Παραγράφηκε το Περιουσιολόγιο της Εφορίας!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απουσιάζει παντελώς από τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, τόσο για το 2023 όσο και για τα επόμενα έτη
Στην …παραγραφή οδηγείται το e-Περιουσιολόγιο της Εφορίας στο οποίο θα καταγράφονταν και θα ελέγχονταν όλη η κινητή και η ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων και θα κατάσχονταν ότι δεν δηλώνονταν.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απουσιάζει παντελώς από τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, τόσο για το 2023 όσο και για τα επόμενα έτη, αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά στο τρέχον Επιχειρησιακό Σχέδιο της Αρχής, που καταγράφει τις δράσεις της φορολογικής Αρχής που θα αναπτυχθούν φέτος και στα προσεχή έτη.
Υπενθυμίζεται ότι το Περιουσιολόγιο νομοθετήθηκε το 2015 με την προοπτική να λειτουργήσει εντός του 2017, ενώ το 2016 είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου από ιδιωτική εταιρεία, με προϋπολογισμό 482.000 ευρώ.
Κατόπιν η έναρξη λειτουργίας του μετατέθηκε για το 2018, μετά για το 2019, μετά για το 2020 και η τελευταία καταγεγραμμένη πρόθεση για την έναρξη λειτουργίας του ήταν τα τέλη του 2021 ώστε να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022.
Όμως και ενώ κανονικά θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί το e-Περιουσιολόγιο, χάθηκαν τα ίχνη του από τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και το πιθανότερο είναι ότι παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.
Τι σημαίνει η ακύρωση του Περιουσιολογίου
Το Περιουσιολόγιο, όπως τουλάχιστον είχε σχεδιαστεί προέβλεπε ότι με την ολοκλήρωση της εφαρμογής, θα μεταφέρονταν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο Taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, Ε2, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.
Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων, των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, χρυσαφικά, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.
Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, θα έμπαιναν στην εφαρμογή, για να ελέγξουν αν τα στοιχεία ήταν σωστά, θα έκαναν τυχόν διορθώσεις, αλλά και θα προσέθεταν και άλλα στοιχεία, που δεν είχαν δηλωθεί στο Taxisnet.
Αναλυτικότερα, τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνονταν στο e-Περιουσιολόγιο είναι:
- Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων
- Μετρητά σε θυρίδες
- Κοσμήματα
- Πίνακες
- Καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες
- Καταθέσεις του εξωτερικού
- Πλάκες χρυσού
- Μετοχές
- Ομόλογα
- Έντοκα γραμμάτια
- Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις
- Εταιρικά μερίδια
- Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
- Ακίνητα
- Αυτοκίνητα, σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα
- Άλογα ιπποδρόμου
Οι κατασχέσεις που δεν θα γίνουν
Επίσης το σχέδιο της ΑΑΔΕ προέβλεπε, πως, οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα με πρόστιμο, ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε.
Παράδειγμα, αν εντοπιστούν αδήλωτες καταθέσεις π.χ. 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο και στην ουσία θα κατάσχονται στο σύνολό τους.
Το ίδιο θα ισχύει εάν δεν δηλώνονταν κάποιο ακίνητο, καθώς το πρόστιμο θα ήταν ισόποσο της αντικειμενικής του αξίας.