By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Πού ψηφίζω στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζω και πώς εκλέγεται Δήμαρχος και Περιφερειάρχης
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Ελλάδα > Πού ψηφίζω στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζω και πώς εκλέγεται Δήμαρχος και Περιφερειάρχης
ΕλλάδαΕιδήσεις

Πού ψηφίζω στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζω και πώς εκλέγεται Δήμαρχος και Περιφερειάρχης

Sofia Veiou
Sofia Veiou 7 Οκτωβρίου 2023
Share
5 Min Read
SHARE

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τις Δημοτικές εκλογές 2023 και τις Περιφερειακές εκλογές 2023, και εκατομμύρια ψηφοφόροι θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για τον πρώτο γύρο των εκλογών, με σκοπό την ανάδειξη των αιρετών σε δήμους και περιφέρειες.

Ο δεύτερος γύρος, σε όποιο Δήμο ή Περιφέρεια χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με πενταετή θητεία. Δηλαδή, οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων (ή οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων) και αντίστοιχα οι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια.

 

Που ψηφίζω

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Μέσα από την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση https://mpp.ypes.gov.gr/, κάθε πολίτης μαθαίνει εύκολα και γρήγορα, με δύο μόνο κλικ το πού ψηφίζει για δήμαρχο και περιφερειάρχη, στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στην ειδική αυτή εφαρμογή, ο πολίτης καλείται να συμπληρώσει τον ειδικό εκλογικό του αριθμό. Ακόμα, όμως, και αν δεν τον γνωρίζει, αρκεί να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία.

Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το όνομα μητέρας, μαζί με το έτος γέννησης είναι αρκετά, ώστε η εφαρμογή να επιστρέψει το αποτέλεσμα που ζητά ο πολίτης, και να πληροφορηθεί για το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του και να ψηφίσει για τον δήμο και την περιφέρεια.

 

Βέροια – Εκλογές: Τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας της εκλογικής περιφέρειας του Δήμου

Τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Νάουσας

 

ψηφίζω

 

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Αν δεν βρείτε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένος/η.

 

Ποιος εκλέγεται Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς. Για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

 

Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω στο ψηφοδέλτιο

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/apokentromeni-dioikisi-aytodioikisi/thesmika-themata-organosis-kai-leitourgias-dimon/thth-organosisleitourgiasdimon-dimotikes-ekloges) υπάρχει αναλυτικό υλικό για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μεταξύ άλλων, οι εκλογείς μπορούν να βρουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

newsit.gr

You Might Also Like

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

Κάτω από 1.000 ευρώ έχουν στην τράπεζα 7 στους 10 Έλληνες!

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών, χωρίς ταυτότητα

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

TAGGED:Must Read
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Ζάχαρη: ”Καμπανάκι” από τον ΟΗΕ για την τιμή της – Κατακόρυφη αύξηση λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο
Next Article Editorial – Στους «κολλητούς» κερνάμε τσίπουρα …. Σταυρό βάζουμε στους άξιους και τους ικανούς…
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΕλλάδαΕιδήσειςΟικονομία

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

18 Ιουνίου 2025
ΒέροιαΗμαθία

Ημαθία: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στην Εγνατία στο ύψος Κλειδίου

16 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

13 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?