Οι πληροφορίες θέλουν τους μεσίτες της βιομηχανίας να προσφέρουν μέχρι και 39 λεπτά καθαρά στο χέρι του παραγωγού, όταν η αντίστοιχη καθαρή τιμή (μείον 2 λεπτά για μεταφορικά και μείον 1 λεπτό για το στέκι) στα πεδινά καθορίστηκε με «γραμμή» της ΕΚΕ στα 32 λεπτά το κιλό.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η κατεύθυνση που έχει δοθεί για τα ροδάκινα του κάμπου είναι 35 λεπτά (στην πύλη του εργοστασίου) για τις πρώιμες ποικιλίες μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα, 37 λεπτά για τις μεσοπρώιμες ποικιλίες με πιο αντιπροσωπευτική την Άνδρος και 38 λεπτά για την όψιμη Everts. Στην πράξη βέβαια, από τις παραπάνω τιμές αφαιρούνται 3 λεπτά για τα μεταφορικά και το στέκι παραλαβής.
Στο μεταξύ έντονες είναι οι διαμαρτυρίες από την πλευρά των μεταποιητών για το μεγάλο ποσοστό με πράσινα ροδάκινα που φθάνουν καθημερινά στα εργοστάσια και τους χώρους παραλαβής. Φυσικά, εκτός από τις διαμαρτυρίες των παραληπτών, ανάλογο είναι και το «μαχαίρι» που πέφτει στην τελική εκκαθάριση, καθώς στις περιπτώσεις που τα φορτία «φωνάζουν» η αφαίρεση από το καθαρό βάρος του φορτίου μπορεί να φθάσει και το 20%, με ότι αυτό σημαίνει για την μέση τιμή παραγωγού.
Είναι γεγονός πάντως ότι οι πράσινοι καρποί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την μεταποιητική βιομηχανία, καθώς δεν μπορούν να δουλευτούν για καμιά από τις εκδοχές κομπόστας που διαχειρίζονται τα εργοστάσια, επομένως αποτελούν καθαρό πρόβλημα για τις μονάδες επεξεργασίας της πρώτης ύλης.
Οι λόγοι για τους οποίους κόβονται και φθάνουν στα εργοστάσια πολλά φορτία με αυξημένα ποσοστά άγουρων καρπών μάλλον είναι περισσότεροι του ενός και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews σίγουρα δεν μπορούν να αποδοθούν στην ανευθυνότητα των παραγωγών, εκτός σπανίων μόνο περιπτώσεων.
Ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη ειδικευμένων αγρεργατών και η πίεση που υπάρχει στο θέμα των εργατικών χεριών, κάτι που υποχρεώνει τους παραγωγούς να κάνουν τη συγκομιδή με ότι προσωπικό υπάρχει διαθέσιμο και χωρίς να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι και ο τρόπος συγκομιδής. Όταν ξέρεις ότι δεν θα έχεις τους εργάτες αύριο, τότε κόβεις αν χρειασθεί και νωρίτερα, χωρίς να περιμένεις το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα, τονίζει χαρακτηριστικά στο Agronews παραγωγός και μάλιστα εκπρόσωπος ομάδας.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις, όπου οι καλλιεργητές επικαλούνται προβλήματα καρπόπτωσης όσο προχωράει ο ωριμότητα των καρπών, κάτι που τους αναγκάζει να βλέπουν το ενδεχόμενο επίσπευσης της συγκομιδής, με ότι αυτό βέβαια συνεπάγεται.