ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει την πιο βαριά φορολογία – Υπερτερούν οι έμμεσοι φόροι
ΗΕλλάδα παραμένει στην πρώτη τριάδα των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τους υψηλότερους έμμεσους φόρους, οι οποίοι ανήλθαν στο 40,1% των συνολικών εσόδων το 2023. Έμμεσοι φόροι που προέρχονται από την τσέπη νοικοκυριών-επιχειρήσεων και «φουσκώνουν» τα φοροέσοδα, αποτελούν βασικό βραχίονα για την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού, δημιουργώντας θηριώδη πλεονάσματα.
Σημείο αναφοράς αποτελούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης που αντιστοιχούν στο 21,4% των φοροεσόδων, τη στιγμή που ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 10,8%. Παράλληλα τα έσοδα από ΦΠΑ αντιστοιχούν στο 21,9% των φορολογικών εσόδων, απέχοντας ελάχιστα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (20,8%).
Αντίθετα, τα έσοδα από τους άμεσους φόρους και δη από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (ΦΕΦΠ και ΦΕΝΠ) ήταν αναλογικά πολύ χαμηλότερα από τον ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον ΦΕΦΠ ανερχόταν το 2023 στο 13,6% των συνολικών και από τον ΦΕΝΠ στο 6% έναντι 23,6% και 12%, αντίστοιχα, στον ΟΟΣΑ.
Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας
Συνολικά τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο στη λίστα του ΟΟΣΑ και αυτό παρά το γεγονός ότι σημείωσαν μείωση το 2023. Όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός τα φορο-έσοδα ανήλθαν πέρυσι στο 39,8% του ΑΕΠ από 41,2% που ήταν το 2022, ενώ ο μέσος όρος για τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ φθάνει στο 33,9%. Μάλιστα σε μακροχρόνιο ορίζοντα εξέτασης, δηλαδή μεταξύ 2010 και 2023, η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά τις Ιαπωνία (8,2 ποσοστιαίες μονάδες) και Σλοβακία (7,6 ποσοστιαίες μονάδες).
Επίσης η Ελλάδα έχει τον 10ο υψηλότερο λόγο φορολογικών εσόδων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, προς το ΑΕΠ. Πρώτη στην κατάταξη είναι η Γαλλία με 43,8% και τελευταίο το Μεξικό με 17,7%.
Εννέα χώρες του ΟΟΣΑ, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα συγκέντρωσαν περισσότερα έσοδα από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων, ενώ οι υπόλοιπες εισέπραξαν περισσότερα από τις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.