Φόροι και έλεγχοι στα κρυπτονομίσματα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων και ο έλεγχος όσων επενδύουν σε αυτά, με τη συγκρότηση νέας επιτροπής από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα μελετήσει το ζήτημα και θα προτείνει λύσεις με βάση και τη διεθνή εμπειρία.
Ειδικότερα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπεται η σύσταση, συγκρότηση και ορισμός των μελών της Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης, ελέγχου και κανονιστικής λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets).
Έργο της Ομάδας Εργασίας, σύμφωνα με την απόφαση, «συνίσταται στον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης, ελέγχου και κανονιστικής λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».
Αξιοσημείωτο είναι πως στην ομάδα εργασίας μετέχουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και καθηγητές πανεπιστημίου.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε συστήσει τον περασμένο Μάρτιο επιτροπή ειδικών για να μελετήσουν τη διαδικασία φορολόγησης των cryptos, η οποία όμως διαλύθηκε τον Αύγουστο, για να επανασυσταθεί τώρα.
Σήμερα, η αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων από τις φορολογικές αρχές είναι χαοτική και όλα ξεκινούν από το γεγονός, ότι δεν αναγνωρίζονται, από τη νομοθεσία ως νόμισμα, αλλά ούτε και ως επενδυτικό εργαλείο.
Κοινώς είναι σαν να μην υπάρχουν και δεν αναγνωρίζονται ούτε τα κέρδη που αποκομίζουν ορισμένοι επενδυτές σε αυτά, τα οποία και η εφορία αρνείται να τα φορολογήσει.
Μεταξύ άλλων η επιτροπή θα μελετήσει και θα προτείνει λύσεις για την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα , την επιβολή φόρου υπεραξίας (όταν υπάρχουν κέρδη) και την απαλλαγή των σχετικών συναλλαγών από τον ΦΠΑ.
Αναλυτικότερα, σε σχέση με τις κατευθύνσεις που θα κινηθούν οι αλλαγές, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, πέρα από τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κινείται σε τρεις άξονες:
- Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
- Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
- Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.
- Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς από άλλες χώρες, ώστε να εντοπίζονται όσοι επενδύουν κρυφά.
Ποιοι μετέχουν στην επιτροπή
Στην ομάδα εργασίας που θα μελετήσει τις αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση των cryptos, μεταξύ άλλων θα μετέχουν η Μαρία Ψύλλα, Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ως Πρόεδρος, η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.)., καθώς και στελέχη της ΤτΕ, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.