Ρεύμα: Στα ύψη η τιμή χονδρικής
Με την τιμή της χονδρικής ρεύματος να παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, «απειλώντας» με νέα επιβάρυνση τα ενεργειακά τιμολόγια που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει τις επιδοτήσεις και τον Οκτώβριο.
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κινείται ανοδικά στην αγορά χονδρικής, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές αγορές της Ευρώπης, ευρισκόμενη στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα τιμών. Για του λόγου το αληθές, το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας, διαμορφώθηκε στα 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πλησίον των «επιδόσεων» του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας, σε περίπτωση που αποφασίσει συνέχιση της επιδότησης για τρίτο συνεχόμενο μήνα είναι το εξής: η επιδότηση που θα δοθεί, θα κινηθεί στα επίπεδα Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως τα νοικοκυριά για καταναλώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως 500 kWh θα λάβουν επιδότηση κάτω από τα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ποια κυμαινόμενα τιμολόγια έμειναν εκτός επιδότησης
Εκτός της επιδότησης Σεπτεμβρίου βρέθηκαν τα κίτρινα τιμολόγια, κάτι που θα ισχύει και για τον Οκτώβριο, εφόσον το ΥΠΕΝ συνεχίσει την ίδια πολιτική..
Η απόφαση βασίστηκε στο γεγονός ότι τα εν λόγω κυμαινόμενα τιμολόγια είναι ήδη χαμηλές από τους προμηθευτές ενέργειας και κάτω από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η εξαίρεση δεν αφορά τα πράσινα τιμολόγια, αφού κανένα δεν ήταν κάτω από τα 14 λεπτά/κιλοβατώρα.
Κομισιόν: Γιατί η Ελλάδα έχει ακριβό ρεύμα
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να «πετάξει το μπαλάκι» για το ακριβό ρεύμα στις Βρυξέλλες, με την επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το μπαλάκι… επιστρέφεται, με πλήρη απόρριψη των ελληνικών επιχειρημάτων. Ουσιαστικά, η Κομισιόν επισημαίνει ότι πρόβλημα του ακριβού ρεύματος στην Ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά ελληνικό.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται η ζήτηση από την Ουκρανία για τις υψηλές τιμές του καλοκαιριού, καθώς τα μεγέθη αυτής της ζήτησης δεν είναι ικανά να επηρεάσουν σοβαρά το ευρωπαϊκό και το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Η Επιτροπή, σημειώνει ότι οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου πριν το καλοκαίρι και αποδίδει τις υψηλές τιμές των θερινών μηνών σε προβλήματα του δικού μας συστήματος: ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και έλλειψη ευελιξίας στο σύστημα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις και αποθήκευση.