Αυστηρότερα πρόστιμα για ξέπλυμα χρήματος
Αυστηρότερο καθεστώς επιβολής διοικητικών προστίμων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς από τη Βουλή νόμος 5090/2024 για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την υπ’ αριθμόν O.3011/2024 διευκρινιστική εγκύκλιο που κοινοποίησε σε όλες τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ο διοικητής της Αρχής Γεώργιος Πιτσιλής, με τις διατάξεις του άρθρου 133 του ν. 5090/2024 προβλέπεται ότι:
- Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από δω και στο εξής στα νομικά πρόσωπα (ανώνυμες, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες εταιρείες, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης κ.λπ.) που εμπλέκονται σε υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μπορεί να προσδιοριστεί το κέρδος από τις παραβάσεις, αυξάνονται σημαντικά, από 1.000.000 ευρώ, σε 2.500.000 έως 4.000.000 ευρώ.
- Για την επιβολή των πάσης φύσεως διοικητικών προστίμων σε νομικά πρόσωπα εμπλεκόμενα σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν θα ισχύει πλέον η προϋπόθεση της προηγούμενης αμετάκλητης καταδίκης των υπευθύνων φυσικών προσώπων.
Οι τροποποιήσεις αυτές επέρχονται συγκεκριμένα στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 45 του ν. 4557/2018, οι οποίες διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
- Αν αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιο από τα βασικά αδικήματα τελείται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της οντότητας και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτών ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτών, επιβάλλονται αιτιολογημένα στο νομικό πρόσωπο ή την οντότητα, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι εξής κυρώσεις: α) Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ’ ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί, είτε εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε 4.000.000 ευρώ. β) Οριστική ή προσωρινή, για χρονικό διάστημα από έναν (1) μήνα έως δύο (2) έτη, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή λύση του νομικού προσώπου ή της οντότητας και θέση αυτού ή αυτής υπό εκκαθάριση. γ) Απαγόρευση άσκησης ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, για το ίδιο χρονικό διάστημα. δ) Οριστικός ή προσωρινός για το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, επιδοτήσεις, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου ή των ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων. Οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται και όταν φυσικό πρόσωπο είναι ηθικός αυτουργός ή συνεργός στις ίδιες πράξεις.
- Όταν η έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου από φυσικό πρόσωπο κατέστησε δυνατή την τέλεση από ιεραρχικά κατώτερο στέλεχος ή από εντολοδόχο του νομικού προσώπου ή της οντότητας της πράξης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή του βασικού αδικήματος προς όφελος ή για λογαριασμό του νομικού προσώπου ή της οντότητας, επιβάλλονται αιτιολογημένα στο νομικό πρόσωπο ή την οντότητα, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι εξής κυρώσεις: α) Διοικητικό πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ’ ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί, είτε εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε 2.500.000 ευρώ. β) Η ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευυση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για χρονικό διάστημα έως ένα (1) έτος.