Όταν αποφασίζεις να κατέβεις στις εκλογές, μια από τις πρώτες συμβουλές που σου δίνουν οι πιο «παλιοί» είναι να καταγράψεις όλους τους φίλους και γνωστούς σου, ανθρώπους που ξέρεις ότι σε εκτιμούν, και να ζητήσεις τη βοήθειά τους.
Όταν αυτή την άσκηση την κάνει ένας άνθρωπος της ηλικίας μου, βλέπει ότι τουλάχιστον οι συνομήλικοί του, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Η πρώτη αφορά αυτούς που συνεχίζουν να μένουν και συνεπώς να ψηφίζουν εύκολα στον τόπο τους.
Η δεύτερη, αυτούς που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Και η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι πολύ δύσκολη, αφού πρέπει να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους, να πληρώσουν εισιτήρια, να δουν τι θα κάνουν με τα παιδιά και να ταξιδέψουν από οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονται για να ψηφίσουν. Μάλιστα, δε μπορούν ούτε να το προγραμματίσουν εγκαίρως, αφού στην Ελλάδα μόνο ο Πρωθυπουργός ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές.. Όσο για τη νομοθέτηση της κυβέρνησης για την ψήφο των απόδημων στον τόπο κατοικίας τους ήταν άλλη μια αποτυχία, αφού αρχές Φεβρουαρίου, λιγότερες από 4.000 αιτήσεις είχαν εγκριθεί, ενώ μόνο η μετανάστευση νέων της τελευταίας 15ετίας υπολογίζεται σε πάνω από 500.000..
Η τρίτη, αυτούς που το αν θα μπορέσουν ή όχι να ψηφίσουν εξαρτάται από το μήνα διεξαγωγής των εκλογών. Είναι οι νέοι που δουλεύουν εποχιακά σε ταβέρνες, ξενοδοχεία, μπιτς μπαρ και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτοί χάρη στους οποίους σπάμε κάθε χρόνο ρεκόρ στον τουρισμό. Κι όμως, όταν οι εκλογές διεξάγονται την «τουριστική περίοδο», οι εποχιακά εργαζόμενοι δεν ψηφίζουν.. Αλλά και οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους, δεν έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν, ειδικά όταν οι εκλογές συμπίπτουν με περίοδο εξεταστικής. Στον τελευταίο εκλογικό κύκλο (2019) δεν ψήφισαν σε Δημοτικές, Περιφερειακές, Βουλευτικές και Ευρωεκλογές.
Όταν άνοιξε η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρότεινε την επιστολική ψήφο, που χρησιμοποιείται σε δεκάδες κράτη με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς, την πρόταση αυτή δε δέχτηκε Νέα Δημοκρατία και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κι όμως, η επιστολική ψήφος όχι μόνο πρέπει να καθιερωθεί αλλά και να αφορά όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο, θα ψηφίζουν επιπλέον και όσοι συμπολίτες μας έχουν για οποιοδήποτε λόγο μειωμένη κινητικότητα.
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε ότι οι νέοι δε συμμετέχουν στις εκλογές, σκεφτείτε πόσοι από αυτούς, αν και έχουν το δικαίωμα, δε μπορούν να το κάνουν για αντικειμενικούς λόγους. Το πολιτικό σύστημα θα ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των νέων, μόνο όταν γίνει μαζική η παρουσία τους στην κάλπη. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, η ψήφος είναι δύναμη. Μια δύναμη όμως που αποκτάς όταν έχεις όχι μόνο το δικαίωμα της ψήφου, αλλά και την ευκαιρία να το εξασκήσεις.
Υποψήφια Βουλευτής Ημαθίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής