Με τον παραμυθένιο «κλέφτη των αστεριών» και την απολαυστική «άλλη Ελένη», ολοκληρώθηκε το τριήμερο της 8ης θεατρικής άνοιξης. Ενός θεσμού που καθιέρωσε το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και μετά από μια διακοπή 4 ετών λόγω γενικών «ειδικών συνθηκών» βρήκε φέτος το νήμα της συνέχεια.
Πέντε θεατρικές ομάδες συμμετείχαν στην «επανεκκίνηση» στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχεια.
Πρώτη παράσταση της τρίτης και τελευταίας ημέρας της 8ης θεατρικής άνοιξης ήταν «ο κλέφτης των αστεριών» από το 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας.
Ένα έργο που έγραψε η Ζωή Βαλάση. Όπως σε όλα τα παραμύθια, στο τέλος «αυτοί ζήσανε καλά κι εμείς καλύτερα». Όμως μέχρι το αίσιο και χαρούμενο τέλος οι ήρωες δοκιμάζονται από την «κακιά μάγισσα», μια σύγχρονη μάγισσα που δεν αρκείται στις παραδοσιακές «συνταγές», αλλά ξέρει να κάνει delete και να εφαρμόζει και άλλες σύγχρονες μεθόδους. Σκοπός της είναι να κυριαρχήσει όχι μόνο επάνω στους ανθρώπους, αλλά και στα αστέρια, στο σύμπαν…
Σίγουρα κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά, κάπου πηγαίνει το μυαλό σας…
Στο τέλος όμως νικάει η αγάπη, νικάει η φιλία, νικάνε τα ιδανικά της συντροφικότητας και της ανθρωπιάς.
Την επιλογή του έργου και τη γενική επιμέλεια είχε η Θωμαή Γρηγοριάδου, στη σκηνοθεσία και στη μουσική ήταν οι Θωμαή Γρηγοριάδου με την Άρτεμη Αντωνοπούλου οι οποίες μαζί με την Σπυριδούλα Κοκόση είχαν και την ενδυματολογία.
Για τα υπέροχα σκηνικά δούλεψαν οι Θωμαή Γρηγοριάδου, Ευδοκία Πουρτσίδου, Σπριδούλα Κοκόση, Γιώργος Καμπέρης και Κωνσταντίνος Θεοδωσέλης.
Επί σκηνής: Ιορδανοπούλου Ασπασία-Ελένη (Αλοϊσια Τζιχάρ), Σιγκούνας Θωμάς (Φλοριντόρ), Τσαλουχίδου Βικτωρία (Πεπερούνα), Μπεναμέρ Μαρία (Εφημεριδοπώλης), Χατζηδημητρίου Τατιάνη (Μπίλια), Σταθόπουλος Χρήστος (Φύλλιος), Καρκαμάνη Γεωργία (Μάγισσα – γιαγιά), Ανεσίδη Αλίκη (Νεράιδα), Λουγκαροπούλου Βασιλική (Αστρονόμος Α’), Γεωργιάδου Λυδία (Αστρονόμος Β’), Καραβιώτης Παναγιώτης (Κύριος), Κουμαντζιά Ευαγγελία-Ραφαηλία (Κυρία), Κιόσα Πάολα (Κοπέλα), Χαριτόπουλος Παναγιώτης (Νεαρός), Χριστοδουλακίδου Παναγιώτα (Χορός), Σαββίδου Κυριακή (Χορός), Πολυζοπούλου Μαρία-Χριστίνα (Χορός), Φαντάκη Φωτεινή (Υποβολέας), Μουταφίδης Μιχάλης (Βοσκός)
Η 8η θεατρική άνοιξη ολοκληρώθηκε με «μια άλλη Ελένη»… Εντελώς άλλη όμως…
Ξεχάστε αυτά που ξέρατε… Διότι ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος μπορεί να έγραψαν τις αξεπέραστες τραγωδίες, αλλά στην εποχή τους… Η Ελένη όμως συνεχίζει να «τυρρανά» τον κόσμο μέχρι τις μέρες μας.
Άλλωστε τι μύθος θα ήταν, αν είχε ημερομηνία λήξης… Η Ελένη είναι …διαχρονική… Ξέρει από – μεταξύ άλλων – και από face book…
«Χαμηλοβλεπούσα» και καπάτσα, ορκίζεται για την πίστη και την αφοσίωση της (!!!!) και για τις αμαρτίες της πάντα φταίει κάποιος άλλος…
Ένας Μενέλαος – μάλλον περιορισμένης αντίληψης – αλλά πάντα έτοιμος να θυσιαστεί για την καλή του και ένας καταπληκτικός χορός που δίνει τον τόνο.
Πως θα μπορούσε να υπάρχει αρχαία τραγωδία χωρίς χορό; Μόνο που αυτή τη φορά ο χορός αποτελείται από μια ομάδα …καθαρίστριες, με τα εργαλεία της δουλειάς – τις σφουγγαρίστρες – ανά χείρας και το φακιόλι στα μαλλιά…!
Το σκηνικό λιτό και με πολύ …νόημα: Το σχοινί μιας απλώστρας με κάποια υπολείμματα από κάποια ξεχασμένη μπουγάδα….!!!
Άλλωστε αυτό δεν είναι και το βαθύτερο νόημα κάθε τραγωδίας; Να βάλει σε δίλημμα τον θεατή – άραγε πόσο «πιστή» να ήταν άραγε η Ελένη; – να αναδείξει τη σύγκρουση των χαρακτήρων των ηρώων – που ψάχνοντας για την Ελένη, ίσως συναντήσουν τη ….Μενεγάκη – και στο τέλος όλα τα τελειώσουν με πολύ χειροκρότημα…
Το άξιζε μια παράσταση που πρόσφερε ατέλειωτες στιγμές γέλιου…
Τη συγγραφή, τη σκηνοθεσία και την γενική επιμέλεια είχε ο Ιωάννης Βασιλειάδης.
Στη σκηνογραφία ήταν η Ελένη Δεληγιάννη, στη μουσική ο Ιωάννης Βασιλειάδης και ο Απόστολος Ντοντουλος, βοηθοί ήταν η Αναστασία Καπάκογλου και η Γεωργία Μικροπούλου, ενώ την ενδυματολογία και τις χορογραφίες έκανε ομάδα μαθητών.
Επί σκηνής: Τσακίρη Νικολέτα (Ελένη), Δάλλας Κωνσταντίνος (Μενέλαος), Δεληχατζής Αλέξανδρος (Τεύκρος), Πετρίδου Γαλάτεια (Θεονόη), Τσαμαλδούπη Λεμονιά (Γερόντισσα), Κουτσούδης Οδυσσέας (Αγγελιοφόρος Α΄), Τζούρου Όλγα (Αγγελιοφόρος Β΄), Πέππας Δημήτριος (Θεοκλύμενος), Σοφιανίδης Αλέξανδρος (Υπηρέτης), Ζώτος Γεώργιος (Διόσκουρος), Τουσάι Ρομπέρτο (Διόσκουρος), Ντουνιτσάρι Μαριόλα (Χορός), Μωυσιάδου Αιμιλία (Χορός), Ντότσι Νικολέτα (Χορός), Γεωργιάδου Αθηνά (Χορός), Καραπά Άννα (Χορός), Φραγκή Μαριτίνα (Χορός), Κίτκα Αικατερίνη (Χορός), Ζωγράφου Βάια (Χορός)
Ρεπορτάζ: Δ. Καρολίδης – Σοφία Βέϊου