Σαν σήμερα- 15 Μαρτίου 2009: «Λεφτά υπάρχουν»! – Η προεκλογική ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Βέροια
Στο κατάμεστο «Φιλίππειο» δημιουργείται το αδιαχώρητο. Πολύς κόσμος μένει εκτός αίθουσας και παρακολουθεί την ομιλία από τα μεγάφωνα που έχουν τοποθετηθεί έξω.
Η οικονομική κρίση που αρχίζει το 2008 προκαλεί πρωτόγνωρες αντιδράσεις, με τον κόσμο εξαιρετικά ανήσυχο.
Ο Γ.Α. Παπανδρέου «εγκαινιάζει» το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν» και ταυτόχρονα διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια ώστε να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρεία της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση Καραμανλή δέχεται ομοβροντίες με αφορμή το γνωστό «σκάνδαλο του Βατοπεδίου».
Στις 2 Σεπτεμβρίου της ίδια χρονιάς, εντελώς αιφνίδια ο Κώστας Καραμανλής με τηλεοπτικό διάγγελμα προκηρύσσει πρόωρες εκλογές οι οποίες διενεργούνται στις 4 Οκτωβρίου.
Το ΠΑΣΟΚ του «λεφτά υπάρχουν», σαρώνει με 43,92% και 160 έδρες. Η Ν. Δημοκρατία περιορίζεται στο 33,47 και 91 έδρες. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,54, ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη (με Άδωνη, Πλαύρη, Βορίδη κλπ) με 5,63% και ο Συνασπισμός της Αριστεράς (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) με 4,60%.
Ακολουθεί το διάγγελμα του Καστελόριζου από τον Γ.Α. Παπανδρέου στις 23 Απριλίου του 2010. Η Ελλάδα μπαίνει στον κυκεώνα των μνημονίων από το οποίων δεν ξαναβγήκε…
Η ομιλία του Γ.Α. Παπανδρέου στις 15 Μαρτίου στη Βέροια. Πηγή βίντεο: PASOKwebTV. Η επεξεργασία του αρχικού βίντεο σε ανάλυση και μέγεθος έγινε από το Verianet.
Η ομιλία:
Σήμερα μιλά η Βέροια. Μιλά η Ημαθία. Από εδώ, από τη Μακεδονία, στέλνουμε ένα μήνυμα. Στέλνουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ξανά την Ελλάδα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Διότι η δική σας παρουσία δίνει ελπίδα, αποτελεί μήνυμα αγώνα για το σήμερα, αλλά και το αύριο της Ελλάδας, με μια νέα κυβέρνηση, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Είμαστε εδώ ενωμένοι, δυνατοί, ενώνοντας τον Ελληνικό λαό για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν επιλογές.
Υπάρχουν επιλογές για την Βέροια, υπάρχουν επιλογές για την Ημαθία. Υπάρχουν επιλογές για την Μακεδονία και την Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Έχουμε μείνει ήδη πίσω κι έχουμε μπει σε μια διεθνή κρίση ανοχύρωτοι, λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει λύση. Φτάνει να κάνουμε τις σωστές επιλογές και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Τώρα είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία, να αλλάξουμε πολιτική. Διότι βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Ή από τη μια, θα συνεχίσουμε τον ίδιο καταστροφικό κατήφορο, καταρρακώνοντας την οικονομία μας, υπονομεύοντας το μέλλον των παιδιών μας ή, από την άλλη, θα αλλάξουμε πορεία για να χτίσουμε μια δυναμική οικονομία, να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα κράτος που λειτουργεί υπέρ του πολίτη, υπέρ του Ελληνικού λαού.
Και το διακύβευμα είναι για όλους, και για τα νιάτα, και για την τρίτη ηλικία, και για τον αγρότη, και για τον εργαζόμενο, και για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, και για τον επαγγελματία. Και για το άτομο, τον πολίτη που ζει στην πόλη, και τον πολίτη που ζει στην επαρχία.
Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο που επιβάλλει μια νεοσυντηρητική κυβέρνηση, αυτόν της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας, της σπατάλης των πόρων του Ελληνικού λαού, της απαξίωσης της εικόνας της πατρίδας μας και του κύρους μας, ή θα διαλέξουμε τον δρόμο που οδηγεί στην Ελλάδα των αξιών, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο;
Θα μείνουμε στη μιζέρια, στην απαισιοδοξία, στον φόβο, στην ηττοπάθεια, ή θα πορευθούμε με σιγουριά, με ασφάλεια για ένα καλύτερο αύριο;
Πώς ν’ ανεχθούμε, φίλες και φίλοι -και δεν θ’ ανεχθούμε- στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας να μην είναι αυτονόητο;
Σήμερα, η ανασφάλεια γίνεται θηλιά στον λαιμό του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας. Θρηνούμε νεκρούς, μέσα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας. Τραγική είναι η εικόνα ένα νέο, φτωχό κορίτσι, να χάνει τη ζωή του προχθές στον Βύρωνα. Οι ληστείες έγιναν ρουτίνα. Τα όπλα και οι πυροβολισμοί, συχνό φαινόμενο. Οι αποδράσεις έγιναν διεθνές ανέκδοτο.
Ογδόντα νεκροί και τα μισά δάση της χώρας μας καμένα ήταν το τίμημα της ανικανότητας και της διάλυσης των μηχανισμών πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας της χώρας μας πριν από δύο χρόνια.
Είναι τόση η περιφρόνησή τους στην ανθρώπινη ζωή, που ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τις τραγικές εκείνες απώλειες, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε -ακούστε- ούτε μία άσκηση, για να μην ξανασυμβούν τα ίδια που είδαμε προ διετίας.
Και η κυβέρνηση πού είναι; Τι κάνει; Δυστυχώς, το μόνο που κάνει είναι να δίνει το κακό παράδειγμα. Βασική παραγωγή της κυβέρνησης είναι η λεηλασία του κράτους. Αντί να ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου, συγκαλύπτει σκάνδαλα.
Η εκτεταμένη επιχείρηση κλοπής με τα ομόλογα, τα δικά σας, των Ασφαλιστικών σας Ταμείων. Το απίστευτο σήριαλ του Βατοπεδίου, να εμπλέκει την μισή κυβέρνηση σε μεσιτίες της δημόσιας περιουσίας.
Οι κουμπάροι να διαμεσολαβούν επί χρήμασι για να πουλάνε προστασία και ασυλία σε εταιρείες. Το μαύρο χρήμα της SIEMENS. Οι μίζες για τις ακτοπλοϊκές γραμμές. Οι παραβιάσεις των βασικών μας ελευθεριών με τις υποκλοπές. Και παντού, οι παρεμβάσεις των ισχυρών και κομματικών παραγόντων.
Ο πολίτης δικαίως λέει: «Δεν υπάρχει κράτος». Ξέρετε γιατί δεν υπάρχει; Δεν υπάρχει κράτος, όταν δεν ισχύει μια απλή αρχή: Η ισχύς του Δικαίου. Η ισχύς του Δικαίου για όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Ξέρετε λοιπόν, φίλες και φίλοι, γιατί καταρρέει το κράτος; Διότι σήμερα, επί Νέας Δημοκρατίας, δεσπόζει μια αντίληψη: Η αντίληψη είναι ότι δίκιο έχει ο ισχυρός, ο οικονομικά ισχυρός, ο μεγαλοπαράγοντας του κόμματος, τα media, ο κολλητός. Αυτό δεν είναι κράτος Δικαίου. Αυτή ακριβώς η αντίληψη οδήγησε παντού στη διάλυση. Διέλυσαν την Αστυνομία με τον κομματισμό και την αναξιοκρατία, παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη για συγκάλυψη. Το κοινό έγκλημα αλωνίζει στις πόλεις και τα χωριά μας, ενώ οι ισχυροί, για τα δικά τους εγκλήματα, έχουν ασυλία.
Σήμερα, δεν υπάρχει ευνομούμενο κράτος. Δεν έχουμε ευνομούμενο κράτος. Έχουμε ανομία. Ανομία σημαίνει κράτος ανίκανο. Ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή, την περιουσία, την ελευθερία, τα δικαιώματα του πολίτη.
Και το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται τη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα ως πολύπλευρη. Γι’ αυτό και πολύπλευρο είναι το σχέδιο της δικής μας, αντεγκληματικής πολιτικής. Θα απαντήσουμε με αποτελεσματικότητα στο φαινόμενο εγκληματικότητας, με σύγχρονο τρόπο και μέσα, με μια Αστυνομία φιλική προς τον πολίτη, παρούσα στις γειτονιές και σε όλους τους χώρους. Χωρίς αυταρχισμό, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Έτσι, θα ξαναδώσουμε αυτοπεποίθηση και αξία και στον ίδιο τον αστυνομικό. Θα ξανασυμφιλιώσουμε Αστυνομία και πολίτη, ώστε να μπορεί ο αστυνομικός να υπηρετεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο και σύνθετο έργο στην κοινότητα. Θα εφαρμόσουμε πολιτικές που απαντούν και στα κοινωνικά και στα οικονομικά προβλήματα του πολίτη, στις πόλεις και στην Περιφέρεια. Προβλήματα, όπως της φτώχειας, των ναρκωτικών, της γκετοποίησης πληθυσμών, της ανεργίας. Προβλήματα, που προκαλούν όξυνση και κοινωνική πόλωση.
Θα απαντήσουμε δυναμικά, για να υπάρξει επιτέλους ευνομούμενο κράτος. Ευνομούμενο κράτος, ώστε να μην υπάρχει ανομία, διότι η ανομία φέρνει τη ζούγκλα, η ζούγκλα φέρνει τη βία, φέρνει την αυθαιρεσία, και η αυθαιρεσία είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη. Είναι η έλλειψη προστασίας του πολίτη, από τη ζωή του, την περιουσία του, μέχρι και τα δικαιώματά του.
Εμείς, δεν δεχόμαστε την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους Δικαίου. Γι’ αυτό και χρειάζεται να αλλάξουμε πορεία. Και είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε πού θα οδηγήσουμε τη χώρα. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε πολιτική ρότα.
Φίλες και φίλοι της Βέροιας, της Ημαθίας, Μακεδόνες και Μακεδόνισσες, ζείτε και εσείς, όπως όλοι οι Έλληνες, την ακραία εγκατάλειψη της Περιφέρειας, την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.
Μερικά παραδείγματα: έβγαλαν από το Γ’ ΚΠΣ την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας. Πάγωσαν κάθε συζήτηση για το εμπορικό αεροδρόμιο στην περιοχή Αλεξάνδρειας. Απόλυτη στασιμότητα για το Διοικητήριο. Το Δικαστικό Μέγαρο περιμένει δύο χρόνια κονδύλια για την ολοκλήρωσή του.
Ξέρετε επίσης -και γνωρίζω καλά γιατί έχω επισκεφθεί επανειλημμένως την περιοχή- τι γίνεται στη Νάουσα με την έκρηξη της ανεργίας, με το γνωστό πρόβλημα στα εργοστάσια του Λαναρά. Εργάτες περιμένουν μήνες απλήρωτοι και δεν δίνει λύσεις η κυβέρνηση. Αυτή είναι η πολιτική τους. Προνόμια για τους λίγους, βάρη και αδιαφορία για τους πολλούς.
Έδωσαν ασυλία στα καρτέλ της κερδοσκοπίας. Καταδυναστεύουν τους αγρότες. Ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές του παραγωγού και στις τιμές για τον καταναλωτή, για να κερδίζουν βέβαια κάποιοι μεσάζοντες. Από την Πολιτεία, σχέδιο δεν υπάρχει. Ο νομός Ημαθίας, που εξαρτάται και από την αγροτική οικονομία, είναι χωρίς κατεύθυνση. Το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται, το καλλιεργητικό κόστος αυξάνει με απίστευτους ρυθμούς. Οι τιμές δεν έχουν σταθεροποιηθεί.
Και ενώ η περιοχή της Νάουσας έχει δυναμικές καλλιέργειες- μήλο, ροδάκινο, κεράσι, ακτινίδια και άλλα φρούτα- με ελπιδοφόρο μέλλον, αντίθετα, η περιοχή της Αλεξάνδρειας έχει στάσιμες καλλιέργειες, τα τεύτλα, το βαμβάκι, το καλαμπόκι.
Οι καλλιεργητές εδώ πληρώνουν την ανυπαρξία παρουσίας και διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σημερινή κυβέρνηση.
Δείτε τι γίνεται με τη κομπόστα του ροδακίνου. Η Αμερική δεν παίρνει ελληνικές κομπόστες, επειδή η Ευρώπη δεν παίρνει βοδινό κρέας από τις ΗΠΑ.
Έχουν όμως κι άλλο πρόβλημα οι παραγωγοί, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, με την απειλή της Ρωσίας ότι δεν θα δεχτεί ελληνικά ροδάκινα χωρίς πιστοποιητικά, διότι έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αλλά εργαστήρια πιστοποίησης δεν υπάρχουν. Σχέδιο για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων δεν υπάρχει. Ενώ ήταν γνωστή εδώ και χρόνια η ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας.
Με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία ούτε κίνητρα έδωσε για τη δημιουργία εργαστηρίων στην περιοχή, ούτε και πολιτικά λύνει το θέμα.
Αν λοιπόν το πρόβλημα με τη Ρωσία δεν ξεπεραστεί, θα έχουμε τεράστιες ποσότητες αδιάθετου ροδάκινου, με συνέπειες δραματικές για παραγωγούς και εργοστάσια.
Όλα αυτά υπογραμμίζουν και κάτι ακόμη. Τη χρεοκοπία ενός παλιού αναπτυξιακού μοντέλου. Κάτι που είχα όμως επισημάνει, αν θυμόσαστε, από τη ΔΕΘ, από το 2004. Από τότε λέμε στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται μια νέα πορεία στον αγροτικό τομέα. Και η κυβέρνηση εκώφευε. Και τώρα, φτάνει σε αδιέξοδο ο αγρότης. Ποιος φταίει; Ο αγρότης φταίει, ή η έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση της Ν.Δ.;
Και βέβαια, φίλες και φίλοι, χρειάζεται μια στροφή. Μια στροφή στην «Πράσινη Ανάπτυξη», ώστε τα προϊόντα μας να είναι ποιοτικά, με λιγότερα φυτοφάρμακα, με πιο ορθολογική χρήση του νερού, με πιστοποιημένες καλλιέργειες και προϊόντα, που θα αναδεικνύουν και την ποιότητα, αλλά θα καθιστούν τα προϊόντα μας προϊόντα αξίας και προέλευσης.
Εμείς εκπροσωπούμε την Ελλάδα της αξίας. Αυτή είναι η νέα μας κατεύθυνση και εκεί θα επενδύσουμε. Θα επενδύσουμε στο μέλλον του αγρότη.
Και βέβαια, ξέρετε ότι τα θέματα του περιβάλλοντος είναι γενικότερα. Γνωρίζετε όμως και γνωρίζω καλά το πρόβλημα με το χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Σημασία για μας έχει οπωσδήποτε η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, των υδάτινων όγκων του νερού που πίνει και χρησιμοποιεί ο πολίτης της περιοχής. Και γι’ αυτά, χρειάζονται άμεσες πολιτικές και αποφάσεις.
Επίσης, γνωρίζετε όπως και γνωρίζω καλά, τα θέματα με τις πολλές και ανεξέλεγκτες χωματερές, με την επιβάρυνση του εδάφους από τα φυτοφάρμακα, την επικίνδυνη μόλυνση του τεχνητού ποταμού που εκβάλλει στον Αλιάκμονα, τον οποίο ρυπαίνουν οι βιομηχανίες.
Γνωρίζετε και γνωρίζω καλά τη μείωση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, την τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη των μέτρων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, την καθυστέρηση στα σχέδια βελτίωσης.
Μήπως υπάρχουν προγράμματα για τους νέους αγρότες; Χθες, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με μερικούς. Με αγωνία βλέπουν το μέλλον τους. Ενώ εμείς θα έπρεπε σε αυτούς να στηρίξουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Περιφέρεια και η αγροτική οικονομία.
Μήπως υλοποιούνται προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης; Τίποτα. Απολύτως τίποτα.
Φίλες και φίλοι, σας ρωτώ: Πιστεύει κανείς από σας, πιστεύετε εσείς, ότι η Βέροια, η Ημαθία, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, δεν έχει προοπτικές, με τον πολιτισμό, με τις φυσικές καλλονές, με τα μνημεία, με την ιστορία της; Δεν προσφέρεται αυτή η περιοχή για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό που λέμε «Πράσινη Ανάπτυξη»;
Δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία για ποιοτικά προϊόντα, για προϊόντα με ταυτότητα, με τη ζεύξη της παραγωγικής διαδικασίας και του πολιτισμού; Άξιο παράδειγμα δεν είναι η Οινοποιία στη Νάουσα, όπου ο αγροτουρισμός συνδυάζει την αξιοποίηση ορεινών όγκων, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με την παραγωγή;
Υπάρχουν ήδη εδώ παραγωγικές δυνάμεις, σε όλη την περιοχή, που δουλεύουν με κατεύθυνση την «Πράσινη Ανάπτυξη», για ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα. Υπάρχουν εταιρείες και Συνεταιρισμοί πρωτοπόροι σ’ αυτό τον τομέα. Υπάρχουν νέοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αγρότες. Υπάρχουν ακόμα και καλές ιδέες, όπως η πρόταση να αξιοποιηθεί η παλιά αγορά, για να γίνει πάρκο πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών.
Απλώς, λείπει η πολιτική που θα σχεδιάζει σωστά με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, και όχι ρουσφετολογικά, που θα στηρίζει πρωτοβουλίες αντί να τις εμποδίζει, αντί να βάζει εμπόδια στις πρωτοβουλίες και στις προσπάθειες του Έλληνα πολίτη.
Ακούγεται το σύνθημα «Κάτω η χούντα του Καραμανλή»
Έχω πει πολλές φορές, δεν είναι χούντα. Ο κ. Καραμανλής πήρε στις προηγούμενες εκλογές εντολή από τον Ελληνικό λαό. Απλώς, πρόδωσε αυτή την εντολή. Πρόδωσε αυτή η παράταξη την εντολή που της έδωσε ο Ελληνικός λαός. Γι’ αυτό και χρειάζεται αλλαγή πορείας.
Εμείς έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον αγροτικό κόσμο για στήριξη και σχεδιασμό. Επίκεντρο για μας και το Πρόγραμμά μας είναι ο αγρότης, είναι η αγρότισσα. Σε αυτούς θα επενδύσουμε. Γιατί θέλουμε να δώσουμε ελληνική ταυτότητα στο αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν, ώστε η λέξη «ελληνικό» να ταυτίζεται με τη λέξη «αξία», με προστασία του αγροτικού εισοδήματος και με συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε και μετά το 2013.
Και η πορεία μας προς την «Πράσινη Ανάπτυξη» θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση για ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας.
Εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, για να περάσουμε στην «Πράσινη Ανάπτυξη».
Κίνητρα για νέες συλλογικές δομές, που θα ελέγχουν την αγορά και θα χτυπήσουν τα καρτέλ.
Και με τη νεολαία πάντα πρωτοπόρα. Έχουμε μια νεολαία σήμερα, που ελπίζει στο ΠΑΣΟΚ, που ελπίζει στο αύριο, που δεν αισθάνεται πια την απαισιοδοξία και τα αδιέξοδα.
Οι αγρότες μας, πέρα από τις γενικές κατευθύνσεις, έχουν ανάγκη και από άμεσα μέτρα. Άμεσα μέτρα, που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, θα στηρίξουν το εισόδημά τους αυτή την εποχή της κρίσης. Εμείς προτείναμε μια δέσμη δέκα μέτρων, καταθέσαμε πρόταση-πρόγραμμα δέκα μέτρων για την αγροτική οικονομία. Αλλά και γι’ αυτά ακόμα, η κυβέρνηση κωφεύει, όπως πάντα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, για να προωθήσει μεγάλες δημόσιες επενδύσεις. Είναι η δική μας, η σοσιαλιστική λογική για την οικονομία, την οποία πια ενστερνίζονται σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απαραίτητο δηλαδή να υπάρξει τόνωση της οικονομίας μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, χρειάζεται να ενισχύσουμε την περιοχή, για να αποκτήσει η Ημαθία και Διοικητήριο, για να γίνει πραγματικά η επέκταση του Νοσοκομείου της Βέροιας και, βεβαίως, το Δικαστικό Μέγαρο. Να ολοκληρωθεί επιτέλους ο οδικός άξονας Βέροιας – Νάουσας -Έδεσσας, για να προχωρήσει ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης, που θα ενώνει τις τρεις πόλεις της Ημαθίας και την Πέλλα, και θα δώσει οικονομική ανάσα σε πολλές οικογένειες, που πολλές φορές αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτια για τα παιδιά που φοιτούν ή εργάζονται στην Θεσσαλονίκη. Μια διαδρομή που με τον Προαστιακό μπορεί να γίνει σε μία ώρα.
Σ’ αυτό το έλλειμμα αναπτυξιακής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, εμείς απαντάμε με προτάσεις για ένα νέο πρότυπο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Με την υποστήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών της υψηλής ποιότητας οπωροκηπευτικών προϊόντων. Προϊόντων που παράγονται εδώ και προωθούνται κυρίως στη Ρωσία και στις άλλες ανατολικές χώρες.
Σ’ αυτό, μεγάλη συμβολή θα έχει και η λειτουργία εμπορικού αεροδρομίου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και η αξιοποίηση της αγοράς της Κουλούρας ως διαμετακομιστικού κέντρου.
Φίλες και φίλοι, το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Σχέδιο για την έξοδο από τη κρίση, για μια νέα πορεία της χώρας. Είναι μια διπλή προσπάθεια. Πρώτον, να απαλύνουμε άμεσα, να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Και δεύτερον, το τέλος της κρίσης, θα πρέπει να βρει την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό έτοιμο. Έτοιμο για μια νέα πορεία. Μια ανάπτυξη, ένα κράτος, μια παιδεία, μια κοινωνία, που δεν μένει στα παλιά, στα αρνητικά. Είναι ευκαιρία, με αυτή την κρίση να δούμε τις παθογένειες και τις αδυναμίες που δεν αντιμετώπισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά τις βάθυνε με την πολιτική της.
Είναι ευκαιρία να έχουμε σχέδιο, και έχουμε, που πάνω απ’ όλα βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και αρθρώνεται γύρω από πέντε εθνικές προτεραιότητες, πέντε μεγάλους στόχους, που ανοίγουν τους ορίζοντές μας στο μέλλον.
Πρώτος στόχος: Ελληνική φωνή παντού και με αξιώσεις. Πιάνουμε ξανά, από τις δικές μας μέρες, το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής που υπερασπίζεται αποτελεσματικά τους εθνικούς μας στόχους, τα εθνικά μας δίκαια. Ξέρει να θέτει στόχους, ξέρει να υλοποιεί αποτελεσματικά τους στόχους.
Σήμερα, καλείται μια σοβαρή κυβέρνηση να εγγυηθεί την ισότιμη συμμετοχή μας ως χώρα, αλλά και των πολιτών μας, στις διεθνείς εξελίξεις. Κι εμείς, το μπορούμε. Και το έχουμε αποδείξει.
Εκπροσωπούμε μια Ελλάδα, που δεν θα ανέχεται τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, που δεν θα ταλαντεύεται συνεχώς σαν εκκρεμές ανάμεσα στην υποχώρηση και στον τυχοδιωκτισμό. Που θα κάνει σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
Μια Ελλάδα, που δεν ψάχνει και διαλέγει αφεντικό, αλλά έχει στόχους για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό και ξέρει να τους υλοποιεί.
Μια Ελλάδα, με σταθερή εθνική στρατηγική, που θα στηρίζεται στην ενότητα του Ελληνικού λαού, σε ένα νέο πατριωτισμό, ένα νέο πατριωτισμό που βασίζεται στις νέες δυνατότητες που αναπτύσσουμε ως χώρα στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό μας, στην παιδεία, στη νέα γενιά μας.
Μεθαύριο, έχουμε Ευρωεκλογές. Στην Ε.Ε. χρειάζονται θεσμικές αλλαγές, για να μπορούν τα κράτη-μέλη να συμβάλουν στην ανάκαμψη, με δημόσιες επενδύσεις που δεν επιβαρύνουν το έλλειμμά τους.
Η κρίση ανέδειξε και τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μια Ευρώπη της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Εμείς παλεύουμε για μια διαφορετική Ευρώπη. Και χρειάζεται να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στην Ε.Ε. υπέρ των προοδευτικών και σοσιαλιστικών δυνάμεων.
Παλεύουμε για μια Ευρώπη με στόχους και πολιτικές, που προωθούν ένα ανθρώπινο μοντέλο, ένα αναπτυξιακό πρότυπο που επενδύει στη γνώση, στην καινοτομία. Μια Ευρώπη, που δίνει λόγο στους πολίτες, σε εσάς.
Προτάσσουμε ένα νέο Σύμφωνο για την Ενέργεια και την Κοινωνική Προστασία και ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Απαιτούμε να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή, που σημαίνει και πάλι ουσιαστική σύγκλιση των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης με τις πλουσιότερες περιοχές. Και βεβαίως, τη στροφή της Ευρώπης στην «Πράσινη Ανάπτυξη».
Εκπροσωπούμε την Ελλάδα που έχει φωνή στην Ε.Ε. και παλεύει για τα Βαλκάνια. Τώρα που οι γειτονικές οικονομίες μπαίνουν σε ύφεση, τώρα χρειάζεται η Ε.Ε. να υιοθετήσει θαρραλέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και του πιστωτικού συστήματος για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Να διαθέσει κονδύλια, να αυξήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό για τις βαλκανικές οικονομίες.
Αυτό θα έπρεπε να διεκδικεί συνεχώς η Ελλάδα. Εμείς, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις εκλογές, αυτό θα πράξουμε. Και αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά και στην ανάκαμψη της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας.
Δεύτερος στόχος είναι το άλλο μας αναπτυξιακό πρότυπο. Είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη», που ταυτίζεται με τις λέξεις «αξία», «ταυτότητα», «ποιότητα», και εγγυάται την ανταγωνιστικότητά μας.
Τι είναι η «Πράσινη Ανάπτυξη»; Είναι να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη γύρω από τις δυνατότητές μας σε φυσικούς πόρους και να αξιολογήσουμε με νέες τεχνολογίες τους ανέμους, το νερό, το έδαφος, τον ήλιο, τη γεωθερμία, τα βουνά, τις θάλασσές μας.
Με τρόπο που θα εξασφαλίζουν συνεχή ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη, ανθρώπινη ανάπτυξη, όχι μια και έξω, με την επομένη, να έχουμε υποβαθμίσει τη χώρα μας, τον πλούτο μας και τη ζωή μας.
Είναι σημαντικό, επίσης, να βάλουμε στα προϊόντα μας ένα νέο συστατικό. Η «Πράσινη Ανάπτυξη» σημαίνει να βάλουμε ένα συστατικό στα προϊόντα μας, που δίνει αξία και ποιότητα. Ποιο είναι αυτό το μαγικό συστατικό; Αυτό το συστατικό είναι η γνώση, είναι η τεχνογνωσία. Είναι ό,τι καλύτερο γνωρίζει η επιστήμη.
Αλλά είναι και κάτι ακόμα. Να προσθέσουμε τη δική μας, την ελληνική γνώση, την παράδοσή μας, τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, την τέχνη μας, τα χρώματα, τις γεύσεις, τα σχέδια των νέων ανθρώπων, την περηφάνια μας, στα δικά μας προϊόντα.
Γι’ αυτό, τα αυριανά προϊόντα, ξέρετε τι απαιτούν; Απαιτούν επένδυση στον άνθρωπο. Επένδυση στην παιδεία του. Επένδυση στον πολιτισμό. Επένδυση στην ελληνική ταυτότητα. Γι’ αυτό, η «Πράσινη Ανάπτυξη» σημαίνει και ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο.
Σημαίνει παραγωγή με ελληνική ταυτότητα. Ένας νέος, ισχυρός, παραγωγικός ιστός, που θα παράγει ποιότητα και πλούτο για όλους.
Σοβαρά φορολογικά έσοδα για το κράτος. Καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη γεωργία, στον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα τρόφιμα, στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, στις μεταφορές.
Και στα σπίτια, πράσινες κατασκευές. Που σημαίνει ότι θα καταναλώνουμε, με το πρόγραμμά μας, μέσα από τις κατασκευές ή και μέσα από τα νέα προγράμματα που θα υποστηρίξουμε, με δημόσιες επενδύσεις μονώσεων, πολύ μικρότερη ενέργεια και, άρα, πολύ μικρότερο κόστος για τον Έλληνα καταναλωτή, για το νοικοκυριό σε κάθε περιοχή της χώρας.
Η γνώση, η παιδεία, οι υπηρεσίες θα στηριχθούν πάνω σε νέους δρόμους. Αυτοί οι νέοι δρόμοι θα είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα οπτικών ινών, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε γνώσεις και πληροφορίες για κάθε σπίτι, για κάθε μικρή επιχείρηση, για τον αγρότη, για το χώρο δουλειάς.
Και μπορούμε να γίνουμε πρωτοπόροι με σημαντικές και μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με διαχείριση των απορριμμάτων.
Φίλες και φίλοι, σε αυτές τις νέες επενδύσεις, σε αυτή την «Πράσινη Ανάπτυξη», θα υπάρξουν και σημαντικά κέρδη. Σημαντικά κέρδη και για τις επιχειρήσεις.
Αλλά ακριβώς επειδή εμείς θεωρούμε ότι αυτή η ανάπτυξη πρέπει να πιάσει τόπο και για την κάθε περιοχή, το χωριό, τη γειτονιά, την πόλη, την Περιφέρεια, θα δημιουργήσουμε μικτά σχήματα ανάπτυξης αυτών των νέων μονάδων για την ενέργεια, των νέων μονάδων για την «Πράσινη Ανάπτυξη». Μικτά σχήματα, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των ίδιων των πολιτών.
Έτσι, εμείς εγγυόμαστε ότι εκείνοι που πρώτοι θα έχουν μέρισμα από τα κέρδη, θα είναι οι τοπικές κοινωνίες, οι πολίτες, η μεσαία τάξη, τα φτωχότερα στρώματα. Στόχος μας είναι οι πράσινες λύσεις να φτάσουν στους φτωχότερους.
Γιατί «Πράσινη Ανάπτυξη» σημαίνει και ποιότητα στις γειτονιές μας και στην πόλη μας. «Πράσινη Ανάπτυξη» σημαίνει ποιοτική ζωή και εκεί όπου ζούμε.
Να τελειώνουμε με την αντίληψη και την πρακτική, που θέλει τα σκουπίδια, τα απορρίμματα, τη ρύπανση για τους φτωχούς, και τα πάρκα και τον καθαρό αέρα για τους πλουσίους. Αυτό είναι περιβαλλοντικό απαρτχάιντ. Και εμείς, αυτό θα το σπάσουμε.
Τρίτος στόχος μας, η παιδεία. Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Και έχουμε δείξει την προσήλωσή μας σε αυτό το στόχο διαχρονικά, από τον Γεώργιο Παπανδρέου, που εθέσπισε την δωρεάν παιδεία.
Σήμερα, το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προετοιμάζει το νέο για τις ανάγκες της εποχής. Γιατί η ελληνική οικογένεια να πληρώνει ακριβά την εκπαίδευση των παιδιών της, που υποτίθεται είναι και δωρεάν; Μόνο θεωρητικά είναι σήμερα δωρεάν. Ξέρει κάθε οικογένεια πόσα πληρώνει για ιδιαίτερα ή για φροντιστήρια.
Κι αυτό δημιουργεί φραγμούς, εμπόδια, δημιουργεί αδιέξοδα για πάρα πολλά παιδιά. Κλείνει, αντί να ανοίγει, ορίζοντες. Κόβει τα φτερά, αντί να τα ανοίγει. Χάνει η ελληνική οικογένεια. Χάνει η Ελλάδα την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε όλα τα ταλέντα και όλα τα μυαλά για το αύριο.
Χάνουμε απ’ αυτή την ταξική εκπαιδευτική δομή. Εμείς βλέπουμε την ποιοτική και δωρεάν παιδεία για όλους, ως δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Μια παιδεία, που είναι εργαλείο ανάπτυξης για την οικονομία και δύναμη συνοχής για την κοινωνία.
Γιατί εδώ, όπου υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας τόσα Πανεπιστήμια, τόσα ΤΕΙ, τόσοι φορείς εκπαίδευσης, να μην υπάρχει έρευνα για τα προβλήματα του τόπου; Γιατί να μην υπάρχει έρευνα, για το πώς θα κάνουμε καλύτερη την παραγωγή και την τυποποίηση και την επεξεργασία ροδακίνου;
Γιατί να μην υπάρχει έρευνα για το πώς θα κάνουμε τις κλωστοϋφαντουργίες ποιοτικές, για να μπορούν να δίνουν ξανά δουλειά σε τόσα νοικοκυριά; Γιατί να μην υπάρχει έρευνα και εκπαίδευση για τη νέα οικονομία, την «Πράσινη Ανάπτυξη»;
Είναι το σύστημά μας αποκομμένο από την περιφερειακή ανάπτυξη. Γι’ αυτό, εμείς χρειάζεται να κάνουμε τομές μεγάλες, συνδέοντας την παιδεία με την οικονομία, ώστε να αναπτύσσει και το ταλέντο, αλλά ν’ απελευθερώνει και το νέο από τα σύνορα της κοινωνικής του καταγωγής, να μπορεί να κατακτά την άνοδό του, τους στόχους που ονειρεύτηκε. Σήμερα, λείπουν ακόμα και τα βασικά.
Θα επαναφέρουμε το Ολοήμερο Σχολείο, που η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε. Και μαζί με αυτό, και την απαραίτητη ενισχυτική διδασκαλία. Αυτό που θέλουμε είναι, όταν φθάνει το παιδί στο σπίτι, να μη χρειάζεται να ανοίξει την τσάντα του, διότι θα έχει πάρει όλα τα εφόδια μέσα από το δημόσιο σχολείο.
Ένα δημόσιο σχολείο με υπολογιστές, με γρήγορο internet, με ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες. Ένα δημόσιο σχολείο, όπου η ξένη γλώσσα θα γίνεται κτήμα για το μαθητή. Μέσα από το δημόσιο σχολείο, όταν τελειώσει το Λύκειο, θα ξέρει ο Έλληνας γονιός ότι το παιδί του θα ξέρει καλά μια ξένη γλώσσα. Κάθε παιδί, με το δικό του ηλεκτρονικό βιβλίο, που όταν το ανοίγει, θα μπαίνει στις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου.
Με το Εθνικό Απολυτήριο, ο νέος θα μπαίνει εγγυημένα στο Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ, χωρίς επιπλέον εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι θα πάρουν ανάσα οι γονείς, που αιμορραγούν οικονομικά για να καλύψουν το κόστος των φροντιστηρίων, για να είναι σίγουροι ότι κάποια θέση θα μπορέσει να βρει το παιδί τους.
Τις αλλαγές αυτές, βεβαίως, θα τις χρηματοδοτήσουμε. Δέσμευσή μας είναι 5% του ΑΕΠ για την παιδεία.
Τέταρτος στόχος: Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες και θα κρίνεται από αυτές. Σήμερα, ζούμε σ’ ένα κράτος που δεν προστατεύει και δεν στηρίζει τους πολίτες. Δεν ενδιαφέρεται για τους πολλούς, που αγωνίζονται καθημερινά για τις βασικές τους ανάγκες.
Καταπατά δικαιώματα, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όταν έχει ο πολίτης επαφή με τις υπηρεσίες, με την άθλια ποιότητα υπηρεσιών, με την εκμετάλλευση πολλές φορές ακόμα και της πιο δύσκολης στιγμής, με το ρουσφέτι και το φακελάκι.
Εμείς, οι σοσιαλιστές και δημοκράτες, ξέρουμε ότι καμία ανάκαμψη της οικονομίας δεν μπορεί να βασισθεί πάνω στην αβεβαιότητα του πολίτη, στην ανασφάλειά του, ή στην κοινωνική οργή και την ανεργία. Δεν μπορούμε σήμερα να ζητάμε θυσίες από το συνταξιούχο των 600 ευρώ και από το μισθωτό των 1.500 ευρώ.
Αυτοί ήδη έδωσαν από το υστέρημά τους. Είναι καιρός να συμβάλουν ισότιμα και οι άλλοι, οι λίγοι, οι πλούσιοι και ισχυροί, οι ευνοημένοι της τελευταίας 5ετίας. Με μια δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος.
Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για τον κοινωνικό μισθό. Για εμάς, το κράτος πρόνοιας, το κοινωνικό κράτος δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι θεμελιώδης δημόσια λειτουργία, που διασφαλίζει δικαιώματα, παρέχει προστασία, δίνει δυνατότητες ίσης ανάπτυξης.
Εμείς, λοιπόν, κλείνουμε οριστικά το μαύρο κεφάλαιο της επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στα αποθεματικά των Ταμείων.
Κλείνουμε το κεφάλαιο της κοροϊδίας, με τις συντάξεις που όλο αναβάλλεται η χορήγησή τους, και με το εφάπαξ που αντιμετωπίζεται μ’ ένα «περάστε αργότερα», σαν να είναι χάρη ή επαιτεία.
Θα αφήσουμε πίσω μας, στο κακό παρελθόν, τα νοσοκομεία που κινδυνεύουν να κλείσουν, που δεν έχουν ορούς, γάζες ή νοσηλευτές.
Οριστικό τέλος στο αίσχος των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που στοιχίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο.
Τέλος στο καθεστώς των απλήρωτων γιατρών και φαρμακοποιών, που καταδικάζει τους συνταξιούχους σε βάναυση ταλαιπωρία. Η υγεία για εμάς δεν είναι εμπόρευμα. Μπροστά στη ζωή και το θάνατο, δεν μπορεί να υπάρχουν προνομιούχοι.
Ούτε μπορεί να ξοδεύονται οι μικρές αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής, για να αντιμετωπίσουν το κόστος μιας δύσκολης εγχείρησης, ή μιας χρόνιας ασθένειας, ή μιας αναπηρίας.
Αυτή είναι η πιο ακραία, η πιο απάνθρωπη μορφή κοινωνικής αδικίας. Και εμείς, οι σοσιαλιστές, δεν θα την ανεχθούμε αυτή την αδικία.
Αξία για μας είναι ο άνθρωπος.
Στόχος μας, επίσης, είναι ένα αξιοπρεπές εισόδημα για όλους.
Τιμές προσιτές. Μείωση του φορολογικού βάρους για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα. Με πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου, με προστασία του δανειολήπτη, ώστε να μη χάνει το σπίτι του, να μην πληρώνει καταχρηστικά επιτόκια, να μην γίνεται όμηρος στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Με στήριξη της εργασίας, ώστε ο νέος να μη συναντάει αυτά τα ανυπέρβλητα εμπόδια μόνο για να μπει στην αγορά εργασίας. Να μη χρειάζεται να μένει στο σπίτι του χωρίς εργασία μέχρι τα 25, τα 30, τα 35. Να μην αναγκάζεται να γίνεται επαίτης και όμηρος ενός πολιτικού συστήματος άθλιου, με αυτά τα λεγόμενα stage, τα περιβόητα stage, για τα οποία χρειάζεται να περνούν από τα βουλευτικά γραφεία της Ν.Δ., διότι θέλουν το νέο, να τον έχουν με σκυμμένο το κεφάλι. Είναι περήφανη η νεολαία της χώρας μας. Δεν θα επιτρέψουμε να χρειάζεται να σκύψει το κεφάλι για ένα stage. Είναι δικαίωμα για τη νεολαία η εργασία, όπως είναι δικαίωμα για τον πολίτη η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια, η πρόνοια.
Πέμπτος στόχος μας είναι η δημοκρατική αναδόμηση του κράτους απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών.
Απέναντι σε ένα κράτος, και σπάταλο, και πελατειακό, και αυταρχικό. Χτίζουμε ένα σύγχρονο δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα ευνομούμενο κράτος, που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει, εμπιστεύεται τον πολίτη.
Σήμερα, βιώνουμε ένα κράτος που δεν σχεδιάζει, δεν προνοεί, δεν οργανώνει, δεν ελέγχει, δεν λογοδοτεί, δεν υπηρετεί τις δημοκρατικές αξίες. Αδιαφορεί για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Ένα κράτος της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας.
Ένα κράτος αιχμάλωτο μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων, αλλά και πολλών μικροκομματικών παραγόντων, που δεν υπηρετεί όμως το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον του πολίτη.
Είναι ανάγκη να απελευθερώσουμε το κράτος και το πολιτικό σύστημα από την αιχμαλωσία αυτών των συμφερόντων. Να αποδίδεται δικαιοσύνη, όσο ψηλά και αν χρειάζεται. Να μη δεσπόζει η λογική ότι, δίκαιο έχει ο ισχυρός, αλλά να εγγυόμαστε την ισχύ του Δικαίου για όλους. Ένα κράτος, που να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του πολίτη. Να προστατεύει τη ζωή του, την περιουσία και τις ελευθερίες του. Να εμπνέει εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Ένα κράτος, που να υπηρετεί αξίες, την αξιοκρατία, την αξιολόγηση παντού, τη διαβούλευση, που υποστηρίζει τη δημοκρατική συμμετοχή, την κοινωνία των πολιτών, που κοιτάζει τον πολίτη με ανθρωπιά, με σεβασμό, με αίσθημα αλληλεγγύης, που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια σε όλους. Αξιοπρέπεια, που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ κύριοι, φίλοι, σύντροφοι της Ημαθίας, της Βέροιας, της Μακεδονίας.
Μια κυβέρνηση, που θα αξιοποιεί τους άριστους, και όχι τους αρεστούς. Όπου ο πολίτης θα ξέρει και θα ελέγχει πού πήγαν τα λεφτά του. Τέλος η λεηλασία του πλούτου του Ελληνικού λαού. Είναι δικά σας τα χρήματα. Και χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα σέβεται εσάς και τα χρήματά σας.
Γι’ αυτό, εμείς θα έχουμε τις υπογραφές όλων των υπουργών σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο. Να ελέγχεται η εξουσία. Θα κυβερνήσουμε με τη διαφάνεια, ως πρώτο και απαράβατο κανόνα. Αυτά δεν κοστίζουν. Δεν χρειάζεται ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, κερδίζει ο πολίτης.
Κερδίζει η Πολιτεία. Κερδίζει η κοινωνία.
Και όλοι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στον έλεγχο της κοινωνίας, με λογοδοσία των οργάνων εξουσίας. Προτείνουμε, γι’ αυτό το λόγο, ένα κράτος επιτελικό, στρατηγείο, με Υπουργεία που χαράζουν πολιτικές και ελέγχουν. Αλλά θα πάρουμε τις εξουσίες, που σήμερα υπάρχουν στους υπουργικούς θώκους και γύρω απ’ τους υπουργικούς θώκους, σε διάφορους παράγοντες.
Θα πάνε αυτές οι εξουσίες, αυτές οι αρμοδιότητες και τα χρήματα, στην Περιφέρεια, να αποφασίζει η Περιφέρεια. Νέες αναπτυξιακές Περιφέρειες, με εκλεγμένους Περιφερειάρχες. Με νέους, ισχυρούς Δήμους, που παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη. Κι αυτές οι υπηρεσίες και οι Δήμοι, βεβαίως θα είναι ανοιχτοί, με διαφάνεια, με ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής, ώστε να ξέρει ο Έλληνας πολίτης ότι, αυτός που ψηφίζει, αυτός που εκλέγει, θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, και όχι κάποια άλλα συμφέροντα κρυφά, ισχυρά, τα οποία επηρεάζουν τις αποφάσεις.
Ένα εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει να σχεδιάζουμε πού θα επενδύουν πραγματικά οι πολίτες τα χρήματά τους.
Φίλες και φίλοι, ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα μας. Αυτοί που απέτυχαν παντού, οι της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν άλλο να πουν, απλώς ρωτάνε: «Μα εσείς μπορείτε;»
Πρώτα απ’ όλα, απαντάμε: Εμείς θα κριθούμε, όχι από τα λόγια, εμείς θα κριθούμε από την πράξη. Και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο Ελληνικός λαός ξέρει πού διαφέρουμε εμείς από τη Νέα Δημοκρατία. Σε αντίθεση με αυτούς, δεν φοβόμαστε να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα του τόπου, με τα συμφέροντα και τους μικροκομματισμούς. Διότι εμείς, προτάσσουμε το συμφέρον του λαού, των πολλών, του πολίτη. Είναι άλλη η πορεία μας, η κατεύθυνση και οι στόχοι μας.
Δεύτερον, μας ρωτάνε αν έχουμε την ικανότητα. «Μα είσαστε ικανοί;» λένε. Απαντώ: Η Ελλάδα πάντα είχε και πάντα έχει την ικανότητα.
Έχουμε καλά μυαλά, έχουμε εμπειρία, έχουμε στελέχη ικανά, έχουμε επιστήμονες, έχουμε υγιείς επιχειρηματίες, έχουμε άξιους αγρότες, έχουμε επαγγελματίες ικανούς, άξιες γυναίκες και νέους.
