By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Πρόστιμα σε πάνω από 100.000 εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις!
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Πρόστιμα σε πάνω από 100.000 εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις!
ΕιδήσειςΟικονομία

Πρόστιμα σε πάνω από 100.000 εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις!

Από 100 ευρώ σε 67.657 φυσικά πρόσωπα και μέχρι 250 - 500 ευρώ, σε επιχειρήσεις βεβαίωσε η ΑΑΔΕ

Sofia Veiou
Sofia Veiou 19 Οκτωβρίου 2022
Share
5 Min Read
Πρόστιμα
SHARE

Δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τιμωρήθηκαν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, όπως και χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 250 και 500 ευρώ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των λογιστών-φοροτεχνών όλης της χώρας, καθώς οι περισσότερες δηλώσεις που δεν πρόλαβαν να υποβληθούν, ήταν στα λογιστικά γραφεία κατ΄ εξουσιοδότηση των φορολογουμένων.

Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα επωμίζονται οι λογιστές, καθώς από δικό τους(;) σφάλμα δεν υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση, ωστόσο επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά σε χιλιάδες δηλώσεις, ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ώστε να ακυρωθούν τα πρόστιμα.

Όπως αναφέρει το sofokleousin, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, μέχρι την 30η Αυγούστου 2022, που έληξε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είχαν υποβληθεί 6.399.973 φορολογικές δηλώσεις.

Όμως σήμερα ο αριθμός των υποβληθεισών δηλώσεων ανέρχεται σε 6.467.630 δηλώσεις που σημαίνει, ότι μετά την 30η Αυγούστου, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμες 67.657 δηλώσεις(!), αριθμός που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Συγχρόνως, οι λογιστές εκτιμούν, ότι, μαζί με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις των επιχειρήσεων, ο συνολικός αριθμός των εκπρόθεσμων υπερβαίνει τις 100.000.

Σε όλους τους «εκπρόθεσμους» ήδη βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, αλλά για τις επιχειρήσεις φτάνει έως και 500 ευρώ.

Ειδικότερα τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

  • Φυσικά πρόσωπα: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Επιπλέον όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική ή στην εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, επιβάλλεται και προσαύξηση φόρου 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Τι έφταιξε

Το αίτημα 11 λογιστικών συλλόγων για τη μη επιβολή προστίμων σε χιλιάδες εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έφτασε στη Βουλή και ζητείται να μην επιβληθούν πρόστιμα σε όσες δηλώσεις υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Στην επιστολή τους οι «11» κάνουν λόγο για «άστοχες και καθυστερημένες αποφάσεις και ενέργειες της Πολιτείας, που επιφέρουν πρόστιμα και κυρώσεις σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις». Ζητείται δε να μην επιβάλλονται πρόστιμα σε όλες τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μέχρι και τις 31-12-2022.

Πρόστιμα

Στην επιστολή των 11 λογιστικών συλλόγων τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μπορεί να «άνοιξε» τέλος Μαρτίου, αλλά καμία δήλωση δεν μπορούσε να υποβληθεί καθώς δεν ήταν εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα δεδομένα – όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρονιά!
  • Κατά την αποθήκευση των δηλώσεων εξαφανίζονταν δεδομένα όπως τόκοι, μερίσματα, κ.λπ.
  • Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των εταιρειών (των εντύπων Ν) «άνοιξε» στις 18/05/2022.
  • Οι βεβαιώσεις ΕΦΚΑ καταβολής εισφορών μη μισθωτών για το 2021, αναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ περί τα μέσα Απριλίου 2022 και ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχει διεκπεραιωθεί και αναρτηθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2021 για τους παράλληλα ασφαλισμένους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
  • Το σύστημα κατέρρευσε στις 29-30/08/2022 και με Δελτίο Τύπου έγινε αναφορά για παράταση στις δηλώσεις Νομικών Προσώπων ισόχρονη με την τεχνική αδυναμία του συστήματος, προκαλώντας ασάφεια ως προς την τελική ημερομηνία υποβολής, αφήνοντας ανενημέρωτους φορολογούμενους και λογιστές για τον χρόνο αποκατάστασης. Για τα δε φυσικά πρόσωπα, δεν θα έπρεπε η πρώτη αντίδραση της Πολιτείας – αρνούμενη την παράταση – να είναι η επιβολή προστίμου, όταν υφίσταται αδυναμία λειτουργίας του όλου συστήματος.

You Might Also Like

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

TAGGED:ΠρόστιμαΦορολογικές δηλώσεις
SOURCES:www.sofokleousin.gr
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Τρίτη Ηλικία 12ήμερο δράσεων αφιερωμένο στην Τρίτη Ηλικία στη Βέροια
Next Article Στοίχημα Τετάρτης: Άλμπα Βερολίνου – Παναθηναϊκός προγνωστικά και ανάλυση αγώνα
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
ΠολιτικήΗμαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: Ανακαινίζονται 8 σχολεία της Ημαθίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Όλες οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις!

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

31 Μαΐου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Έκρηξη φόρων έως και 33,8% για τους ελεύθερους επαγγελματίες!

28 Μαΐου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?