Για την συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών – Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης
Με απόφαση τους, που εν προκειμένω ελήφθη πριν από λίγες ημέρες, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, προσθέτοντας ένα νέο αίτημα στα ήδη υπάρχοντα. Και ποιο είναι αυτό το αίτημα; Η πραγματοποίηση μίας συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία αγροτών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, δύναται να αναφέρουμε πως αυτό το αίτημα (συνάντηση με τον πρωθυπουργό και διατύπωση ενώπιον του, των προβλημάτων-αιτημάτων τους), δεν το είχαν θέσει επί τάπητος όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στους δρόμους.
Eνώ αρχικά είχε διαφανεί πως ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να συναντήσει μία αντιπροσωπεία αγροτών την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, τελικά, η συνάντηση μαζί τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα. Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου. Ποιοι ήσαν οι λόγοι που ώθησαν σε αυτή την αλλαγή ημερομηνίας; Ας το δούμε αναλυτικότερα.
Ο πρώτος και βασικός λόγος ήσαν το ό,τι ο πρωθυπουργός εκνευρίστηκε, έστω και ελαφρά, από την επιμονή των αγροτών και από την πρόθεση τους να συνεχίσουν και σε ένα δεύτερο επίπεδο, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αποκλείοντας κομβικής σημασίας οδικά δίκτυα.
Ο ελαφρύς εκνευρισμός του πρωθυπουργού αρκούσε ώστε να τον οδηγήσει στο να αλλάξει την ημέρα της συνάντησης του με μία αγροτική αντιπροσωπεία. Και ένα ενδιαφέρον, από θεωρητική σκοπιά, ερώτημα, είναι το ακόλουθο.
Οδήγησε αυτός ο εκνευρισμός τον πρωθυπουργό (από την στιγμή μάλιστα όπου προχώρησε σε λελογισμένες διευκολύνσεις προς αυτούς), στο να αμφιταλαντευθεί μεταξύ πραγματοποίησης και μη πραγματοποίησης της συνάντησης; Όχι, είναι η απάντηση μας.
Ο δεύτερος λόγος που ώθησε τον πρωθυπουργό να αλλάξει ημερομηνία συνάντησης με την αγροτική αντιπροσωπεία, είναι το ό,τι με αυτόν τον τρόπο επεδίωξε να κερδίσει έστω και ελάχιστο χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα.
Προκειμένου να είναι σε θέση εξ αρχής να τους πει πως δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον παροχές και διευκολύνσεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, ο πρωθυπουργός προσφέρει την ευκαιρία και στους αγρότες να συνειδητοποιήσουν πως κάποια εξ αυτών που θα ακούσουν κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θα ηχούν ευχάριστα ‘στα αφτιά τους’. Πλέον, στο σημείο όπου έχουν φθάσει τα πράγματα, ένας βασικό διακύβευμα για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό προσωπικά, καθίσταται το τέλος των κινητοποιήσεων. Μία ανοιχτή, ειλικρινής συζήτηση εντός της οποίας θα διαφανεί εκ νέου ποια είναι τα όρια, μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο.
Ο τρίτος λόγος που εντοπίζουμε, άπτεται του προγράμματος και δη του βεβαρημένου του προγράμματος (ίσως ο πιο ‘πεζός’ λόγος), κάτι που σημαίνει πως άλλαξε την αρχική ημερομηνία συνάντησης και επέλεξε την Τρίτη 13 του μηνός, ακριβώς διότι το πρόγραμμα του αυτή την ημέρα είναι λιγότερο φορτωμένο συγκριτικά με την Δευτέρα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.
Επειδή οι αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί την περίοδο της Μεταπολίτευσης είναι ουκ ολίγες, θα άξιζε τον κόπο να διεξαχθεί μία έρευνα προσανατολισμένη στο ποιες είναι οι κατηγορίες των αγροτών που ξεχωρίζουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, δίνοντας τον τόνο; Είναι οι βαμβακοπαραγωγοί; Είναι οι καπνοπαραγωγοί; Οι παραγωγοί σιταριών, μήλων και ροδάκινων; Οι αγρότες που επεκτείνονται σε πολλές καλλιέργειες ταυτόχρονα;
Μη διστάζοντας να διατυπώσουμε μία πρώτη υπόθεση εργασίας, θα υπογραμμίσουμε πως ο σημαντικός ρόλος των βαμβακοκαλλιεργητών διατηρείται (βλέπε τις αγροτικές κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1990), σε ένα πολύ λεπτό σημείο όπου δίπλα σε αυτούς προστίθενται πλέον και κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι αγρότες που καλλιεργούν διάφορα είδη.
Για την συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών