Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι μια μοναδική εμπειρία – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα είναι οι πιο βιώσιμοι και χωρίς αποκλεισμούς στην ιστορία.
Αξιοποίηση υφιστάμενων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη κατά 95%. Στοχευμένες κινήσεις για τη μείωση στο μισό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί αθλητές θα «γίνουν ένα» και τα δύο λογότυπα των Αγώνων θα «συναντηθούν» σε ένα έμβλημα.
Θα είναι οι πρώτοι αγώνες με ισάριθμους αθλητές και αθλήτριες. Όλα τα μνημεία της πόλης όπως το Στάδιο του Πύργου του Άιφελ, το Grand Palais και οι κήποι του Παλατιού των Βερσαλλιών, θα είναι στη διάθεση αυτών των Αγώνων για τη διεξαγωγή διαφορετικών αθλημάτων.
Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα μοιάζουν με τίποτα από όσα έχουμε δει. Το Παρίσι –και η Γαλλία ευρύτερα– είναι έτοιμοι να μας ξεναγήσουν σε ό,τι γνωρίζουν καλύτερα. Ζήτω η τέχνη του. Ανάμεσα σε 5 Ολυμπιακούς κύκλους. Ήταν το 1924 όταν η Γαλλία φιλοξένησε για πρώτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Τώρα, 100 χρόνια μετά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που θα φέρει την εξαιρετική πολιτιστική, καλλιτεχνική και ιστορική κληρονομιά της Γαλλίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεδομένης της εμπειρίας των προηγούμενων υποψηφιοτήτων, το Παρίσι πραγματοποίησε μια αλάνθαστη διαδρομή, χωρίς να αφήσει τίποτα στην τύχη. Επεξεργάστηκε ένα περιεκτικό και θεαματικό σχέδιο, στην καρδιά του Παρισιού, ένα ελκυστικό και καινοτόμο σχέδιο προόδου σε όλα τα επίπεδα.
Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα ξεχωρίζουν από όλους τους προηγούμενους με την επικέντρωσή τους στις αξίες που ενσαρκώνει το Παρίσι και η Γαλλία, δηλαδή στην αλληλεγγύη, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ευθύνη σε όλα τα επίπεδα:
Αγώνες με κοινωνική υπευθυνότητα, στην υπηρεσία των πληθυσμών: Το Παρίσι 2024 θα βάλει τον αθλητισμό στην καρδιά της κοινωνίας με σημαντικούς παιδαγωγικούς και υγειονομικούς μηχανισμούς βασισμένοι στον αθλητισμό. Οι αγώνες αυτοί θα είναι 100% προσβάσιμοι. Σχεδιάστηκαν ως ένας επιταχυντής της κοινωνικής ενσωμάτωσης για να αλλάξει την θεώρηση της κοινωνίας και να ενσωματωθούν καλύτερα τα άτομα με αναπηρίες.
Αγώνες με πολεοδομική υπευθυνότητα: Το Παρίσι 2024 θα αποφύγει την ανέγερση μεγάλων και αχρείαστων κτηρίων και θα αφήσει μία χρήσιμη κληρονομιά στους Παριζιάνους. Το 95% των κτηρίων υπάρχουν ήδη ή χρησιμοποιούνται προσωρινά. Τα δύο κτήρια που πρόκειται να ανεγερθούν και οι 4500 κατοικίες που προβλέπονται, αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής του Seine-Saint-Denis που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.
Αγώνες με οικονομική υπευθυνότητα: με ελεγχόμενο κόστος, χρηματοδοτούμενο κατά το πλείστον από τον ιδιωτικό τομέα, η θετική οικονομική επίδραση υπολογίζεται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ και 250.000 θέσεις απασχόλησης.
Αγώνες με οικολογική υπευθυνότητα: με 55% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, 100% βιώσιμος εφοδιασμός και 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων του 2015 για το κλίμα.
Αυτοί θα είναι οι πρώτοι βιώσιμοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία, καθώς στόχος είναι να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να χρησιμοποιηθεί το 95% της υπάρχουσας υποδομής και να διασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια.
Στην παρουσίαση του περιοδικού Paris 2024 and explore France για το 2023 από τον Γαλλικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης, Atout France, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, άνοιξε με ομιλία η Γαλλίδα Πρέσβης, Laurence Auer, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία με το ελληνικό κράτος. , στη σημασία -οικονομική, κοινωνική και αθλητική- των Αγώνων για τη Γαλλία, και μίλησε για θέματα φιλοξενίας σημειώνοντας τις πτυχές της ζωής της χώρας: μουσική, γαστρονομία, τέχνη, πολιτισμός και τουρισμός.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης για Ελλάδα, Ιταλία και Ελβετία, κ. Frédéric Meyer, τόνισε ότι φιλοδοξία των διοργανωτών των φετινών Αγώνων είναι να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ταξιδέψει και να γνωρίσει όλη τη Γαλλία, όχι μόνο το Παρίσι. και να προσελκύσει νέους επισκέπτες που θα ανακαλύψουν την εορταστική πλευρά της χώρας.
