Πόσο μπροστά είναι το «ημέτερο πριγκιπάτο»!!!
Σε διαδικτυακό δελτίο ειδήσεων εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο γνωστός νομικός, αρθρογράφος και συγγραφέας, Νίκος Καραβέλος.
Ο κ. Καραβέλος αναφέρθηκε στο νέο ποινικό κώδικα που θα ισχύει από την 1η Μαΐου 2024.
Σύμφωνα με όσα είπε ο έγκριτος νομικός: Καταργείται η αναστολή, κάτι που σημαίνει ότι σε ποινή 10 ημερών και επάνω, ο καταδικασθείς θα τίθεται στην κρίση του δικαστηρίου για το αν θα φυλακισθεί.
Καταργείται τελείως το άρθρο που αφορούσε το δικαίωμα της κριτικής σε δημόσια (και άλλα) πρόσωπα. Οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν πλέον να επικαλούνται το «δικαιολογημένο ενδιαφέρον χάριν της ενημέρωσης της κοινής γνώμης», καθώς καταργήθηκε πλήρως το σχετικό άρθρο.
Οι «δυσμενείς κρίσεις» μπορούν να επισύρουν δικαστική δίωξη και επιβολή ποινών.
Με απλά λόγια, εάν κάποιος χαρακτηρίσει ένα δημόσιο πρόσωπο, (έναν πολιτικό, ας πούμε) π.χ. ως «ανεπαρκή» ή «ακατάλληλο» ή αποτυχημένο», η έκφραση δημόσιας δυσμενούς άποψης γι’ αυτόν μπορεί να επισύρει ποινική δίωξη!!!
Εάν η «δυσμενής κρίση» δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά κάτι γενικό (π.χ. «το κράτος είναι διαλυμένο»), αυτός που εκφράζει δημόσια μια τέτοια άποψη μπορεί να διωχθεί ποινικά για «διασπορά ψευδών ειδήσεων»…
«Ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση των ενδιάθετων καταστάσεων μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβέλος. «Ο νέος νόμος αφαιρεί το δικαίωμα στον καθένα να αμυνθεί».
Ταυτόχρονα, ο καθένας μπορεί να σύρει στα δικαστήρια οποιονδήποτε εξέφρασε αρνητική άποψη γι’ αυτόν.
«Έχουμε τον επικείμενο θάνατο της κριτικής δημοσιογραφίας», κατέληξε ο κ. Καραβέλος.
Ακούγεται «συνωμοσιολογικό», αλλά είναι ν’ απορεί κανείς για το ότι κάποια πράγματα πριν τύχουν γενικής εφαρμογής, «δοκιμάστηκαν» πρώτα στο «ημέτερο πριγκιπάτο» το οποίο άλλωστε πάντοτε πρωτοπορεί σε κάτι τέτοια!!!
Όλα αυτά που διαβάσατε παραπάνω (και πιθανόν προκαλούν ανατριχίλα εάν εφαρμοστούν κατά γράμμα), συνέβαιναν «εις την ημετέραν» εδώ και χρόνια!!!
Από εποχές που κρεμούσανε σε διαδρόμους φελλοπίνακες και καρφίτσωναν εκεί δημοσιεύματα, επάνω στα οποία σημείωναν με κόκκινο μελάνι διάφορους χαρακτηρισμούς.
Ήταν το πρώτο «λαϊκό δικαστήριο» από το οποίο περνούσε ο συντάκτης του «δυσάρεστου» δημοσιεύματος. Χάριν της δημιουργίας κλίματος.
Όσοι ήθελαν να είναι αρεστοί στην εξουσία, όφειλαν να εκφράζουν το «ανάθεμα» για τη «δυσμενή και άδικη κριτική». Ήταν το πρώτο βήμα.
Κάποιος από το «περιβάλλον» φρόντιζε να «ενημερώσει» τον συντάκτη, με τις απαραίτητες «συμβουλές» και «παραινέσεις».
Αν ο συντάκτης δεν συνετιζόταν και συνέχιζε να κάνει «δυσμενή κριτική», το επόμενο βήμα ήταν οι μηνύσεις. Χάριν του «κοινού καλού» πάντα!!!
Οι διώξεις γίνονταν «για να προστατευτεί η πόλη» και τα διεκδικούμενα από τις αγωγές χρήματα τα προόριζαν για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα!!! Μιλάμε για τέτοια μεγαλοψυχία!!!
Εννοείται ότι από όλες αυτές τις μεσαιωνικές καταστάσεις, ελάχιστα γνώριζε η κοινή γνώμη. Και αυτό διότι το ίδιο «σύστημα» που επέβαλε την πιο τριτοκοσμική φίμωση, το ίδιο «σύστημα» περιέθαλπε με στοργική θαλπωρή και κάθε είδους «φροντίδα» όσους επιδείκνυαν υπακοή και προθυμία. Τα γνωστά «φερέφωνα» τα οποία, ως ταλαντούχα επιτήδεια όντα, επέπλευσαν σε όλες τις καταστάσεις.
Και δεν συνέβαιναν μόνο αυτά… Υπήρχαν και απειλές, δημόσιες μάλιστα και ακόμη, ενορχηστρωμένες επιθέσεις στις οποίες πρωτοστατούσαν πρόθυμοι «αυλικοί», πολλοί από τους οποίους επαίρονταν ταυτόχρονα για την «αριστεροσύνη» και την δημοκρατικότητά τους. Άπαντες βολεμένοι εννοείται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο…
Για όλα τα παραπάνω και πολλά-πολλά άλλα που ενδεχομένως αναφερθούν σε επόμενο άρθρο, προκύπτει ότι δεν είναι τίποτα καινούργιο αυτό που επιχειρείται στο νέο ποινικό κώδικα!!! Στο «ημέτερο πριγκιπάτο» αυτά τα είχανε για …πρωινό…
Κατά ακόμη μια «συνωμοσιολογική» σύμπτωση, αυτός που προΐσταται του όλου εγχειρήματος (σε άλλο πολιτικό χώρο πλέον) πριν μερικά χρόνια (όχι πολύ παλιά) κατέφτανε «εις την ημετέραν» ως αγγελιοφόρος της «ελπίδας», ως θεματοφύλακας των αξιών του «σοσιαλισμού» και ως άξιος εκπρόσωπος του λαού!!!
Α! ρε «πριγκιπάτο»!!! Πόσο μπροστά είσαι!!!