By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, παραδειγματίζει!!!
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Απόψεις > Η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, παραδειγματίζει!!!
Απόψεις

Η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, παραδειγματίζει!!!

Γράφει ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης-Βέροια 23-12-2022

Sofia Veiou
Sofia Veiou 25 Δεκεμβρίου 2022
Share
7 Min Read
SHARE

Στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, διαβάσαμε  δελτίο τύπου του δήμου μας  με τίτλο: Παρούσα η Βέροια στην Ελευσίνα στην εκδήλωση «Το Μυστήριo 56 – 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030».

Στην τετραήμερη συνάντηση «Το Μυστήριο 56- 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030» στην Ελευσίνα, μετά από πρόσκληση του 2023 Eleusis European Capital of Culture και στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του Δήμου Βέροιας, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας κ. Λάζαρος Ασλανίδης, η Γενική Διευθύντρια ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας  κα Κατερίνα Γρηγοριάδου και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας κ. Τάσος Θώμογλου…» 

Η συμμετοχή της αντιπροσωπείας του δήμου μας, επέστρεψε από τη συνάντηση της Ελευσίνας, αφιερωμένη στον πολιτισμό, με  πολύ σημαντικές εντυπώσεις, πληροφορίες , γνωριμίες και ευκαιρίες δικτύωσης: με  θεωρητικούς των τεχνών, επαγγελματίες  του πολιτισμού και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών  θεσμικών φορέων. 

Ο δήμος Βέροιας, στο προοίμιο της πρόθεσης  υποβολής υποψηφιότητας Π.Π.Ε.,  κινείται μεθοδικά σε πολλά  επίπεδα προκειμένου με τις  περισσότερες τεκμηριωμένες πληροφορίες, να αποφασίσει σχετικά.

Διερευνά επισταμένως όλες τις  παραμέτρους και τις  πτυχές  του εγχειρήματος. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο, βεβαίως, θα έχει την απόλυτη ευθύνη και δικαιοδοσία μιας τόσο μεγαλεπήβολης  απόφασης  για ένα τόσο ιστορικό εγχείρημα.

Η Βέροια της μεγάλης διαχρονικής και  αδιάλειπτης ιστορίας, όλων των περιόδων, από την αρχαιότητα έως σήμερα, έχει όλες τις προϋποθέσεις, βάσιμα να ανταγωνιστεί τις ανθυποψήφιες  ελληνικές πόλεις και να αναδειχθεί νικήτρια!

Απαρέγκλιτη προϋπόθεση, o συντονισμός και η συνεργασία  όλων  των δυνάμεών της!!!

Η παρούσα  και οι  επόμενες  δημοτικές  αρχές συνεργαζόμενες και συμπαραταγμένες με όλους τους σημαντικούς θεσμικούς φορείς του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας  Ημαθίας,  μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας   και  να υποβάλλουν  μια πλήρη πρόταση υποψηφιότητας, με ισχυρότατη  τεκμηρίωση, που θα οδηγήσει στον τελικό σκοπό και στόχο. 

Στο όνομα της πόλης  και των  πολιτών της, για τους πολίτες, με τους πολίτες , η Βέροια της επόμενης δεκαετίας, με σχέδιο οραματικό, συστηματική οργανωτική δουλειά, μπορεί να χαρτογραφηθεί σαφέστερα, ελκυστικότερα στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό και τουριστικό γίγνεσθαι.

*Δια του παρόντος παραθέτω  ακόμη μία ενδιαφέρουσα  πληροφορία, αλιευμένη από  άρθρο του Οικονομικού Ταχυδρόμου (31-10-2022), σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη που ήδη απολαμβάνει η Ελευσίνα ως ΠΠΕ.

*Το δημοσίευμα παρατίθεται, παρακάτω, αυτούσιο.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 31.10.2022 | 07:12

Ελευσίνα: Η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» μετατρέπεται σε νέο τουριστικό προορισμό.

Σε ένα νέο πολιτιστικό προορισμό της Αττικής μετατρέπεται η πόλη της Ελευσίνας χάρη στη διοργάνωση της «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Ήδη δράσεις που πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα και λειτουργούν ως προπομπός της διοργάνωσης, προσελκύουν συνεχώς χιλιάδες επισκέπτες στην Ελευσίνα, ενώ μεγάλος όγκος επισκεπτών αλλά και καλλιτεχνών απ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να κατακλύσει την ιστορική πόλη της Δυτικής Αττικής τον επόμενο χρόνο.

