύξεις με όλους του εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ που συμμετείχαν στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

Στην – ιστορική – αφήγηση του ο συγγραφέας τονίζει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες που κάλεσαν το ΔΝΤ να βοηθήσει στα προγράμματα διάσωσης, αρχικά της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ιρλανδίας, της Πορτογαλία, της Κύπρου και της Ισπανίας, ήταν αντίθετες με την εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του χρέους – όπως απαιτούσε το καταστατικό του ΔΝΤ – λόγω κυρίως της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε 150 δισ. ελληνικά ομόλογα, Τυπικά επικαλούνταν ασυμβατότητα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ωστόσο, ο πρώτος που αντέδρασε στην παρουσία του Ταμείου, ήταν ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ θεωρώντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κράτη που δεν είχαν δική τους νομισματική πολιτική.

 

Αναποτελεσματικές κυβερνήσεις

Σε άλλο σημείο της αφήγησης, τονίζεται ότι η αποτυχία του πρώτου προγράμματος για την Ελλάδα οφείλεται, εκτός από την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους και στην υποεκτίμηση των συνεπειών των περικοπών από το ΔΝΤ το οποίο ήταν μεν ο ειδικός στα προγράμματα διάσωσης ανά το κόσμο, αλλά όχι σε ένα μέλος μιας χαλαρής νομισματικής ένωσης, με “σκληρό” νόμισμα.

Εκτός από αυτό όμως, τα στελέχη του ΔΝΤ τονίζουν ότι το βασικό πρόβλημα που οδήγησε στην αποτυχία το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν η αδυναμία των κυβερνήσεων να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, με στόχο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αντ’ αυτού, γίνονταν μεγάλες περικοπές σε άλλες δαπάνες, επιτείνοντας το κοινωνικό πρόβλημα.

Σε άλλο σημείο της αφήγησης γίνεται λόγος για προστασία οργανωμένων συμφερόντων που μεγάλωνε το δημοσιονομικό πρόβλημα και επιδείνωνε την βιωσιμότητα του χρέους.

Ο συγγραφέας επικαλείται και τις δηλώσεις περί διαφθοράς που είχαν κάνει μέλη των τότε κυβερνήσεων. Δίνοντας την δική του εξήγηση από τις συνεντεύξεις που έκανε, κάνει λόγο για ένα πολύπλοκο και “ομιχλώδες” φορολογικό σύστημα το οποίο δημιουργούσε από μόνο του εστίες διαφθοράς.

Ο συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφέρει και το κύμα αντιπάθειας στην Ελλάδα και τις άλλες “μνημονιακές” χώρες απέναντι στην τρόικα, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ (αλλά και τη Γερμανία η οποία τηρούσε σκληρή στάση) η οποία εμφανίζονταν να επιβάλλει μέτρα λιτότητας τα οποία όμως στην πραγματικότητα δέχονταν ή πρότειναν από μόνοι τους οι Έλληνες πολιτικοί, μεταφέροντας όμως την ευθύνη στους δανειστές.

Την τάξη αυτή των πολιτικών διαδέχθηκαν οι λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονταν γρήγορη και ανέξοδη διαφυγή από τα προγράμματα λιτότητας.

Όπως τονίζεται, η Ελλάδα είχε ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της το 2014, αλλά η κατάσταση άλλαξε το 2015, με την ανάληψη της κυβέρνησης από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ που ήρθαν με σύνθημα την κατάργηση της λιτότητας και οδήγησαν την Ελλάδα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ενώ η νέα κυβέρνηση εξελέγη με το σύνθημα της κατάργησης των μνημονίων, σε έξι μήνες είχε αποκτήσει την συμπεριφορά του “συκοφαντημένου”, όπως το χαρακτηρίζει, ΠΑΣΟΚ. Το τρίτο πρόγραμμα, μέσα από τα νέα μέτρα λιτότητας, ολοκλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή και οδήγησε στα μέτρα διευθέτησης του χρέους που ισχύουν και σήμερα.

 

Ανοχύρωτη η Ε.Ε. απέναντι σε κρίσεις

Όπως τονίζεται, η παρουσία του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που παρουσίασαν δημοσιονομικό πρόβλημα, ήταν εκ του αποτελέσματος απολύτως απαραίτητη.

Η Ε.Ε. αναλώνονταν μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης σε ατέλειωτες συζητήσεις για το τι επιβάλλεται και τι εξαιρείται από τους δημοσιονομικούς κανόνες που ίσχυαν για χρόνια. Στο ξέσπασμα της κρίσης δεν υπήρχε ούτε ο μηχανισμός, αλλά ούτε και κεφάλαια για διάσωση κρατών που αντιμετώπιζαν δημοσιονομικό πρόβλημα. Οι αποφάσεις για τις διασώσεις λαμβάνονταν μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε αντίθετα “στρατόπεδα”. Με τη βοήθεια όμως του ΔΝΤ συστάθηκε το 2011 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το 2012 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος, όπως τονίζεται, στοχεύει να αναλάβει ένα ρόλο “ευρωπαϊκού ΔΝΤ”.

Την περίοδο της κρίσης έγινε φανερή και η έλλειψη μιας τραπεζικής ενοποίησης εντός της Ε.Ε. που θα μπορούσε να βρει γρηγορότερα λύση σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος, στις οποίες το πρόβλημα ξεκίνησε από τις εμπορικές τράπεζες.

Πάντως ο συγγραφέας χαρακτηρίζει άψογη τη συνεργασία Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης.

 

Νέο κεφάλαιο για το ΔΝΤ

Ως απότοκο της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη ο συγγραφέας σημειώνει ότι το Ταμείο, λόγω των αστοχιών που υπήρξαν ειδικά για το πρόβλημα της Ελλάδας, αναγκάστηκε να συμπληρώσει το καταστατικό του με ένα ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων στη ζώνη ευρώ, παρότι θεωρεί απίθανο σε κάθε περίπτωση να κληθεί ξανά για διάσωση εντός της οικονομικής οντότητας.

 

 

capital.gr

 

You Might Also Like

Ημαθία: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στην Εγνατία στο ύψος Κλειδίου

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

TAGGED:Must Read
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έκοψε τη βασιλόπιτα
Next Article ΕΦΚΑ: Τέλος η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους έχουν χρέη
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΠολιτικήΗμαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: Ανακαινίζονται 8 σχολεία της Ημαθίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Όλες οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις!

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

31 Μαΐου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Έκρηξη φόρων έως και 33,8% για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

28 Μαΐου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Οι έλεγχοι που διενεργεί η ΑΑΔΕ πριν επιστρέψει φόρους!

26 Μαΐου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 30 Μαΐου

23 Μαΐου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?