Τέλος στις εικονικές δαπάνες των επιχειρήσεων – Η νέα ρύθμιση
Ηπροσφιλής φορολογική… συνήθεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους με εικονικά-πλαστά παραστατικά, προκειμένου να συρρικνώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, «κόβεται μαχαίρι» από το 2025.
Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα μόνα έξοδα που θα γίνονται δεκτά θα είναι όσα έχουν δηλωθεί μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν τη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων τους και η δυνατότητα απόκλισης θα μηδενιστεί. Ο,τι αναρτάται και καταγράφεται, δηλαδή, στα ηλεκτρονικά βιβλία, θα μεταφέρεται αυτούσιο και χωρίς καμία άλλη μεταβολή (από εικονικές δαπάνες) και στη δήλωση ΦΠΑ και στη φορολογική δήλωση στο τέλος του έτους.
Το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα περιορίσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που «ανθεί» στον χώρο των επαγγελματιών, καθώς ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να ελέγξει και να πιστοποιήσει τις πραγματικές από τις εικονικές δαπάνες.
Για του λόγου το αληθές, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα δηλωθέντα έξοδα έχουν «πέσει» κατά 30% μεσοσταθμικά ενώ υπάρχουν και κατηγορίες επαγγελμάτων, όπου καταγράφεται μείωση των εξόδων, δηλαδή των δαπανών τους, ακόμη και 70%.
Σταδιακή μείωση των αποδεκτών αποκλίσεων εσόδων και εξόδων
Πριν την οριστική κατάργηση των εικονικών δαπανών, θα προηγηθεί η σταδιακή μείωση των αποδεκτών αποκλίσεων εσόδων και εξόδων που αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία, εντός του 2024.
Όπως προβλέπει η απόφαση ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ καθορίζονται εκ νέου τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ ως εξής:
- Από την 01/01/2024 έως και την 30/06/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
- Από την 01/07/2024 έως και την 30/09/2024 μειώνεται σε δέκα τοις εκατό (10%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε είκοσι τοις εκατό (20%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
- Από την 01/10/2024 έως και την 31/12/2024 σε μηδέν τοις εκατό (0%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε πέντε τοις εκατό (5%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
- Από την 01/01/2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.