By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Οι τόκοι μαρτυράνε τις καταθέσεις στην Εφορία!
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Οι τόκοι μαρτυράνε τις καταθέσεις στην Εφορία!
ΟικονομίαΕιδήσεις

Οι τόκοι μαρτυράνε τις καταθέσεις στην Εφορία!

Πότε τα ποσά που αναγράφονται στο έντυπο Ε1 μπορούν να προκαλέσουν έλεγχο καταθέσεων

Sofia Veiou
Sofia Veiou 22 Ιουνίου 2023
Share
3 Min Read
SHARE

Το ποσό των τόκων που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση αποκαλύπτει και το ποσό των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες και η αναγραφή τους στο έντυπο Ε1 απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος ελέγχων και προστίμων.

Η Εφορία έχει τη δυνατότητα, με απλές μαθηματικές πράξεις να υπολογίσει το σύνολο των καταθέσεων των φορολογουμένων, με βάση τα ποσά των τόκων που δηλώνονται στο Ε1.

Εφόσον οι καταθέσεις προκύψει ότι είναι υψηλές σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, τότε ο υπόχρεος μπορεί να κληθεί για έλεγχο καταθέσεων και ευρύτερο φορολογικό έλεγχο.

Τα ποσά των τόκων αποστέλλονται από τις ελληνικές τράπεζες στο Taxisnet και κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, εμφανίζονται ως πληροφοριακά στοιχεία τα οποία ο φορολογούμενος τα μεταφέρει στους κωδικούς του Ε1.

Εκεί απαιτείται προσοχή καθώς εάν δηλωθούν εκ παραδρομής υψηλότεροι τόκοι, τότε ο φορολογούμενος κινεί υποψίες για υψηλές καταθέσεις οπότε η Eφορία για του ζητήσει εξηγήσεις για το πραγματικό ύψος των καταθέσεών του και αν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Στην περίπτωση που οι τόκοι που θα αναγραφούν είναι χαμηλότεροι από τα ποσά που κοινοποίησαν στην ΑΑΔΕ, οι τράπεζες, τότε ο υπόχρεος κινδυνεύει με πρόστιμο για ανακριβή δήλωση και με έλεγχο καταθέσεων.

 

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ:

  • Στους κωδικούς 667-668 του εντύπου Ε1 δηλώνονται οι τόκοι ημεδαπής προέλευσης που αποκτώνται από οποιαδήποτε αιτία, π.χ. τόκοι τραπεζικών καταθέσεων, τόκοι δανεισμού, τόκοι εταιρικών ομολόγων, τόκοι που επιδικάστηκαν, κ.λπ., πριν από την αφαίρεση του φόρου.
  • Στους κωδικούς 669-670 δηλώνονται οι τόκοι (προ φόρου) αλλοδαπής προέλευσης.
  • Σχετικά με τα μερίσματα και τους τόκους αλλοδαπής προέλευσης που προκύπτουν από επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω ημεδαπού θεματοφύλακα, δεν απαιτείται η αναγραφή της χώρας προέλευσής τους για το καθένα ξεχωριστά και δεν επιλέγεται αλλοδαπή χώρα, αναγράφεται όμως ο ΑΦΜ του ημεδαπού θεματοφύλακα.
  • Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει αιτιολογημένα διαφορετικά.
  • Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο.
  • Στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.

 

 

www.sofokleousin.gr

 

You Might Also Like

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

Κάτω από 1.000 ευρώ έχουν στην τράπεζα 7 στους 10 Έλληνες!

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών, χωρίς ταυτότητα

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

TAGGED:Must Read
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Εύηχη Πόλη: Με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Δάικο σ’ έναν κόσμο μεταξωτό με απάτητα βουνά (βίντεο)
Next Article ΚΘ’ Παύλεια: Με μεγάλη επιτυχία η Εσπερίδα: «Σύγχρονες Μορφές της Εκκλησίας» αφιερωμένη στον Όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΕλλάδαΕιδήσειςΟικονομία

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

18 Ιουνίου 2025
ΒέροιαΗμαθία

Ημαθία: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στην Εγνατία στο ύψος Κλειδίου

16 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

13 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?