By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Σε ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται υποχρεωτικά τα POS
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Σε ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται υποχρεωτικά τα POS
ΟικονομίαΕιδήσεις

Σε ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται υποχρεωτικά τα POS

Τι αλλάζει στο σχέδιο διασύνδεσης ταμειακών – POS

Sofia Veiou
Sofia Veiou 15 Ιουλίου 2023
Share
5 Min Read
POS
SHARE

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη τα τρία μέτρα που δρομολογούνται έως και τους πρώτους μήνες του 2024 είναι:

  • Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
  • Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
  • Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών

 

Όπως σημείωσε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους:

«Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά. Προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον ο υπουργός δήλωσε πως εντός του 2024 συνεχίζονται τα ψηφιακά μέτρα όπως:

  • Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
  • Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

 

Παράλληλα, προχωρούν:

  • Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
  • Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

 

«Τέλος – το τονίζω – δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες» διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός.

 

Νέα χρονοδιαγράμματα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ΥΠΟΙΚ έθεσε νέα χρονοδιαγράμματα για την διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών και ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS.

Ειδικότερα η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2024 ενώ πιο πίσω και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2024 πηγαίνει η υποχρεωτική χρήση των «έξυπνων» ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών στην εστίαση.

Μάλιστα τα βήματα για την υλοποίηση της διασύνδεσης των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές μέσα στο νέο χρονικό ορίζοντα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, και υπηρεσιακών στελεχών της ΑΑΔΕ με εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ταμειακών μηχανών, εκκαθαριστών συναλλαγών μέσω POS, κατασκευαστών POS, παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ανάπτυξης προγραμμάτων λογισμικού.

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και ζήτησε από τις εταιρείες και τους παρόχους να αναφέρουν τυχόν δυσχέρειες και κινδύνους για την ολοκλήρωση των ενεργειών τους.

Μετά τη διασύνδεση με τις ταμειακές τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: (α) online έγκριση, (β) offline έγκριση, (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την αναβάθμιση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών ύψους 165 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης.

 

sofokleousin.gr

You Might Also Like

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών, χωρίς ταυτότητα

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

Ημαθία: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στην Εγνατία στο ύψος Κλειδίου

TAGGED:Must Read
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Έναρξη 25ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά
Next Article Βέροια: Μοναδικός παλμός επιτυχιών στο Άλσος με Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου (βίντεο)
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

13 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
ΠολιτικήΗμαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: Ανακαινίζονται 8 σχολεία της Ημαθίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Όλες οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις!

2 Ιουνίου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?