Η Γαλλία ορίζει τις εξελίξεις με το βλέμμα στο μέλλον – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Η επιλογή του νέου πρωθυπουθργού απο τον Γάλλο πρόεδρο κ. Μακρόν αιφνιδίασε παρα πολλούς.
Χρειάστηκαν λίγες ώρες μετά τη παραίτηση της πρωθυπουργού κας Ελιζαμπέτ Μπορν για να καταλήξει στην επιλογή του κ. Αττάλ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από το περιβάλλον του προέδρου εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του νέου πρωθυπουργού, που όμως δεν κατάφεραν να τον επηρεάσουν για να αλλάξει γνώμη.
Ένα από τα επιχειρήματα ήταν ότι δεν μπορεί να αλλάζεις υπουργό Παιδείας μέσα σε ένα πεντάμηνο, με δεδομένες τις υποσχέσεις που είχε δώσει για τις προτεραιότητες στην Παιδεία. Κατά το σύντομο όμως πέρασμα του κ.Αττάλ στο υπουργείο Παιδείας, αναδείχθηκαν οι ικανότητες του νεαρού πολιτικού στο να λαμβάνει γρήγορες και ξεκάθαρες αποφάσεις, στην ευχέρεια λόγου και στη μεθοδικότητα στις πράξεις.
Ο κ. Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός, γίνεται στα 34 χρόνια του ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, μια θεματική άνοδος για μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του επιτελείου του κ.Εμανουέλ Μακρόν.
Ο κ. Ατάλ ήταν ήδη ο βενιαμίν της κυβέρνησης το 2017 και στη συνέχεια ο πιο νέος υπουργός Παιδείας, επιβλήθηκε τελικά για να διαδεχθεί την κα Ελιζαμπέτ Μπορν στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν προς γενική έκπληξη.
Η πιο δημοφιλής προσωπικότητα της κυβέρνησης και της προεδρικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με έναν στους δύο Γάλλους, ο κ.Γκαμπριέλ Ατάλ είναι επίσης ο πρώτος αρχηγός της γαλλικής κυβέρνησης που δηλώνει ανοιχτά γκέι. Αλλά ο ίδιος κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής εστίασε στην ηλικία και σχολίασε ότι ο πιο νέος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας διορίζει τον πιο νέο Πρωθυπουργό.
Ο διορισμός του Ατάλ πραγματοποιείται ενώ η δεύτερη προεδρική πενταετία του κ.Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες: χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αντιμέτωπος με την άνοδο της άκρας δεξιάς, ο γάλλος πρόεδρος δυσκολεύεται να δώσει πνοή στη δεύτερη θητεία του.
Η υιοθέτηση με μεγάλες δυσκολίες της πολύ επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και πιο πρόσφατα ενός νόμου για την μετανάστευση ο οποίος υποστηρίχθηκε από την άκρα δεξιά και δίχασε την προεδρική πλειοψηφία, άφησαν το αποτύπωμα τους.
Προερχόμενος από την κίνηση των νέων υποστηρικτών του Ντομινίκ Στρος-Καν, πρώην ηγετικού στελέχους της αριστεράς που περιέπεσε σε δυσμένεια αφού συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη, ο κ.Γκαμπριέλ Ατάλ ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές που ακολούθησαν τον κ.Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δημιουργία, το 2016, του κόμματός του «Εμπρός!» (En Marche!) που αποτέλεσε το εφαλτήριό του για το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Μετά την επανεκλογή του το 2022, ο κ.Εμανουέλ Μακρόν του προσφέρει το υπουργείο Προϋπολογισμού (Οικονομικών), όπου η άνεσή του με τα μέσα ενημέρωσης του επιτρέπει να είναι ένας από τους ελάχιστους υπουργούς οι οποίοι ανέλαβαν να υπερασπιστούν τη δύσκολη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Η νέα εξέλιξη δεν θα αργήσει, από τον Ιούλιο 2023, ο κ.Γκαμπριέλ Ατάλ αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.
«Σοκ των γνώσεων», «σχολείο δικαιωμάτων και καθηκόντων», θέση υπέρ της μαθητικής στολής, απαγόρευση στο σχολείο της αμπάγια, της παραδοσιακής μουσουλμανικής φορεσιάς που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, ο νεαρός υπουργός, πανταχού παρών, ορίζει τις εξελίξεις.
Καλύπτει το χώρο της επικοινωνίας και κερδίζει τους πιο ηλικιωμένους, που αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν.
Είναι ένας «κ. Μακρόν τζούνιορ, ο οποίος εξειδικεύθηκε στην αλαζονεία και στην περιφρόνηση», επέκρινε από την πλευρά της η επικεφαλής των βουλευτών της ριζοσπαστικής αριστεράς κα Ματίλντ Πανό.
Αλλάζουν τα δεδομένα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αναδείξουν πολλά νέα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτηυς
Δημοσιογράφος