Τεκμήρια: Εγκλωβισμένοι για… πάντα οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Πώς κλείνει το παράθυρο για την αποφυγή της τεκμαρτής φορολόγησης και οι ελάχιστες εξαιρέσεις που προβλέπονται
Σε αδιέξοδο θα βρεθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς με τις ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εγκλωβίζονται στο σύστημα του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης και δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Ένας τρόπος διαφυγής ήταν η ίδρυση μονοπρόσωπης εταιρείας. Ομως τη λύση αυτή έσπευσε να μπλοκάρει το υπουργείο Οικονομικών και όσοι το πράξουν, δεν θα αποφύγουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου περιορίζεται η δυνατότητα φοροαποφυγής μέσω της διακοπής της ατομικής επιχείρησης και της σύστασης και συμμετοχής σε μονοπρόσωπη εταιρεία.
Δηλαδή, ενώ εξαιρούνται από τα τεκμήρια οι υφιστάμενες μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, εντάσσονται οι νέες μονοπρόσωπες που θα συσταθούν από ελεύθερους επαγγελματίες που θα συνεχίσουν την ίδια δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει ότι σε ελεύθερο επαγγελματία που είχε ατομική επιχείρηση στο παρελθόν, τη διέκοψε και στη συνέχεια συνέστησε μονοπρόσωπη εταιρεία με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, μπορεί να επιβληθεί φόρος στο φυσικό πρόσωπο.
Αυτό μπορεί να γίνει μετά τη διενέργεια ελέγχου, αν διαπιστωθεί ότι ο φόρος που προκύπτει από τη λειτουργία της εταιρείας (φόρος επί των κερδών της εταιρείας και επί του μερίσματος, αν όλα τα κέρδη είχαν διανεμηθεί) είναι μικρότερος από τον φόρο που θα κατέβαλλε ο ελεύθερος επαγγελματίας αν συνέχιζε την ατομική του δραστηριότητα και φορολογούνταν με βάση το τεκμαιρόμενο ελάχιστο κέρδος που καθιερώνεται με τον νέο νόμο.
Στην περίπτωση αυτή, το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει τη διαφορά ανάμεσα στον φόρο που οφείλει η εταιρεία και τον φόρο που θα όφειλε ο ίδιος, αν το κέρδος της εταιρείας είχε διανεμηθεί ως μέρισμα στο σύνολό του, και στον φόρο που θα κατέβαλλε κατ’ εφαρμογή του τεκμαιρόμενου ελάχιστου κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση αυτή ο προσδιορισμός της φορολογικής υποχρέωσης είναι τεκμαρτός, δηλαδή μπορεί ο φορολογούμενος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει για να αμφισβητήσει και το τεκμαιρόμενο ελάχιστο κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όμως η αμφισβήτηση των τεκμηρίων φορολόγησης μπορεί να γίνει από ελάχιστους και συγκεκριμένα παρακάμπτονται για επαγγελματίες οι οποίοι:
- Παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
- Ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 μειώνεται κατά 50%.
- Υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
- Είναι φυλακισμένοι.
- Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
- Βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία.
- Έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
- Τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους.
- Τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον.
- Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα.