Η Ελλάδα καλείται να λειτουργήσει έξυπνα και αποτελεσματικά – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Οι πολίτες αναζητούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας τους και βλέπουν κάθε ημέρα οι τιμές να αυξάνονται στα είδη πρώτης ανάγκης.
Οι ηγέτες της ΕΕ αδυνατούν να δώσουν άμεσες λύσεις και τα περισσότερα θέματα πηγαίνουν για το μέλλον.
Η ακρίβεια απειλεί έντονα το πασχαλινό τραπέζι και η προσοχή των εμπλεκομένων εστιάζεται στο πως και αν θα ελεγχθούν οι τιμές.
Στα 500 εκατ. ευρώ προσδιορίζουν αρμόδιες πηγές ένα «ρεαλιστικό», όπως το χαρακτηρίζουν, πακέτο νέων παροχών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, σε συνάρτηση με την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και το οριστικό κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022, στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η επιταγή ακρίβειας το περυσινό Πάσχα είχε ύψος 324 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν 500 εκατ. ευρώ τα Χριστούγεννα, από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το Market Pass και έπονται έως το Πάσχα τα πρόσθετα 500 εκατ. ευρώ.
Έτσι, η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει κοντά στα 2 δισ. ευρώ σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και στη μεσαία τάξη (το Market Pass αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί), κόντρα στον πληθωρισμό που ξεπέρασε ακόμα και το 12% το περασμένο καλοκαίρι.
Η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αντίκτυπο στον ελληνικό πληθωρισμό και δημιουργεί ι πρόβλημα στο διαθέσιμο εισόδημα. Η διάρκεια και το μέγεθος των ενεργειακών επιπτώσεων σημαίνει μετακύλιση στις γενικές τιμές. Σε συνδυασμό με τις ανοδικές πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, ο ετήσιος πληθωρισμός θα έχει ανοδική τάση. Οι μισθολογικές πιέσεις θα αλλάξουν τη δυναμική το 2023, καθώς οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν τη χαμένη αγοραστική τους δύναμη.
Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Η Ελλάδα αξιοποιεί το ταμείο Ανάκαμψης, που στοχεύει στην ανάπτυξη υποδομών, στην υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και των πράσινων επενδύσεων. Η πολιτική σταθερότητα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη αυτή.
Η Ελλάδα καλείται να διαμορφώσει ένα σύγχρονο πλαίσιο δράσης και να δώσει έμφαση στην καινοτομία και το επιχειρείν. Οι επενδυτές επιθυμούν σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Να διασφαλιστούν οι νέες θέσεις εργασίας και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.
Τα προβλήματα είναι αρκετά, αλλά όχι δυσεπίλυτα. Το στοίχημα των εθνικών εκλογών θα κριθεί στη καθημερινότητα. Οι πολίτες απαιτούν χειροπιαστά πράγματα που θα τους κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και πιο αξιοπρεπή.
Η γραφειοκρατία, η έλλειψη οράματος για το μέλλον, η μη αποκέντρωση των κρατικών δομών, αποτρέπουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να κινηθεί η «κρατική μηχανή» με τόλμη και αποφασιστικότητα. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, μας λείπουν η φαντασία και η δυναμική!
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος