Νέο αναπτυξιακό μοντέλο απαιτείται για τις πόλεις της ΕΕ – Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη
Η 10η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής περιφερειών και πόλεων, που συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την Περιφέρεια της Βαλλονίας, έγινε στο Μονς με έντονη συμμετοχή περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων. Οι επενδύσεις της ΕΕ για μια δίκαιη μετάβαση, η ψηφιοποίηση, η ισότητα των φύλων και η ένταξη ήταν τα βασικά θέματα.
Σε λιγότερους από τρεις μήνες, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι πόλεις και οι περιφέρειες επιβεβαιώνουν ομόφωνα την ανάγκη για μια ενισχυμένη Πολιτική Συνοχής για την επίτευξη μιας δίκαιης μετάβασης ως μέρος του μελλοντικού επενδυτικού πλαισίου της ΕΕ με επίκεντρο την υποστήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), απηύθυνε κοινή έκκληση προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις εθνικές κυβερνήσεις να διατηρήσουν την Πολιτική Συνοχής ως τον κύριο πυλώνα του αναπτυξιακού μοντέλου της ΕΕ στην την επόμενη δεκαετία .
Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών είναι το πιο ορατό σημάδι μιας αυξανόμενης δυσαρέσκειας ενάντια στις πράσινες και οικονομικές πολιτικές της ΕΕ που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ολόκληρη την ήπειρο,ιδίως στις αγροτικές περιοχές.Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια την πρώτη ημέρα της 10ης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής Περιφερειών και Πόλεων στο Μονς (Βέλγιο), οι εθνικοί υπουργοί, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, εκπρόσωποι της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, μαζί με περιφερειάρχες και δήμαρχους, συμφώνησαν σχετικά με την επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να επιτύχει μια πράσινη μετάβαση που θα είναι δίκαιη για όλους τους πολίτες και τους βιομηχανικούς τομείς.
Η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ, να συνεχίσει να ενισχύει τις ψηφιακές και περιβαλλοντικές μεταβάσεις και να βελτιώνει την ανθεκτικότητα σε καταστροφές και κρίσεις σε όλα τα επίπεδα.
Όπως υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κ.Enrico Letta, η ενιαία αγορά μπορεί να είναι επιτυχής μόνο χάρη σε μια ισχυρή πολιτική συνοχής που υποστηρίζει όλες τις περιφέρειες. Ο κ. Letta, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors, του ανατέθηκε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συντάξει μια έκθεση για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος της ΕτΠ, κ. Vasco Alves Cordeiro, απηύθυνε την κοινή έκκληση προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις για μια «ανανεωμένη πολιτική συνοχής μετά το 2027 που δεν αφήνει κανέναν πίσω. » Η πρόσκληση αναφέρει τις αρχές βάσει των οποίων η μελλοντική περιφερειακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται, ώστε να παραμείνει θεμελιώδης πυλώνας του αναπτυξιακού μοντέλου της ΕΕ και της βασικής μακροπρόθεσμης, αποκεντρωμένης επενδυτικής πολιτικής του μελλοντικού προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Vasco Alves Cordeiro, δήλωσε: « Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σταυροδρόμι: καθώς οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν, εναπόκειται σε εμάς να απαντήσει η Ευρώπη με αλληλεγγύη και πρόοδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να μιλήσουμε πέρα από εκείνους που είναι ήδη πεπεισμένοι ότι η πολιτική συνοχής είναι η λύση για να διασφαλιστεί ότι κανένας λαός και κανένας τόπος δεν θα μείνει πίσω στον απόηχο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.»
Η κα Elisa Ferreira , Ευρωπαία Επίτροπος για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις,τόνισε: «Ο κρίσιμος ρόλος της πολιτικής συνοχής στη διατήρηση της ενωμένης Ευρώπης τονίστηκε για άλλη μια φορά σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Υπό το πρίσμα των άνευ προηγουμένου προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ , το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι θα ευδοκιμήσει μόνο εάν κανένας τόπος δεν αισθάνεται ότι μένει πίσω, εάν είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε το ταλέντο όλων για την υλοποίηση των φιλοδοξιών μας. Η πολιτική συνοχής είναι τώρα πιο απαραίτητη από ποτέ!»
Ο κ. Nicolas Schmit, Ευρωπαίος Επίτροπος για την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα, επεσήμανε: « Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λειτουργήσουν για όλους, διαφορετικά δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Η πολιτική συνοχής είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να βοηθήσει όσους πλήττονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνουν οι μεταβάσεις και να βοηθήσει όλες τις περιφέρειες να αποκομίσουν τα οφέλη. Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη δικαιοσύνη και την ένταξη στο επίκεντρο των μελλοντικών πολιτικών της. Η Ευρώπη είναι οι πόλεις και οι περιφέρειές της. »
Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι στην πατρίδα μας καλούνται να εφαρμόσουν νέες πολιτικές και να δημιουργήσουν σύγχρονες και λειτουργικές πόλεις.
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος