Τι γνώμη έχεις για τους τόσους πολλούς ξένους στις ομάδες; Τώρα τελευταία μόνο κάτι πάει να αλλάξει.

Χτύπησε το καμπανάκι. Το είδαν ότι αυτό είναι το μέλλον. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι ελληνικές ομάδες πάνε κατά διαόλου τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και η Εθνική έχει πέσει χαμηλά. Τα τελευταία χρόνια που γεμίσανε με ξένους. Τις καλές πορείες οι ομάδες μας στην Ευρώπη τις έκαναν όταν είχαν αρκετούς Έλληνες. Και η εθνική μας ομάδα ήταν δυνατή όταν έπαιζαν στις ομάδες μας αρκετοί Έλληνες. Είμαστε παράξενος λαός!

Γιατί το λες αυτό;

Όταν υπήρχαν λεφτά στη χώρα, οι ελληνικές ομάδες ήταν γεμάτες Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, γύρισαν την πλάτη οι ομάδες στους Έλληνες, ενώ θα έπρεπε να έχει συμβεί το αντίθετο. Είναι αντιφατικό αυτό που έχει γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σωστή παρατήρηση. Πες μου κάτι άλλο τώρα. Είναι έκπληξη αυτό που κάνει ο Πανσερραϊκός; Υπήρχαν άλλες ομάδες στον όμιλο που φαίνονταν φαβορί. Η Λάρισα, η Νίκη Βόλου, η Αναγέννηση Καρδίτσας, ο Ηρακλής…

Δεν θα μιλήσω για έκπληξη. Οι ομάδες που ανέφερες μαζί με τη δική μας φτιάχτηκαν το καλοκαίρι για να πρωταγωνιστήσουν. Ο Πανσερραϊκός τα τελευταία δύο χρόνια ταλαιπωρήθηκε, πέρσι σώθηκε την τελευταία αγωνιστική.

Ε, γι’ αυτό μίλησα για έκπληξη.

Οι άνθρωποι που έχουν την ομάδα δεν απογοητεύτηκαν. Πήγαιναν ορθολογικά, έχτιζαν τη βάση, τις υποδομές. Το προπονητικό μας κέντρο λόγου χάρη. Έχτισαν ομάδα για να διεκδικήσει κάποια στιγμή την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Πραγματικά έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, έχουμε μία βαθμολογική διαφορά, αλλά δεν είναι για να επαναπαυόμαστε. Είναι διαφορά για να μας δίνει κίνητρο να δουλεύουμε ακόμα πιο πολύ και στοχευμένα στις ανάγκες μας, ώστε να πετύχουμε την άνοδο. Με αυτήν τη φιλοσοφία δουλεύουμε όλοι στον οργανισμό.

Το προπονητικό κέντρο πόσα γήπεδα έχει; Και τι χόρτο;

Έχουμε τρία γήπεδα, τα δύο με φυσικό χόρτο, το ένα με πλαστικό τελευταίας γενιάς. Και αγωνιζόμαστε σε ένα γήπεδο πάρα πολύ ωραίο.

Τι άλλαξες όταν πήγες εκεί;

Όταν ήρθα στην ομάδα, είχε πολλές απουσίες από τραυματισμούς, γύρω στους δώδεκα παίκτες ήταν εκτός προπονήσεων. Είχαμε μικρό ρόστερ διαθέσιμο για πρωταθλητισμό. Το πρώτο πράγμα που έκανα -όπως κάνω σε όποια ομάδα πάω- ήταν να δημιουργήσω μαζί με τα παιδιά το τακτικό μας πλάνο. Με βάση αυτό που έχουμε και αυτό που θέλουμε. Μαζί με τους παίκτες συζητήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε και τι μπορούμε. Γίναμε συγκεκριμένοι σε τακτικά κομμάτια, ώστε να έρθουν γρήγορες νίκες και να μας δώσουν πίστη στο πλάνο μας. Η ομάδα πήρε ώθηση με τις νίκες, ήρθε και ο Γενάρης όπου ενισχυθήκαμε έγκαιρα με παίκτες που ικανοποιούσαν τα «θέλω» μας βάσει των αναγκών μας. Δημιουργήσαμε ακόμα πιο ισχυρό ρόστερ, πήραμε παίκτες που θα τους έχουμε και τη νέα σεζόν.