Μία από τις 5 ιερές πόλεις

Η Ελευσίνα, ως μία από τις πέντε Ιερές Πόλεις της αρχαιότητας, διαθέτει σπάνιο αρχαιολογικό πλούτο. Ο ναός της Δήμητρας και της Περσεφόνης, η είσοδος του Κάτω Κόσμου στο Πλουτώνειο, οι Καρυάτιδες των Προπυλαίων και τα συμπαγή τείχη δημιουργούν έναν από τους πλέον αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας ανακαινίζεται για να στεγάσει το σπουδαίο μνημειακό απόθεμα της πόλης, εξασφαλίζοντας μία ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Παράλληλα, η βιομηχανική κληρονομιά της πόλης αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της βιομηχανικής αρχαιολογίας και της φωτογραφίας. Το Παλαιό Ελαιουργείο στη ρίζα της ακρόπολης, ο νεογοτθικός πύργος του Κρόνου και οι καμινάδες χαμένων εργοστασίων μέσα στον αστικό ιστό σχηματίζουν ένα μωσαϊκό ιστορίας και πολιτισμού που καθιστά την Ελευσίνα εναλλακτικό προορισμό πολιτισμού πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

«Μυστήρια μετάβασης»

Τονίζεται ότι η Ελευσίνα κερδίζοντας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά ελληνική πόλη, που φιλοξενεί τον θεσμό. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η διοργάνωση διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινού. Αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελευσίνα και η Ευρώπη, διαμορφώνονται οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της, διακριτοί και διασυνδεδεμένοι: ‘Ανθρωπος / Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.

«Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα της βιομηχανικής παράδοσης της πόλης με την τέχνη, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό στο κέντρο της τοπικής ανάπτυξης σε μια νέα εποχή για την πόλη και τους ανθρώπους της», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δέσποινα Γερουλάνου, Πρόεδρος του ΔΣ της “Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” .

«Στόχος μας η Ελευσίνα να αναδειχθεί σε ένα πολύπλευρο πολιτιστικό κέντρο με διεθνή χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό προορισμό και μια βιώσιμη κληρονομιά που θα υπερβαίνει τα χρονικά πλαίσια του θεσμού», τονίζει η κ. Γερουλάνου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, «γίνεται για πρώτη φορά μια οργανωμένη προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της πόλης δημιουργώντας, στην ουσία, της τουριστική της ταυτότητα που θα στηρίζεται στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Σχέδιό μας είναι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και να καθιερωθεί η Ελευσίνα ως ένας δυναμικός προορισμός και πόλος έλξης για επισκέπτες εντός και εκτός της χώρας μας.»

 

Η Ελευσίνα παραδειγματίζει τις επόμενες υποψήφιες πόλεις.

Σημειώνεται ότι επί του θέματος υποψηφιότητας της πόλης μας ως Π.Π.Ε. αρθρογράφησαν, κατά χρονολογική σειρά, έως τώρα :

  •  Νίκος Μαυροκεφαλίδης: « Ο κύβος ερρίφθη» 
  • Γιώργος Τροχόπουλος:  « Περί Π.Π.Ε.»
  • Χαρούλα  Ουσουλτζόγλου : «Βέροια ΠΠΕ… Γιατί όχι;» &
  • Τάσος Βασιάδης : «Βέροια ΠΠΕ-ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» 

 

You Might Also Like

Η ΕΚΤ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ οργανώνονται για την εύρυθμη λειτουργία τους – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η ΕΕ εντείνει τους ελέγχους των συστημάτων στις χώρες της ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ να καθοδηγεί τις πρεσβείες της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η Ευρώπη καλείται να αποκτήσει δυναμική και κύρος – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Οι αλγόριθμοι στο στοίχημα
Next Article “Μαρίνος Αντύπας”: Καλούμε όλους τους αγρότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΑπόψειςΕλλάδαΘέματα

Θεσμική συνεργασία και Κυβερνοασφάλεια – Του Γιώργου Παπαπροδρόμου

7 Ιανουαρίου 2025
Απόψεις

Η εύρυθμη ένταξη των μεταναστών αποτελεί στρτατηγική προτεραιότητα – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

4 Δεκεμβρίου 2024
Απόψεις

Η σύγχυση του καταναλωτικού κοινού φέρνει αρνητικά αποτελέσματα – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

27 Νοεμβρίου 2024
ΒέροιαΑπόψειςΗμαθία

Ο χορός «τας» όπως τον είδα απ’ τους παλιούς…

26 Νοεμβρίου 2024
ΑπόψειςΒέροιαΗμαθία

«ΕΡΑΣΜΟΣ»: 25 Νοέμβρη – Η βία κατά των γυναικών πρέπει να εκλείψει… «χθες»!

23 Νοεμβρίου 2024
Απόψεις

Η ΕΕ καλείται να λύσει δομικά προβλήματα της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

20 Νοεμβρίου 2024
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?