6 στους 10 τρέμουν το αυξημένο κόστος ζωής – 1 στους 2 αγοράζει μόνο τα απαραίτητα.
Για τους Έλληνες καταναλωτές, η τιμή είναι με διαφορά το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο
Η εκτόξευση του πληθωρισμού και οι συνεχείς ανατιμήσεις βασικών αγαθών και προϊόντων έχουν σφίξει την θηλιά στα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι το αβίαστο συμπέρασμα πολλών αναλύσεων και εκθέσεων που έχουν δημοσιευτεί τους τελευταίους μήνες και με το οποίο συμφωνεί και η μελέτη της ΕΥ. Η τελευταία θέτει ως σημείο αναφοράς και τη ψυχολογική επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι καταναλωτές από το αυξημένο κόστος, το οποίο τους προκαλεί τρόμο και έντονη ανησυχία.
Το 56% των καταναλωτών στη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, δηλώνουν ότι ανησυχούν πάρα πολύ για το αυξημένο κόστος ζωής, και 40% για την οικονομία γενικά. Συγχρόνως, δύο στους τρεις (69%) εκτιμούν ότι το πρόβλημα του αυξημένου κόστους ζωής θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, και δύο στους πέντε (38%) ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο.
Το κλίμα ανησυχίας, πάντως, έχει εδραιωθεί σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν αποτελεί δηλαδή μόνο ελληνικό φαινόμενο. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανησυχίας παγκοσμίως, φτάνουν το 58% και στην Ευρώπη το 71%.
Η ακρίβεια έχει μεταβάλει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι έχουν περικόψει δραστικά πολλές δαπάνες. Ένας στους δύο (49%) αναφέρει ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, ένας στους πέντε (19%) ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα βασικά έξοδα όπως φαγητό, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση, και ένας στους δέκα (12%) ότι βασίζεται στην κυβερνητική στήριξη για να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά.
Η τιμή παραμένει σήμερα, με διαφορά, το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα, ενώ 71% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι θα παραμείνει το σημαντικότερο κριτήριο και σε τρία χρόνια από σήμερα.
Παραμένει μειωμένη η πιστότητα στα brands
Ο υψηλός πληθωρισμός και η ανάγκη αναζήτησης φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων, συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά στην πιστότητα των καταναλωτών προς τα brands. Ένας στους δύο (53%) δηλώνει ότι οι μάρκες σήμερα αποτελούν λιγότερο σημαντικό κριτήριο σε όλες τις αγοραστικές αποφάσεις, ενώ μόλις ένας στους δέκα (11%) αναφέρει τη μάρκα του προϊόντος μεταξύ των σημαντικότερων αγοραστικών κριτηρίων σε τρία χρόνια από σήμερα. Μόνο 16% εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για μάρκες που εμπιστεύονται.
Παράλληλα, οι μισοί (51%) έχουν αλλάξει τα brands που αγοράζουν, με τους περισσότερους από αυτούς (38%) να στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Η έρευνα διεξήχθη, με τη συνεργασία της MRB, σε δείγμα 500 Ελλήνων καταναλωτών, μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2023, και εντάσσεται στην ευρύτερη σειρά παγκόσμιων ερευνών της ΕΥ, FutureConsumerIndex, η οποία παρακολουθεί τις καταναλωτικές τάσεις στις σημαντικότερες αγορές του κόσμου, από την έναρξη της πανδημίας.
Πηγή: www.sofokleousin.gr