Χρηματιστηριακοί αεριτζήδες, κρατικοί οργανισμοί λεηλατημένοι από τα δύο κόμματα εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματικοί κολοσσοί που δεν έβλεπαν ούτε τη μύτη τους, αγροτικοί συνεταιρισμοί που δυσφήμησαν την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι», βιομηχανίες που ρούφηξαν ώς και λίμνες για να μπουν στο χρηματιστήριο πριν τις καταπιεί η ζωή, αθλητικοί σύλλογοι κι από κοντά φυσικά το «ελληνικό θαύμα», οι χρεοκοπημένες κατασκευαστικές εταιρείες. Από μια κλαδική ανάλυση των νομικών προσώπων της λίστας προκύπτει ότι «εκπροσωπούνται» σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.
Tα ερείπια μιας εποχής, οι «επιτυχημένοι» άνθρωποι της οποίας κόμπαζαν ότι θα είναι αιώνιοι, και τα «σπασμένα» της γυαλιστερής πλην επίπλαστης ευμάρειάς τους καλείται να πληρώσει σήμερα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Η εικόνα αυτή συντίθεται από ένα πλήθος «πίξελ» μιας «λίστας με αρκτικόλεξα και αριθμούς» -χωρίς δηλαδή ένα προφανές νόημα- και αποδίδει το έσχατο αντιφέγγισμα της ανέμελης επιχειρηματικότητας που οικοδόμησε μια καταστροφή ως επιτυχία.
Αναφερόμαστε στον κατάλογο που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ στις 4 Αυγούστου και περιλαμβάνει ιδιώτες και νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Ο πρώτος κατάλογος περιλαμβάνει 10.168 φυσικά πρόσωπα και ο δεύτερος 16.839 νομικά πρόσωπα, οι συνολικές οφειλές των οποίων υπερβαίνουν τα 130,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των 16.839 νομικών προσώπων περιλαμβάνονται πάρα πολλές εταιρείες που έχουν καταρρεύσει, πτωχεύσει ή βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης εδώ και πάνω από μια δεκαετία, απάρτιζαν όμως τον θρίαμβο μιας εποχής που καρφώθηκε με ταχύτητα πάνω στον τοίχο της πραγματικότητας, αφήνοντας πίσω της χρέη κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, προς την Eφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και, «φυσικά», τους εργαζόμενους οι οποίοι πληρώνουν μονίμως τα «σπασμένα».
Στο φόντο αυτού του «καταλόγου χωρίς νόημα» διαψεύδεται η φράση «Μαζί τα φάγαμε». Χρηματιστηριακοί αεριτζήδες με τα λεφτά των άλλων, κρατικοί οργανισμοί λεηλατημένοι από τα δύο κόμματα εξουσίας, επιχειρηματικοί κολοσσοί που δεν έβλεπαν ούτε τη μύτη τους -πόσο μάλλον το μέλλον- αγροτικοί συνεταιρισμοί που δυσφήμησαν την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι» καθώς υπέκυψαν στα θέλγητρα της διαφθοράς και της διαπλοκής, βιομηχανίες που ρούφηξαν ώς και λίμνες για να μπουν στο χρηματιστήριο πριν τις καταπιεί η ζωή, επώνυμοι αθλητικοί σύλλογοι, τα αφεντικά των οποίων στρογγυλοκάθονται πάνω στα χρέη τους κι άλλοι που δεν γνωρίζουμε καν τα «αφεντικά» τους ωστόσο -άλλο θάμα κι αντίθαμα κι ετούτο- συναγωνίζονται σε χρέη τους μεγάλους συλλόγους.
Κι από κοντά φυσικά το «ελληνικό θαύμα»: οι κατασκευαστικές εταιρείες. Εστιάζουμε κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία λόγω της γνώσης που έχουν οι υπογράφοντες σε πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά και γιατί σε αυτήν την περιοχή, μέσα σε αυτά τα ερείπια θάφτηκε και το πολυδιαφημισμένο «όραμα» της Θεσσαλονίκης, «πρωτεύουσας των Βαλκανίων»!
