Τα κόλπα του Κόλπου και το μήλο της Εύας Καϊλή
Εμείς εδώ στην Ελλάδα πολλές φορές αναζητώντας το δέντρο, χάνουμε το δάσος. Για παράδειγμα ως προς το Qatar Gate εστιάζουμε την προσοχή μας στην αποφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή και καθόλου στις διεργασίες που συντελούνται παρασκηνιακά γύρω από την πολύκροτη αυτή υπόθεση.
Η αποφυλάκιση της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου έρχεται 40 ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού του Κατάρ Χαλίντ μπιν Χαλίφα μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Θανί που θεωρείται η «πέτρα» του σκανδάλου. Εκείνος λοιπόν για λογαριασμό της χώρας που ανέλαβε το πολιτικό κόστος για το επί χρήμασι λόμπινγκ στο ευρωκοινοβούλιο.
Στις 7 Μαρτίου του 2023 ορίστηκε νεος πρωθυπουργός του Κατάρ ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Δηλαδή και ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός του Κατάρ προέρχονται από την ίδια οικογένεια.
Ωστόσο με την «θυσία» του Χαλίντ μπιν Χαλίφα μπιν Αμπντούλ Αζίζ ολοκληρώθηκε και το πολιτικό παζάρι στις Βρυξέλλες δόθηκε το έναυσμα για την αποφυλάκιση των υπολοίπων εμπλεκομένων στο Qatar Gate .
Άλλωστε κατά την ανάλυση των δεδομένων δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το Κατάρ αποτελεί προτεκτοράτο των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και δεν επιδιώκει την εξόντωσή του ή τον αποκλεισμό του από την Ευρώπη. Ο στόχος των αμερικανών να καταδείξουν ότι αυτοί έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο γεωπολιτικό παιχνίδι στην ΕΕ, επιτεύχθηκε με την κινηματογραφική επ αυτοφόρω σύλληψη των κομιστών με τα καταριανά πετρελαιοδόλαρα.
Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ ούτε λεπτό δεν μείωσε το ενδιαφέρον της για τα προφυλακισμένα μέλη του Qatar Gate. Απεναντίας βοήθησε εμπράκτως για την νομική υποστήριξη τους αλλά και για τις λοιπές ανάγκες που είχαν οι ίδιοι στην φυλακή αλλά και οι οικογένειες τους.
Ειδικότερα δε για την Εύα Καϊλή ήταν προσωπικό το ενδιαφέρον του πρώην και του νυν πρωθυπουργού του Κατάρ. Η λεπτομέρεια αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με την τελευταία δήλωση του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου ότι: «Εάν δεν δικαιωθεί η Εύα Καϊλή δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα». Τι να την κάνει την Ελλάδα και την «καμαρούλα μια σταλιά 2Χ3» στην οδό Γιασεμιών αντίκρυ από τον Φάρο Ψυχικού, όταν πλέον θα μπορεί να διαβιεί υπερπολυτελώς στα παλάτια της Ντόχα ως γυναικείο εθνικό σύμβολο που δεν λύγισε, δεν μίλησε και δεν πρόδωσε παρά τα «μαρτυρία» και τον δημόσιο διασυρμό που υπέστη εξ αιτίας των εθνικών συμφερόντων του Κατάρ.
Η Εύα Καϊλή πλέον εμάς εδώ στην Ελλάδα μας βλέπει με άλλο μάτι. Δεν την ενδιαφέρει η γνώμη μας. Το χρυσοποίκιλτο τσαντόρ θα της δώσει άλλη χάρη και σίγουρα δεν θα προσαρμοστεί εκείνη σε αυτό αλλά εκείνο σε αυτήν. Το μήλο της Εύας αποκτά νέα διάσταση στον Αραβικό Κόλπο.
Δ.Β.
Πηγή: www.ieidiseis.gr