Οι 8 λόγοι που θα παγώνουν τον κατώτατο μισθό!
Πλήθος παραμέτρων οι οποίες θα οδηγούν στο πάγωμα των αυξήσεων του κατώτατου μισθού περιέχει η εξίσωση του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες ανησυχούν τους εργαζόμενους, για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Οι παράμετροι που θα προσδιορίζουν τη μεταβολή του κατώτατου μισθού, δεν είναι μόνο δύο που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, καθώς στην αναλυτική πρόταση που έφτασε στα χέρια των θεσμικών φορέων (εργοδοτών και εργαζομένων), ανακαλύπτονται πολύ περισσότερες μεταβλητές, οι οποίες μπορεί να παγώσουν την αύξηση των ελάχιστων αποδοχών.
Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις ο κατώτατος μισθός από το 2028 θα αναπροσαρμόζεται με βάση τα την παραγωγικότητα της οικονομίας και τον «πληθωρισμό των φτωχών» δηλαδή το «καλάθι» των αγαθών υπηρεσιών στο οποίο διατίθεται το σύνολο των εισοδημάτων του 20% των πιο φτωχών νοικοκυριών.
Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, σε επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Εργασίας, από την κυβερνητική πρόταση προκύπτει, πως μέσα στις παραμέτρους αυτές υπάρχουν και επιμέρους μεταβλητές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πάγωμα των βασικών αποδοχών, οι οποίες είναι:
- Όταν η οικονομία βρεθεί σε ύφεση.
- Όταν ο εθνικός πληθωρισμός είναι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι στο 2%.
- Όταν υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, δηλαδή όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών είναι υψηλό, όπως συμβαίνει την τελευταία τριετία.
- Όταν η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα μακροπρόθεσμης εξέλιξης στην παραγωγικότητα και τη δυναμική της οικονομίας.
- Όταν υπάρχει απόσταση του κατώτατου μισθού από το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού.
- Όταν υπερβαίνονται οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, καθώς θα υπάρξει σύνδεση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και άρα, αν αυξηθεί ο κατώτατος στον ιδιωτικό τομέα, θα αυξηθεί και ο εισαγωγικός στον δημόσιο τομέα.
- Η διαβίωση κάτω από τα όρια της φτώχειας και η οικονομική υστέρηση των νοικοκυριών.
- Όταν υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις που δεν δικαιολογούν την αύξησή του, οι οποίες ωστόσο δεν προσδιορίζονται.
Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως οι συγκεκριμένες μεταβλητές είναι αόριστες, δεν εξειδικεύονται και οδηγούν σε πλήθος ερμηνειών, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εργοδοτικούς φορείς προκειμένου να παραμείνουν παγωμένες οι ελάχιστες αποδοχές.
Επίσης, στις μεταβλητές αυτές, δεν περιλαμβάνονται παράγοντες όπως είναι η επάρκεια του κατώτατου μισθού για την αξιοπρεπή διαβίωση του εργαζόμενου, η διαβίωση κάτω από τα όρια της φτώχειας και η οικονομική υστέρηση των νοικοκυριών.