Σκάνδαλα
Αυτή η λίστα χρεών είναι μία ακόμη απόδειξη του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού «επιχειρείν» που φορτώνει με χρέη τις επιχειρήσεις του πριν τις εγκαταλείψει και προσφέρεται για εκατοντάδες διδακτορικά στις οικονομικές σχολές των Πανεπιστημίων.
Στην πρώτη θέση του καταλόγου των νομικών προσώπων βρίσκεται, εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρία «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» που έχει συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την εταιρεία που συνδέθηκε άμεσα με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων (κυβέρνηση Καραμανλή) και που εκτός από τη ζημία που προξένησε στα ασφαλιστικά ταμεία, έχει «φεσώσει» και το Δημόσιο.
Τη σκυτάλη παίρνει η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικά χρέη σχεδόν 2,3 δισ. ευρώ ενώ στον κατάλογο περιλαμβάνονται και οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» με οφειλή 512 εκατ. ευρώ· αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των διοικήσεων που διόριζαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, των απλήρωτων οφειλών (πέραν των οφειλών από τραπεζικά δάνεια) των δύο κομμάτων προς την εταιρεία αλλά και της μεθόδου ιδιωτικοποίησης που επέλεξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο γνωστός κ. Χατζηδάκης.
Από μια κλαδική ανάλυση των νομικών προσώπων της λίστας προκύπτει ότι «εκπροσωπούνται» όλοι, σχεδόν, οι κλάδοι της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος των τροφίμων «εκπροσωπείται» με 20 εταιρείες δημητριακών, 20 εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, 20 βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος, 10 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, 10 εταιρείες τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός και των καταστημάτων εμπορίας τροφίμων.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα δέκα νομικά πρόσωπα με τις μεγαλύτερες οφειλές προς το Δημόσιο είναι:
1. ΦΙΛΩΤΑΣ ΑΤΕΒΕ, 1.213 εκατ. στην Eφορία (εικονικά τιμολόγια)
2. ΜΑΚΟ ΤΡΑΝΣ, 728 εκατ. στην Eφορία, θυγατρική της KROAKRI COMPANY LIMITED (λαθρεμπόριο τσιγάρων)
3. KROAKRI COMPANY ltd, 679 εκατ. στην Eφορία, κυπριακή offshore (λαθρεμπόριο τσιγάρων)
4. ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, 613 εκατ. στην Eφορία
5. SILBER ΣΠΕ, 475,2 εκατ. στην Eφορία, συνεταιρισμός εμπορίας ηλεκτρικών ειδών
6. SPRIDER STORES, 313,1 εκατ. στην Eφορία, εμπορία ειδών ένδυσης και υπόδησης
7. ΠΑΠΙΣΤΑΣ, 304,5 εκατ. στην Eφορία (αν θυμάστε από την υπόθεση Βατοπεδίου)
8. ΓΑΙΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ, 207,9 εκατ. στην Eφορία
9. ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ, 73,3 εκατ. στην Eφορία + 133,3 εκατ. στον ΕΦΚΑ
10. ΜΥΛΟΙ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 200 εκατ. στην Eφορία
Πέραν των ανωτέρω, από μια ενδεικτική καταγραφή των νομικών προσώπων με έδρα την ΠΚΜ, προκύπτει η μετάλλαξη της οικονομίας της Περιφέρειας που συντελέστηκε μετά τη δεκαετία του ’90. Μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και των κατασκευών, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, έχουν πτωχεύσει με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιφερειακής οικονομίας σε οικονομία μη ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Απόδειξη, μεταξύ άλλων, αποτελεί και η σημαντική υστέρηση της ΠΚΜ στον τομέα του τουρισμού αφού βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς τα έσοδα ανά επισκέπτη.
Επιχειρήσεις… κάποτε
Ο κατάλογος με τις εμβληματικές επιχειρήσεις που χαρακτήριζαν άλλοτε την οικονομία της Περιφέρειας και σήμερα περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει:
● ΦΛΩΡΙΝΑ-ΧΩΝΑΙΟΣ, χυμοί-αναψυκτικά-εμφιαλωμένα νερά, οφειλές 119,8 εκατ. στην Eφορία.
● ΕΛΒΟ ΑΕ, 45,3 εκατ. στην Eφορία και 27,9 εκατ. στον ΕΦΚΑ (άγνωστο τι συμφωνήθηκε κατά την πώληση της εταιρείας σε ισραηλινή εταιρεία που την πούλησε σε γερμανική εταιρεία, με το μέλλον της εταιρείας και των εργαζόμενων να είναι μέχρι σήμερα, άδηλο… )
● Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ ΔΟΒΕΑΕ, 47,2 εκατ. στην Eφορία (ο πάλαι ποτέ εκδοτικός κολοσσός),
● ΕΛΝΤΟΡ, θυγατρική της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, 32,9 εκατ. στην Eφορία,
● ΕΛΛΕΝΙΤ, προϊόντα αμιάντου, 23,6 εκατ. στην Eφορία και 9,4 εκατ. στον ΕΦΚΑ,
● ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΦΩΚΑΣ Α.Ε., 15,3 εκατ. στην Eφορία και 13,5 εκατ. στον ΕΦΚΑ,
● Express Service, οδική βοήθεια, 73,3 εκατ. στην Eφορία και 133,3 εκατ. στον ΕΦΚΑ,
● ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ, 19,1 εκατ. στην Eφορία,
● ΔΙΑΝΑ ΣΕΡΒΟΣ ΑΒΕΕ, 11 εκατ. στην Eφορία και 3 εκατ. στον ΕΦΚΑ,
● ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ, 13,8 εκατ. στην Eφορία (δεν έχει σχέση με την εταιρεία ELBISCO που παράγει τα ομώνυμα μπισκότα),
● ΑΓΝΟ ΒΙΟΜ. ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε., 5,1 εκατ. στην Eφορία και 8,5 εκατ. στον ΕΦΚΑ,
● ΔΑΜΙΓΟΣ ΚΗΜ ΑΕ, 13,1 εκατ. στην Eφορία,
● ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ & ΥΙΟΣ ΑΕΒΕ, 10,8 εκατ. στην Eφορία και 0,7 εκατ. στον ΕΦΚΑ (τυπικά συμφωνήθηκε ένα σχέδιο διάσωσης με αλλαγή ιδιοκτησίας ωστόσο είναι γνωστή η συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους που προκάλεσε πολύμηνους αγώνες που συνεχίζονται και στα δικαστήρια),
● ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ, 6,6 εκατ. στην Eφορία και 4,5 εκατ. στον ΕΦΚΑ (υπόθεση για τον… Μπαλζάκ του παρόντος. Ο γιος του ιδρυτή είναι φυγόποινος, ενώ ο απόγονος του κατηγορήθηκε ακόμη και για φόνο Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία),
● ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ, αλευρόμυλοι, 9,2 εκατ. στην Eφορία και 1,9 εκατ. στον ΕΦΚΑ.
Κόκκινη κλωστή… ξηλωμένη
Πολλές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των νομικών προσώπων, προέρχονται από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που ήταν από τους πλέον δυναμικούς στην Κεντρική Μακεδονία, είχε εξωστρεφή προσανατολισμό και απασχολούσε χιλιάδες εργαζόμενους.
Η κατάρρευση του κλάδου δεν προέκυψε μόνο από τον ανταγωνισμό με τις χώρες παραγωγής προϊόντων χαμηλού κόστους αλλά, κυρίως, από τις λανθασμένες επιλογές των μετόχων των εταιρειών που, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετέφεραν την παραγωγική δραστηριότητά τους στις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία) προκειμένου να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος εργασίας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις (λίγων είναι η αλήθεια) αναλυτών ότι αυτή η επιλογή είχε ημερομηνία λήξης και θα έπρεπε να στραφούν στην παραγωγή ποιοτικών και διαφοροποιημένων προϊόντων.
Η κατάρρευση των παραγωγικών μονάδων του κλάδου συμπαρέσυρε και τα βαφεία – φινιριστήρια που, στην προσπάθειά τους να ρίξουν το κόστος, επιβάρυναν με τη λειτουργία τους το περιβάλλον, με κορυφαίο παράδειγμα τη μόλυνση της λίμνης Κορώνειας.
Εμβληματικές μονάδες του κλάδου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι:
● ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΑΒΕ (οφειλή στην Eφορία 162,1 εκατ.),
● ΤΗΕΟ TEXTIL (136,2 εκατ. στην Eφορία),
● ΗΛΤΕΞ (110,4 εκατ. στην Eφορία) συμφερόντων Ηλιάδη (που είχε δημιουργήσει και την ποδοσφαιρική ομάδα «ΛΥΚΟΙ» που έφτασε στα πρόθυρα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας),
● ΚΟΡΤΑΓΚ (108,3 εκατ. στην Eφορία),
● ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Βιομ. Κατασκευής Ενδυμάτων (87,6 εκατ. στην Eφορία),
● ΒΑΦΕΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΒΕ (71,9 εκατ. στην Eφορία),
● ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΑΒΕ (68,6 εκατ. στην Eφορία),
● OLI ROSE (35,8 εκατ. στην Eφορία),
● ΜΑΚΝΙΤ ΑΒΕ (31,9 εκατ. στην Eφορία),
● ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΕΚΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ (31,6 εκατ. στην Eφορία),
● ΒΑΦΕΙΑ ΚΙΛΚΙΣ (29,3 εκατ. στην Eφορία),
● ΦΑΝΝΥ Α.Ε. ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (19,3 εκατ. στην Eφορία και 9,2 εκατ. στον ΕΦΚΑ),
● ΠΛΕΚΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΛΤΟΝ (27,0 εκατ. στην Eφορία),
● LIFE STYLE ENDYMATA (26,7 εκατ. στην Eφορία),
● ΒΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗ (23,6 εκατ. στην Eφορία),
● ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΒΑΦΕΙΑ ΦΙΝΙΡΙΣΤΗΡΙΑ (20,4 εκατ. στην Eφορία και 2,1 εκατ. στον ΕΦΚΑ),
● ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΒΕΕ (18,3 εκατ. στην Eφορία),
● ERGO TEXTIL (13,5 στην Eφορία, 5,6 στον ΕΦΚΑ),
● ΤΡΙΚΟΧΡΩΜ Α.Ε. (17,6 εκατ. στην Eφορία),
● ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε. (16,9 εκατ. στην Eφορία),
● ΙΟΤΕΞ Α.Ε. (16,4 εκατ. στην Eφορία),
● ΦΛΑΜΕΝΚΟ Α.Ε. ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΗ (16,3 εκατ. στην Eφορία),
● ΑΝΕΚΟ Α.Ε. ΕΤΟΙΜΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ (15,6 εκατ. στην Eφορία),
● ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΠΛΕΚΤΑ Α.Ε. (15,5 εκατ. στην Eφορία),
● DEMO ΒΙΟΜ. ΕΙΔΩΝ ΕΝΔΥΣΕΩΣ (10,1 εκατ. στην Eφορία και 1,8 εκατ. στον ΕΦΚΑ),
● ΠΗΓΑΣΟΣ ΒΙΟΤ. ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ Α.Ε. (11,6 εκατ. στην Eφορία).
Συνεταιρισμοί προς αποφυγήν
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο από τον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών είναι ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται 126 συνεταιρισμοί, απόδειξη της αποτυχίας του συνεταιριστικού κινήματος, μεταξύ των οποίων και αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κεντρικής Μακεδονίας όπως είναι ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΟΡΙΝΟΥ (68 εκατ. στην Eφορία), η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΑΣ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (48,2 εκατ. στην Eφορία), η ΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ (10,6 εκατ. στην Eφορία και 40,5 εκατ. στον ΕΦΚΑ), ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» (31,6 εκατ. στην Eφορία και 6,5 εκατ. στον ΕΦΚΑ), ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ (5 εκατ. στην Eφορία και 16 εκατ. στον ΕΦΚΑ), η ΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ (15,4 εκατ. στην Eφορία και 5,1 εκατ. στον ΕΦΚΑ), η ΕΑΣΘ «ΑΓΝΟ» (18,6 εκατ. στην Eφορία), ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΑΤΟΜΩΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ (15,8 εκατ. στην Eφορία και 2,1 εκατ. στον ΕΦΚΑ) και η ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ (7,7 εκατ. στην Eφορία και 6,2 εκατ. στον ΕΦΚΑ). Αρνητική εντύπωση προκαλούν οι υψηλές οφειλές ορισμένων από τους παραπάνω συνεταιρισμούς στον ΕΦΚΑ, ακόμη μία απόδειξη της κακής διαχείρισης.
Αθλητικά ανάλεκτα
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και οι τρεις μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης ενώ εντύπωση προκαλούν και οι οφειλές μη γνωστών, τουλάχιστον στο ευρύ κοινό, αθλητικών σωματείων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλή (613 εκατ. στην Eφορία), η ΚΑΕ ΠΑΟΚ (101,2 εκατ. στην Eφορία), ο Γυμναστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» (68,1 εκατ. στην Eφορία), η ΠΑΕ ΑΡΗΣ (21,2 εκατ. στην Eφορία) και η ΚΑΕ ΑΡΗΣ (29,6 εκατ. στην Eφορία), η ΚΑΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ (20,1 εκατ. στην Eφορία), η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Φλόγας Πολίχνης (19,5 εκατ. στην Eφορία), η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ (17,1 εκατ. στην Eφορία και 1,8 εκατ. στον ΕΦΚΑ) και η ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ (13,7 εκατ. στην Eφορία).
Κατασκευές στην άμμο
Στον κλάδο των κατασκευών συναντά με τις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ (81,6 εκατ, στην Eφορία), ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΑΤΕ (16,6 εκατ. στην Eφορία και 9,9 εκατ. στον ΕΦΚΑ), ΜΕΣΑΪΚΟΣ ΑΤΕ (12,2 εκατ. στην Eφορία και 2,6 εκατ. στον ΕΦΚΑ).
Οι παραπάνω εταιρείες αφού αποκόμισαν μεγάλα ποσά από την είσοδό τους στο χρηματιστήριο, οδηγήθηκαν στην πτώχευση λόγω των επιλογών των μετόχων τους αλλά και της κρίσης που ξέσπασε το 2009. Η πτώχευση των παραπάνω εταιρειών συνέβαλε και στην υπερσυγκέντρωση στον χώρο των κατασκευών, στον οποίο, πλέον, πέντε μεγάλοι όμιλοι νέμονται τα μεγάλα έργα…
Δυο… ψίχουλα στο δάπεδο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του ΟΑΣΘ που εμφανίζεται να οφείλει στον ΕΦΚΑ 47,5 εκατ. Η παραπάνω οφειλή, που εξακολουθεί και παραμένει παρά τη χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ. τον Δεκέμβριο του 2014, είναι αποτέλεσμα της επιλογής των διοικήσεων, πριν την κρατικοποίηση, να αποδίδουν μερίσματα στους μετόχους αλλά να μην πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.