Ο κ. Meyer ανακοίνωσε τη δημιουργία της εφαρμογής «My Paris je t’aime» – και «My Paris je t’aime handicap» για άτομα με αναπηρία – ένα πρακτικό εργαλείο με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για μετακίνηση στο Παρίσι.με σημείο αναφοράς την ισότητα και ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο κ. Meyer ανακοίνωσε τη δημιουργία της εφαρμογής «My Paris je t’aime» – και «My Paris je t’aime handicap» για άτομα με αναπηρία – ένα πρακτικό εργαλείο με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για μετακίνηση στο Παρίσι. Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή φλόγα, ο διευθυντής του Atout France είπε ότι θα αναχωρήσει από την Ελλάδα και θα φτάσει στη Γαλλία στις 8 Μαΐου 2024, με το ιστορικό τρικάταρτο Belem και θα ταξιδέψει σε πολλές περιοχές πριν καταλήξει στο Παρίσι.
Ο Έλληνας διευθυντής σχεδιασμού για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024, Λάμπης Κωνσταντινίδης, μίλησε για τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο που συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους αθλητές από όλο τον κόσμο και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία.
Σημείο κλειδί της φετινής μεγάλης διοργάνωσης θα είναι η τελετή έναρξης των αγώνων, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά έξω από το στάδιο και συγκεκριμένα στον Σηκουάνα, ενώ εξήγησε ότι θα διεξαχθεί ανοιχτός Μαραθώνιος για όλους, για αθλητές όπως καθώς και ερασιτέχνες φίλαθλοι.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία βγαίνουμε από το γήπεδο και θα κάνουμε μια τελετή, η οποία θα περάσει από το κέντρο του Παρισιού μέσω του Σηκουάνα. Όλα τα μνημεία της πόλης θα είναι στη διάθεση αυτών των αγώνων και ούτω καθεξής στο στάδιο του Πύργου του Άιφελ θα γίνουν αγώνες μπιτς βόλεϊ, στο Grand Palais θα έχουμε ξιφασκία και ταεκβοντό, στους κήπους του Παλατιού των Βερσαλλιών θα έχουμε το άθλημα της ιππασίας», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Για το θέμα της ασφάλειας, ο Έλληνας διευθυντής σχεδιασμού τόνισε ότι επιθυμία είναι να γίνουν δωρεάν αγώνες και «όχι στρατιωτικοποιημένοι, μια πραγματική γιορτή, όπως θα έπρεπε να είναι», επισημαίνοντας ωστόσο την «πρωτοφανή επιχείρηση ασφαλείας.»
Στόχος είναι το 100% των θεατών να μπορούν να φτάσουν στις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές εγκαταστάσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την επίτευξή του θα αυξηθεί η προσφορά μεταφορικών μέσων κατά 15%, θα τεθούν σε λειτουργία λεωφορεία που θα κάνουν ειδικά δρομολόγια, θα υπάρχει παρουσία 5.000 εργαζομένων στους σταθμούς για ενημέρωση.
Αυτοί οι αγώνες θα είναι επίσης ευπρόσδεκτοι σε άτομα με κινητικά προβλήματα, χάρη στα 185 χιλιόμετρα «Ολυμπιακών δρόμων» που προορίζονται για οχήματα με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, παρέχεται σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας για άτομα με αναπηρία, ειδικά για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Ένας στόλος 150 λεωφορείων θα εγγυηθεί το ταξίδι από τους 8 σταθμούς της πρωτεύουσας του Παρισιού και τον σιδηροδρομικό σταθμό Rosa Parks RER.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός με 206 χώρες, 15.000 αθλητές (10.500 Ολυμπιονίκες και 4.500 Παραολυμπιονίκες), 32 Ολυμπιακά αθλήματα και 22 Παραολυμπιακά αθλήματα, 3 επιπλέον αθλήματα (πατινάζ, αναρρίχηση και σέρφινγκ) και ένα ακόμη άθλημα, αυτή τη φορά χορό. το σπάσιμο.
Η τελετή έναρξης, η οποία συνήθως πραγματοποιείται σε στάδιο, αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στον Σηκουάνα μήκους 6 χιλιομέτρων μεταξύ της γέφυρας Bercy και του Trocadéro και για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει ζώνες με ελεύθερη είσοδο.
Η υδάτινη παρέλαση στον Ολυμπιακό Σηκουάνα θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου 2024 με 160 σκάφη και αναμένεται να προσελκύσει ένα δισεκατομμύριο θεατές.
Όσον αφορά στα εισιτήρια, περίπου 400.000 νέα εισιτήρια έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες, το 50% των οποίων θα είναι κάτω από 100 ευρώ και 70.000 θα πωλούνται στα 24 ευρώ. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί 7,2 εκατομμύρια εισιτήρια και στόχος είναι να πουληθούν περίπου 10 εκατομμύρια εισιτήρια μέχρι την έναρξη των Αγώνων.
Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 είναι κάτι περισσότερο από ένα αθλητικό γεγονός: Είναι μια πρόσκληση για ανακάλυψη, γιορτή και χαρά.
Οι λαοί έρχονται πιο κοντά γιατι ο αθλητισμός ενώνει και το ολυμπιακό κίνημα γίνεται ακόμη πιο ισχυρό.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος