Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής αποκαλύπτεται σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Επικρατείας, Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, και Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.
Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών 2004-05 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Αφορούσε τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος σημαντικών δημοσίων προσώπων κατά την περίοδο 2004-05.
Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της.
Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με κοινή συνέντευξή τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα).
Αποκαλύφθηκε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες. Μετά από δικαστική έρευνα δύο ετών που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008
Δύο χρόνια μετά, το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας.
Με την υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται και η υπόθεση του θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.
Ο Τσαλικίδης που ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας Vodafone, βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005 μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού.
Ο θάνατός του, αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, εκδοχή που υποστηρίχτηκε από το πρώτο δικαστικό πόρισμα. Η υπόθεση όμως άνοιξε ξανά το 2010 καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν στενή διασύνδεση του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών και ενίσχυσαν την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας
Πηγή: el.wikipedia.org
Ανθρωποκτονία και όχι αυτοκτονία έδειξαν οι τελευταίες εισαγγελικές έρευνες.
Χρειάστηκαν η επιμονή της οικογένειάς του, που προσέφυγε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), και τρεις έρευνες της Δικαιοσύνης, με την τελευταία να καταλήγει ότι τον θάνατο του άτυχου άνδρα προκάλεσε εγκληματική ενέργεια.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου άσκησε κατ’ αγνώστων δραστών ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone.
Τη σχετική παραγγελία έδωσε ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διεξήγαγε την τρίτη κατά σειρά έρευνα για την υπόθεση του τεχνικού στελέχους της εταιρείας που βρέθηκε απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου 2005 στο μπάνιο του σπιτιού του στον Κολωνό, λίγο πριν αποκαλυφθεί η δυσώδης υπόθεση των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στη Vodafone.
Ο διενεργών την έρευνα είχε λάβει εντολή τον Νοέμβριο του 2017 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση Τσαλικίδη.
Αφορμή για την ανάσυρση της υπόθεσης και πάλι από το αρχείο στάθηκε η απόφαση του ΕΔΔΑ, που δικαίωσε τους συγγενείς του εκλιπόντος κρίνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.
Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κύρια έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης.
Ο Κώστας Τσαλικίδης ήταν σχεδιαστής δικτύου της εταιρείας τηλεφωνίας Vodafone. Μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε έπειτα από σχετική ενημέρωση της κυβέρνησης το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών στις τηλεφωνικές επικοινωνίες υπουργών της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Αιτιώδης συνάφεια με τις υποκλοπές
Η υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη έκλεισε αρχικά το 2006, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
Η δεύτερη εκ νέου έρευνα έκλεισε το 2014, τοποθετώντας και πάλι την υπόθεση στο αρχείο.
Ο Παναγιώτης Τσαλικίδης επέμενε ότι ο αδελφός του δεν είχε κανέναν λόγο να αυτοκτονήσει, ενώ παράλληλα σημείωνε ότι υπήρξε σαφής ένδειξη στραγγαλισμού η οποία δεν ερευνήθηκε ενδελεχώς, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο εισαγγελικός λειτουργός είχε κάνει λόγο για «ενδείξεις ότι ο θάνατος σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη έρευνα Διώτη δεν συσχετίστηκε τότε με την κύρια έρευνα για τις υποκλοπές.
Οι δυο δικογραφίες παρέμειναν ξεχωριστές. Αν και ο Διώτης κατέληξε κι αυτός στην εκδοχή της αυτοκτονίας, ωστόσο το πόρισμά του υπήρξε κόλαφος για τις έως τότε έρευνες, εφόσον ερμήνευσε την αυτοκτονία ως άμεση συνέπεια των υποκλοπών.
Η σχετική παράγραφος στο τελικό πόρισμα Διώτη ανέφερε:
«Η αυτοκτονία του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη συνδέεται αιτιωδώς με την ήδη αποκαλυφθείσα υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνημάτων στην εταιρία Vodafone. Τούτο συνάγεται από το γεγονός ότι πολύ ενωρίτερα από την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, ο Κωνσταντίνος Τσαλικίδης μίλησε για κίνδυνο να κλείσει η εταιρία Vodafone και για την αποχώρησή του ως ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οπως βεβαιώνουν οι μάρτυρες Γεώργιος Κορωνιάς, Νικόλαος Μαστοράκης και Νικόλαος Πλεύρης, η εταιρία αυτή δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα που να απειλεί την ύπαρξή της. Επομένως το μόνο πρόβλημα που μπορούσε να εννοεί ο Κωνσταντίνος Τσαλικίδης είναι η υπόθεση των “τηλεφωνικών υποκλοπών”. Εξάλλου ο ίδιος δεν αντιμετώπιζε κανένα άλλο σοβαρό πρόβλημα το οποίο να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία παρά μόνο το άγχος της εργασίας του, το οποίο, χωρίς εμφανή λόγο, τον οδήγησε στην αποχώρηση, στην επάνοδό του, στην ψυχολογική καταρράκωσή του και τέλος στην προαναγγελθείσα από τον ίδιο εξέλιξη (ζήτημα ζωής ή θανάτου!)».
Πηγή: efsyn.gr – 22.06.2018
Τι κρύβονταν πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών συνδιαλέξεων Έλληνα πρωθυπουργού που άλλαξε την πορεία της χώρας;
Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής εκλέχτηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ακολούθησε το μεγάλο άνοιγμα προς την Ρωσία του Πούτιν που ανέτρεπε όλες τις παραδοσιακές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή και εξόργισε τους παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας.
Αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο Κώστας Καραμανλής ανατράπηκε το Φθινόπωρο του 2009, (με το φτιαχτό σκάνδαλο του Βατοπεδίου, στο οπoίο πρωτοστάτησε το γνωστό κανάλι του Φαλήρου και η γνωστή δημοσιογράφος, σήμερα ευρωβουλευτίνα της…Ν.Δ.) για να μπει η χώρα στην τροχιά των κατοχικών μνημονίων.
Τι όμως είχε προηγηθεί και τι σχέση μπορεί να είχε η…Τουρκία, (;;;), με όλα αυτά ;;;
Το καλοκαίρι του 2012 είχε γίνει γνωστό πως τα τηλέφωνα του Έλληνα πρωθυπουργού, κ Καραμανλή, παρακολουθούνταν την περίοδο 2005-2006 από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Οι τότε έρευνες του αρμόδιου εισαγγελέα κόλλησαν στην αμερικανική πρεσβεία των Αθηνών, γιατί εκεί δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει ανάκριση για το μεγάλο αυτό θέμα που για πολλούς ήταν το πρώτο «βήμα» για να συρθεί η Ελλάδα στην συνέχεια στην μνημονιακή κατοχή.
Σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα του τύπου, ο εισαγγελέας εφετών Δ. Δασούλας, έδειχνε την αμερικανική πρεσβεία ως αυτουργό των παρακολουθήσεων του τέως πρωθυπουργού και άλλων αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης, κατά την περίοδο 2004-2005.
Οι ανακρίσεις όμως είχαν «κολλήσει» γιατί, όπως είχε δημοσιευτεί τότε ακόμα και αν ασκηθούν διώξεις δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς οι εργαζόμενοι της πρεσβείας, (και κάθε πρεσβείας), καλύπτονται από διπλωματική ασυλία.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι παρακολουθήσεις αυτές σχετίστηκαν με σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας του Έλληνα πρωθυπουργού και όλα αυτά ξεκινούσαν με βασική αφορμή την προσέγγιση που είχε επιχειρήσει εκείνη την περίοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαδίμηρο Πούτιν, κάτι που δεν του το συγχώρησαν ποτέ οι Αμερικανοί «σύμμαχοι» μας.
Το επίμαχο σημείο εδώ ήταν πως οι Αμερικανοί ήθελαν τη με κάθε δυνατό μέσο την ακύρωση του ενεργειακού αγωγού Μπουργάζ – Αλεξανδρούπολης που είχαν συμφωνήσει οι Πούτιν-Καραμανλής και που θα ήταν ένα ισχυρότατο πλήγμα στην τουρκική πολιτική και θα άλλαζε όλα τα δεδομένα για την μελλοντική πορεία της Ελλάδας
Λίγα χρόνια μετά κάποιες αποκαλύψεις που έρχονταν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έδιναν μια νέα διάσταση στην όλη ιστορία των υποκλοπών.
Συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου 2014, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα, Vatan, με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο, «ABD dunyayi Gοlbai’ndan dinliyor!», δηλαδή, « Οι ΗΠΑ από το Gοlbasi παρακολουθούν τον κόσμο», ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τούρκων Μηχανικών και Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ylmaz Sonmez, αποκάλυπτε πως το μεγαλύτερο Κέντρο Παρακολούθησης των Αμερικανών σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται στο προάστιο Gοlbasi της Άγκυρας με ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης πρακτόρων της CIA, όπου όμως για να φοιτήσει κάνεις περνούσε από πολύ δύσκολες εξετάσεις.
Όπως αποκαλύπτονταν στην συνέντευξη αυτή, οι Αμερικανοί έχουν τέσσερα μεγάλα κέντρα παρακολουθήσεων σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι στην Αγγλία, Νότιο Κορέα, Γερμανία και αυτό του Gοlbasi στην Τουρκία.
Το Κέντρο αυτό κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την τουρκική πολεμική βιομηχανία, Aselsan, που ειδικεύεται σε ηλεκτρονικές εφαρμογές.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην συνέντευξη αυτή γιατί σχετίστηκε με παρακολουθήσεις των κρυπτογραφικών τηλεφώνων του Τούρκου πρωθυπουργού, που αποκάλυψαν στις 17/12/2013 ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υποκλοπών του Ερντογάν καθώς και χιλιάδων άλλων επώνυμων της δημόσιας ζωής.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατήγγειλε συνωμοσία ανατροπής του κατευθυνόμενη από το εξωτερικό, (κάτι που δυστυχώς δεν το έκανε ο Έλληνας συνάδελφος του και αν το έκανε ίσως σαν μην φτάναμε σήμερα σε αυτό το σημείο της μνημονιακής κατοχής της Ελλάδας), στην ουσία όμως η συνομωσία αυτή κατευθύνονταν από το εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν είχε εξοργιστεί γιατί διαπίστωνε πως λειτουργούσε ένας μηχανισμός παρακολουθήσεων ανεξέλεγκτος από την τουρκική μυστική υπηρεσία, ΜΙΤ, και μάλιστα, όπως υπαινίχτηκε, ο μηχανισμός αυτός κατευθυνόμενος από τις ΗΠΑ λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά και όπως υποστήριξε συνδέονταν με το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η δημοσιοποίηση των απορρήτων τηλεφωνικών συνομιλιών του Ερντογάν με τον γιο του Μπιλάλ και παράλληλα των τηλεφωνικών υποκλοπών σε δεκάδες άλλα δημόσια πρόσωπα, έγινε με τελευταίας τεχνολογίας όργανα υποκλοπών, για να μπορούν στη συνέχεια να εκβιάζουν τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας.
Το ενδιαφέρων εδώ είναι ότι οι μηχανισμοί αυτοί, όπως και τα κρυπτογραφικά τηλέφωνα του Ερντογάν και του περιβάλλοντος του είναι παραγωγής των δυο μεγάλων τουρκικών πολεμικών βιομηχανιών, της Aselsan και της Tubitak.
Όμως το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δημοσίων προσώπων, σύμφωνα με την συνέντευξη, έπρεπε να γίνονταν εδώ και χρόνια.
Εδώ έμπαινε το πρόβλημα του ρόλου της Aselsan στις παρακολουθήσεις πολίτικων προσώπων στην ίδια την Τουρκία, αλλά και (και εδώ είναι το ενδιαφέρων σημείο), και σε άλλες χώρες εκτός Τουρκίας, (υπάρχει άραγε σχέση με τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην Ελλάδα;).
Πριν από λίγα χρόνια, (2006-2007), η Τουρκία είχε συγκλονιστεί από τις αλλεπάλληλες «αυτοκτονίες» κορυφαίων στελεχών της Aselsan.
Πολλοί σήμερα στην Τουρκία συσχετίζουν τις αυτοκτονίες αυτές με την άκρως απόρρητη λειτουργία του Κέντρου του Gοlbasi και επειδή οι αυτόχειρες είχαν γίνει κοινωνοί κάποιων απορρήτων υποκλαπέντων στοιχείων έπρεπε να… «αυτοκτονήσουν».
Πραγματικά η ιστορία αυτών των αυτοκτονιών όπως έχει μεγάλο «βάθος». Οι αυτοκτονίες αυτές μας φέρνουν στο νου, όσο και αν αυτό είναι σχετικό ή άσχετο, την αυτοκτονία του 39 χρόνου Έλληνα, Κώστα Τσαλικίδη, σχεδιαστής δικτύου και διευθυντής τεχνολογίας της εταιρίας Vodafone, που αυτοκτόνησε στις 9 Μαρτίου του 2005, (είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό).
Η αυτοκτονία του σχετίστηκε με την επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφώνου του κ Καραμανλή και οι πληροφορίες που διέρρευσαν τον ενέπλεκαν άμεσα.
Η υπόθεση αυτή έκλεισε αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Όλα αυτά δείχνουν το πως υπήρχε μέσα στην Τουρκία ένα γιγάντιο σύστημα παρακολούθησης κυβερνητικών στελεχών ελεγχόμενο από τους Αμερικανούς και την CIA με την χρήση συστημάτων τελευταίας σούπερ-τεχνολογίας.
Εκείνο όμως που θα πρέπει εμάς εδώ στην Ελλάδα να μας απασχολήσει περισσότερο, είναι το πόσο ευθύνεται το Κέντρο του Golbasi για παρακολουθήσεις τηλέφωνων πρωθυπουργών εκτός Τουρκίας, όπως ο π.χ. ο κ. Καραμανλής στην Ελλάδα και πιθανώς ο Ερντογάν στην ίδια την Τουρκία.
Όπως αποκαλύφθηκε στην συνέντευξη της Vatan, το Gοlbasi είναι στην ουσία ένα μεγάλο παγκόσμιο δίχτυο παρακολουθήσεων που επιχείρησε τα τελευταία χρόνια την αποσταθεροποίηση και ανατροπή πολλών καθεστώτων προς όφελος των αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων, (καλή ώρα Συρία, Ουκρανία, κλπ) και…στην Ελλάδα.
Πηγή: dynatielladanews.com – 27 Νοεμβρίου 2020