Πόσους παίκτες πήρατε;

Κάναμε έξι μεταγραφές.

MVP ο Μαροκινός; Του είχα κάνει συνέντευξη μετά το Μουντιάλ.

Ο Κανίς έχει ξεχωρίσει στα δύο χρόνια που είναι στην ομάδα. Χαρήκαμε με τη μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ πρόσφατα, διότι μέσα από τη δουλειά θέλουμε να εξελίσσονται τα παιδιά και να πηγαίνουν πιο ψηλά. Είμαστε υπερήφανοι για εκείνον, αλλά είμαστε ομάδα που δεν βασίζεται τόσο σε έναν παίκτη όσο στο σύνολο.

Με τι ασχολούνται αυτοί που βάζουν τα λεφτά στην ομάδα;

Με όλες τις μορφές ενέργειας, από αιολικά πάρκα μέχρι βιομάζα, και δίνουν ενέργεια σε μεγάλες εταιρείες που δουλεύουν το ρεύμα. Επίσης, είναι μεγαλομέτοχοι της πρώην Τράπεζας Σερρών, νυν Κεντρικής Μακεδονίας.

Έχουν τα φόντα να κρατήσουν την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ;

Ναι, βέβαια. Και, το κυριότερο, αγαπάνε πολύ την ομάδα. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος κ. Καζίας ήταν και μέλος αυτής της ομάδας, ήταν γυμναστής με πτυχίο ΤΕΦΑΑ όταν ήταν παλιά στην Α’ Εθνική ο Πανσερραϊκός.

Έλα να κλείσουμε με τη Βέροια. Δεν είναι υπερβολικοί οι άνθρωποι που είχαν τη Βέροια, είχαν επενδύσει πολλά λεφτά και τελικά την παράτησαν;

Όχι, τους καταλαβαίνω, απογοητεύτηκαν. Είχαν πάρει υποσχέσεις και ένιωσαν κοροϊδία. Μιλάμε για πολύ δυνατούς επιχειρηματίες, που χρειάζεται τέτοιους το ελληνικό ποδόσφαιρο, και όμως τους έδιωξαν. Άνθρωποι που είχαν βάλει πολλά λεφτά στην ομάδα, αλλά είδαν την ομάδα τους να αδικείται από ένα σύστημα που εφαρμόστηκε μόνο μία φορά από τους… γκουρού που ελέγχουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ανακάλυψαν μία πατέντα που δεν υπήρχε πουθενά στην Ευρώπη… Και δυστυχώς την πλήρωσε μια επαρχιακή ομάδα-πρότυπο, όπως ήταν η Βέροια. Να είσαι σούπερ σε όλο το πρωτάθλημα, να βγαίνεις πρώτος μακράν και να μην ανεβαίνεις στη Σούπερ Λιγκ. Απογοήτευσαν ανθρώπους που επενδύσανε πολλά λεφτά και ήθελαν να προσφέρουν στον τόπο τους. Ευτυχώς το διόρθωσε αυτό το έκτρωμα ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ. Και να σου πω κάτι ακόμα;

Να πεις ό,τι θες…

Πρέπει να ανεβαίνουν πιο πολλές ομάδες από τη δεύτερη κατηγορία στην πρώτη, διότι τα λιμνάζοντα νερά δημιουργούν βρομιά. Πρέπει να υπάρχει ένα ποτάμι να ξεπλένει τη βρομιά, να υπάρχει κίνηση. Αν πιο πολλές ομάδες ανεβαίνουν στη Σούπερ Λιγκ και παίρνουν τα λεφτά, θα φτιάχνουν υποδομές που θα μένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά βολεύονταν ορισμένοι άνθρωποι που έχουν φτιάξει ένα κλειστό κλαμπ στη Σούπερ Λιγκ. Πρέπει να αλλάξει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, υπάρχουν ομάδες από κάτω ιστορικές, με κόσμο, που δεν τις ήθελαν στο κλειστό κλαμπ. Μία από αυτές είναι και ο Πανσερραϊκός που διψάει ο κόσμος του και αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο.