By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Αν έρθουν να με αξιολογήσουν … – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Απόψεις > Αν έρθουν να με αξιολογήσουν … – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου
Απόψεις

Αν έρθουν να με αξιολογήσουν … – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Sofia Veiou
Sofia Veiou 18 Φεβρουαρίου 2023
Share
7 Min Read
SHARE

Αν έρθουν να με αξιολογήσουν στην Γ’ Λυκείου που θα διδάσκω Χημεία και θα αγωνιώ να βγάλω την ύλη των Πανελλαδικών θα διαπιστώσουν ότι οι μαθητές μου  γνωρίζουν και την ύλη που δεν έχω διδάξει ακόμα.

Φυσικά αφού το Φροντιστήριο είναι πιο μπροστά από το Σχολείο. Και επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε την φαεινή ιδέα να διπλασιάσει την ύλη στην Χημεία, διπλασιάστηκαν και οι ώρες Φροντιστηρίου και φυσικά και τα χρήματα που πληρώνουν οι γονείς. Δηλαδή όλοι οι προηγούμενοι μαθητές που έμπαιναν στο Πανεπιστήμιο με Εξέταση στην μισή ύλη της Χημείας δεν έγιναν σοβαροί επιστήμονες. 

Αν έρθουν να με αξιολογήσουν στην Β΄ Λυκείου που θα διδάσκω Βιολογία και θα αγωνιώ να βγάλω την ύλη λόγω της τράπεζας θεμάτων θα διαπιστώσουν ότι πολλοί μαθητές έχουν μεσάνυχτα από Βιολογία. Φυσικά δεν γνωρίζουν ότι οι μαθητές όχι μόνο αδιαφορούν στο Λύκειο για μαθήματα που δεν αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και πολλά Φροντιστήρια, όπως μου είπαν γονείς μαθητών την ώρα που τους έδινα τον έλεγχο επίδοσης των παιδιών τους, τους συμβουλεύουν να μην χάνουν χρόνο διαβάζοντας μαθήματα που δεν έχουν σχέση με την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.

Και δυστυχώς οι μαθητές από την Β΄ Λυκείου ξεκινούν τα Φροντιστήρια για τα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου. Δηλαδή στην Β΄ Λυκείου άλλα μαθήματα διδάσκονται στο σχολείο, σε άλλα μαθήματα κάμνουν φροντιστήριο, άλλα μαθήματα διαβάζουν την ώρα που κάμνουν μάθημα … Θα ήθελα να ξέρω αν αυτά συμβαίνουν σε Λύκειο κάποιας άλλης χώρας στον κόσμο. 

Αν έρθουν να με αξιολογήσουν στην Α΄ Λυκείου που θα διδάσκω Χημεία θα δουν ότι πολλοί μαθητές έχουν λυμένες στο βιβλίο τις ασκήσεις των παρακάτω μαθημάτων (εννοείται από το φροντιστήριο). Και εδώ θα αγωνιώ να βγάλω την ύλη λόγω της τράπεζας θεμάτων αλλά και θα προχωράω αργά επειδή οι μαθητές για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν σε βάθος τις Φυσικές Επιστήμες και δυσκολεύονται να τις αφομοιώσουν.  

Αν έρθουν να με αξιολογήσουν θα παραξενευτούν που λείπουν συνέχεια μαθητές από τα μαθήματα. Δεν κατάλαβαν όμως με τόσες δραστηριότητες που θέλουν να λένε ότι γίνονται στα Λύκεια της Ελλάδας και φυσικά γίνονται όλες μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα λείπουν συνέχεια μαθητές από τα μαθήματα.

Τα μαθήματα είναι όμως όπως οι κρίκοι της αλυσίδας. Μάθημα – μάθημα οικοδομείται ένα καλό επίπεδο γνώσης σε ένα επιστημονικό αντικείμενο. 

Αν έρθουν να με αξιολογήσουν θα απορήσουν που δεν χρησιμοποιώ γραμμένο σχέδιο μαθήματος, θα τους πω όμως ότι μετά από 27 χρόνια διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών στο Λύκειο έχω στο μυαλό μου όσα σχέδια μαθήματος θέλουν.

Θα απορήσουν που δεν βάζω τους μαθητές να κάμνουν στην Χημεία πειράματα μόνοι τους, θα τους πω όμως ότι θα έπρεπε να γνωρίζετε πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ατύχημα με τα χημικά αντιδραστήρια, άρα θα έπρεπε να έχετε φροντίσει να έχω βοηθό στο Εργαστήριο και την απαραίτητη νομική κάλυψη για ότι συμβεί, όπως την έχουν οι συνάδελφοι της Φυσικής Αγωγής. 

Δεν διαφωνώ με την τράπεζα θεμάτων, απεναντίας με προφυλάσσει από τον κίνδυνο του εφησυχασμού γιατί με σπρώχνει να βγάλω την ύλη, μου δίνει και έτοιμα θέματα να δουλέψω στην τάξη και μου έχει και έτοιμα τα 2 από τα 4 θέματα για τις εξετάσεις του Ιουνίου. Η απορία μου είναι γιατί δεν εφαρμόζεται σε όλα τα μαθήματα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λούλης που διετέλεσε και Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού στην αρχή αυτής της Κυβέρνησης κάπου στην σελίδα 416 του όμορφου βιβλίου του «Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα» αναφέρεται στην ανικανότητα των πολιτικών να αντιγράψουν επιτυχημένα συστήματα Υγείας και Παιδείας από την Ελβετία ακόμα κι από την Κούβα. Συμφωνώ μαζί του επειδή βλέπω ότι με τα μπαλώματα από την μια χώρα και την άλλη μας έχουν τρελάνει στο Λύκειο.

Αν έρθουν να με αξιολογήσουν δεν θα καταλάβουν ότι την προηγούμενη μέρα έχω περάσει ένα κόμπο στο κομποσχοίνι παρακαλώντας ξεχωριστά για τον καθένα μαθητή μου να τον ελεήσει ο Θεός : «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον δούλο σου τάδε, την δούλη σου τάδε». Τότε όμως περνάς πάνω από τα καλούπια της αξιολόγησης γιατί όπως έλεγε ένας σοφός : «Αγάπα και κάνε ότι θέλεις». Τότε η αγάπη θα αναλάβει να αξιοποιήσει βιβλία, ηλεκτρονικά μέσα, εργαστήρια, εκδρομές … κατά τον καλύτερο τρόπο. 

Ο Σύμβουλος λοιπόν ΠΕ04 θα με αξιολογήσει και στο αν είναι επιστημονικά σωστά στην Φυσική, Χημεία, Βιολογία αυτά που διδάσκω. Και εγώ ρωτάω : αν σε κάποιο θέμα νομίζει ο Σύμβουλος ότι αυτό που διδάσκω είναι επιστημονικά λάθος, γιατί να είναι σωστή η δική του γνώμη και όχι η δική μου ; Το αν έχει διδακτορικό σημαίνει ότι κάποια χρόνια ασχολήθηκε βαθιά με ένα πολύ μικρό κομμάτι των Φυσικών Επιστημών.

Το ότι διδάσκω 27 χρόνια Φυσικές Επιστήμες στο Λύκειο σημαίνει ότι πέρασα επιτυχώς τις Εξετάσεις του ΑΣΕΠ στην Χημεία και Βιολογία για να διοριστώ και έχω από τότε παρακολουθήσει άπειρα σεμινάρια, επιμορφώσεις, εργαστήρια, τόσα που σταμάτησα πλέον να κρατάω τις βεβαιώσεις γιατί δεν έχω που να τις βάλω.

Και το κυριότερο. Ότι διδάσκω στο Λύκειο ελέγχονται απ’ ευθείας από τα Φροντιστήρια και μου έρχεται το μήνυμα αν είπα κάτι λάθος. Τα επιστημονικά σωστά που θεωρεί ο κ. Σύμβουλος από ποιον ελέγχονται ;    

Το πρόβλημα με τους Υπουργούς Παιδείας είναι ότι δεν έχουν καθαρή εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει στο Λύκειο και θέλουν απ’ ευθείας να αξιολογήσουν. Αν είχαν σοφία έπρεπε πρώτα να έρθουν κοντά στους καθηγητές να αφουγκραστούν τον παλμό της καρδιάς τους και να σταθούν βοηθοί στην κάθε δυσκολία τους και να προσπαθήσουν να ενεργοποιήσουν το φιλότιμο.

Γιατί τελικά η ποιότητα στο Λύκειο δεν θα ανέβει από καμία αξιολόγηση όπως νομίζει η κ. Υπουργός, αλλά μόνο από το φιλότιμο των καθηγητών, που όταν εργαζόμαστε με φιλότιμο δεν  προσφέρουμε μόνο τις γνώσεις μας στους μαθητές μας, αλλά τους προσφέρουμε ολόκληρο τον εαυτό μας.          

You Might Also Like

Η ΕΚΤ αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ οργανώνονται για την εύρυθμη λειτουργία τους – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η ΕΕ εντείνει τους ελέγχους των συστημάτων στις χώρες της ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ να καθοδηγεί τις πρεσβείες της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η Ευρώπη καλείται να αποκτήσει δυναμική και κύρος – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βέροιας (22/2/23)
Next Article Υπουργείο Πολιτισμού: Η ρύθμιση για το μισθολογικό των καλλιτεχνών – Τι προβλέπει
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΑπόψειςΕλλάδαΘέματα

Θεσμική συνεργασία και Κυβερνοασφάλεια – Του Γιώργου Παπαπροδρόμου

7 Ιανουαρίου 2025
Απόψεις

Η εύρυθμη ένταξη των μεταναστών αποτελεί στρτατηγική προτεραιότητα – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

4 Δεκεμβρίου 2024
Απόψεις

Η σύγχυση του καταναλωτικού κοινού φέρνει αρνητικά αποτελέσματα – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

27 Νοεμβρίου 2024
ΒέροιαΑπόψειςΗμαθία

Ο χορός «τας» όπως τον είδα απ’ τους παλιούς…

26 Νοεμβρίου 2024
ΑπόψειςΒέροιαΗμαθία

«ΕΡΑΣΜΟΣ»: 25 Νοέμβρη – Η βία κατά των γυναικών πρέπει να εκλείψει… «χθες»!

23 Νοεμβρίου 2024
Απόψεις

Η ΕΕ καλείται να λύσει δομικά προβλήματα της – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

20 Νοεμβρίου 2024
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?