Με μέτρα εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα, αλλά και με μηνύματα για περαιτέρω δραστικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτές απαιτηθούν στην πορεία, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την αθλητική βία στη χώρα μας, στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια και της δολοφονίας του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.
Επί σχεδόν μία ώρα ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της UEFA συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ τους τρόπους αντίδρασης μπροστά στο φαινόμενο που ο ίδιος ο Αλεξάντερ Τσέφεριν χαρακτήρισε καρκίνο του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στην Ηρώδου Αττικού 19 ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, ενώ κυβερνητικά στελέχη στέκονται, κατά κύριο λόγο, σε δύο σημεία:
-Στο μήνυμα αποφασιστικότητας που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αυστηρή εφαρμογή όλων των παρεμβάσεων για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού.
-Στο γεγονός ότι όσα ειπώθηκαν και συμφωνήθηκαν από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ έγιναν μπροστά στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Τα μέτρα
“Για πρώτη φορά πρωθυπουργός, πρόεδρος της UEFA, κυβερνητικά στελέχη και ιδιοκτήτες ΠΑΕ συζήτησαν εκτενώς γύρω από το ίδιο τραπέζι. Και αυτό από μόνο του εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό”, σχολιάζουν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, να ανακοινώνει:
-Το κλείσιμο παράνομων-παράτυπων λεσχών φιλάθλων.
-Την αδειοδότηση και λειτουργία αυστηρά ενός συνδέσμου, με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
-Τον έλεγχο της εισόδου και της ταυτοποίησης οργανωμένων φιλάθλων, στις θύρες που εντοπίζεται πρόβλημα από την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η κίνηση αποτέλεσε κοινό αίτημα των ΠΑΕ, ενώ, παρά τις αντιδράσεις που ενδεχομένως προκύψουν από ορισμένους, οι οποίοι θεωρούν άβατο συγκεκριμένες θύρες, το σήμα που εκπέμπεται είναι ότι το μέτρο θα προχωρήσει και θα εφαρμοστεί στην ολότητά του.
-Τη χρήση ολοκληρωμένου συστήματος με κάμερες στα γήπεδα.
“Φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεσμεύομαι ότι δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε…Υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας. Το κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών…Ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο των διευρυμένων συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, η αντιμετώπιση της αθλητικής βίας είναι μία προσπάθεια που δεν τελειώνει σε μία ημέρα, γιατί πρόκειται για ένα βαθύ φαινόμενο. Παράλληλα, επισημαίνουν πως το πλαίσιο των ποινών είναι πολύ αυστηρό, όπως αποδείχθηκε και στις αποφάσεις του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, με το βάρος να πέφτει, σε μεγάλο βαθμό, στα ζητήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των λεσχών. “Εκεί, υπάρχει νόμος και θα εφαρμοστεί, όπως πρέπει…”, τονίζουν.
“Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι συμφωνήσαμε και με τον πρόεδρο της UEFA να συνεργαστούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχομένως με την δημιουργία ενός παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών, ώστε η UEFA όχι απλά να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια -δημόσια ενδεχομένως- για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας.
Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας τής UEFA. Όμως, πρέπει επίσης να είμαστε ειλικρινείς: το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν αφορά μόνο τα γήπεδα αυτά καθ’ αυτά.
Το φαινόμενο έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους. Είναι μία βία με αθλητικό, υποτίθεται, υπόβαθρο με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου είτε του περιθωρίου. Μερικές φορές τείνει να αποκτά και δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά.
Αυτό, λοιπόν, αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται σε έναν ανοιχτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ο οποίος είναι απλά μεταμφιεσμένος σε μία αθλητική διαφορά. Για αυτό και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική, μέσα, αλλά και έξω από τα γήπεδα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με πληροφορίες μία από αυτές θα σχετίζεται με την επικοινωνιακή καμπάνια για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Πώς θα γίνεται αυτό;
Μία από τις προτάσεις είναι τα κανάλια που παίρνουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα να προβάλουν πριν τους αγώνες μηνύματα κατά της βίας. Μηνύματα που θα έχουν πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.