Η χώρα στερείται αυτές τις δυνάμεις, όταν η κυβέρνηση αξιοποιεί, όχι τους ικανούς, αλλά τους αρεστούς. Όταν βάζει σε θέσεις κρίσιμες τους κουμπάρους και τους κολλητούς. Γι’ αυτό, εμείς λέμε: Αξιοκρατία. Γι’ αυτό, εμείς λέμε: Όχι αρεστοί, αλλά άριστοι στις θέσεις.
Τρίτον, μας ρωτάνε: «Μα τώρα, εν μέσω κρίσης, τι μπορείτε να κάνετε εσείς; Πώς θα τα βγάλετε πέρα;» Και απαντάμε πολύ απλά: Τώρα είναι η ώρα να βοηθήσουμε τον αδύναμο. Τώρα είναι η ώρα να χτυπήσουμε συναγερμό. Να υποστηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις.
Τον αγρότη, τη μικρομεσαία επιχείρηση. Τον τουρισμό, το νέο, το συνταξιούχο. Τώρα είναι η ευκαιρία ν’ αλλάξουμε αντιλήψεις και πρακτικές που μας πήγαν πίσω.
Μας λένε, τέλος: «Ωραία όλα αυτά, αλλά πού θα βρείτε τα λεφτά;» Απαντώ ευθέως: Πρώτα απ’ όλα, με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, και όχι με φορολογικά δώρα στους πλουσίους και ισχυρούς.
Δεύτερον, με δημόσιες επενδύσεις στην κατεύθυνση της «Πράσινης Ανάπτυξης», για να μεγαλώσει η αναπτυξιακή πίτα.
Τρίτον, με χρηστή διαχείριση του πλούτου που έχουμε. Διότι έχουμε πλούτο. Έχουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, που έχουν αξία. Έχουμε το δημόσιο πλούτο. Έχουμε τη δημόσια γη. Έχουμε τον Ελληνικό λαό, που πληρώνει φόρους.
Το ερώτημα είναι πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά, αν γίνεται σωστή διαχείριση. Αν θα πάνε στην ανάπτυξη, αν θα πάνε στην παιδεία. Αν θα πάνε στην υγεία, αν θα πάνε στην Περιφέρεια.
Έχουμε τους πόρους από την Ε.Ε. Έχουμε και δανειζόμαστε, πράγματι, ως χώρα δανειζόμαστε. Το ερώτημα όμως είναι πού πάνε αυτοί οι πόροι, αν πάνε στην Περιφέρεια.
Διότι και στο Γ’ ΚΠΣ, αλλά και στο ΕΣΠΑ 2007-2013, το τελευταίο πρόγραμμα που έχουμε πάρει, έχει γίνει η χειρότερη διαχείριση, με απώλεια πόρων, από τη Νέα Δημοκρατία. Και από το ΕΣΠΑ, δύο χρόνια μετά αφότου εγκρίθηκε, ούτε ένα ευρώ δεν έχουμε απορροφήσει ακόμα από την Ε.Ε.
Και τέλος, έχουμε έναν πλούτο, τον οποίο έχει απαξιώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια τεράστια πηγή πλούτου. Είναι το φρόνημα, είναι το φιλότιμο, είναι η αξιοπρέπεια του Έλληνα και της Ελληνίδας.
Είναι το πάθος και η αγάπη για την πατρίδα, που όταν ξέρει ότι μια κυβέρνηση σηκώνει τα μανίκια και μαζί του δουλεύει, όχι απέναντί τους, αλλά μαζί με τον Ελληνικό λαό, τότε μπορούμε και κάνουμε πράγματα. Αρκεί να σεβόμαστε τον πολίτη. Να σεβόμαστε τον Ελληνικό λαό. Να σεβόμαστε τους κόπους και τα χρήματά του.
Να κόψουμε τις σπατάλες του κράτους που πάνε σε ρουσφέτια. Να επενδύσουμε, ώστε να πιάνει τόπο το χρήμα του Ελληνικού λαού. Να ενώσουμε τους Έλληνες γύρω από μια νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, ένα Σύμφωνο Εμπιστοσύνης για μια νέα πορεία της χώρας μας.
Να ενώσουμε τις παραγωγικές δυναμικές ομάδες με τους αδύναμους. Να πάμε όλοι μαζί μπροστά. Να βγάλουμε τον άνεργο από το περιθώριο, το φτωχό από τη φτώχεια. Να δώσουμε φροντίδα σε όλους. Να τους κάνουμε όλους συμμέτοχους στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας μέχρι το τελευταίο ευρώ. Να πορευτούμε με ειλικρίνεια μπροστά στα προβλήματα. Και σε αυτή τη στέρεα βάση, πάνω σε αυτή τη βάση, θα χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο. Και αυτή τη μάχη, και θα τη δώσουμε μαζί, και θα την κερδίσουμε μαζί, θα νικήσουμε μαζί.
Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι υπάρχουν μόνο μονόδρομοι, αδιέξοδα. Όταν θέλουμε, μπορούμε. Γι’ αυτό, από εδώ, από τη Βέροια, απευθύνομαι ξανά στην κυβέρνηση, για να τους πω: «Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα».
Ας δώσουμε το λόγο στον Ελληνικό λαό να αποφασίσει.
ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία;
Έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία;
Αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχια;
Ασφάλεια ή ανασφάλεια;
Δουλειά ή ανεργία;
Πράσινη Ανάπτυξη ή ύφεση;
Παραγωγική ανασυγκρότηση ή παρασιτική πελατειακή οικονομία;
Με τους τραπεζίτες ή με τους πολίτες;
Με το μεγάλο κεφάλαιο ή με τον απλό εργαζόμενο, τον μισθωτό, τον αγρότη, τον επαγγελματοβιοτέχνη;
Κοινωνική ευαισθησία ή αναλγησία;
Προστασία του δημόσιου πλούτου ή ξεπούλημα;
Φόβος και υποταγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ή ισχυρή και περήφανη διαπραγμάτευση;
Ο λαός, με την ψήφο του, θα διαλέξει. Θα διαλέξει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ένα κράτος που έχει έγνοια για τον πολίτη. Με επίκεντρο τον άνθρωπο. Για να βρουν τη θέση τους στο μέλλον τα όνειρα των παιδιών μας.
Αυτό είναι το δικό σας μήνυμα.
Είναι το μήνυμα της Βέροιας.
Είναι το μήνυμα της Ημαθίας.
Είναι το μήνυμα που εσείς στέλνετε σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχει άλλος δρόμος.
Σ’ αυτόν πορευόμαστε, για τη νίκη.
Καλό μας αγώνα.