Μορφή καταιγίδας παίρνει η ακρίβεια, με τις τιμές δεκάδων προϊόντων να αλλάζουν σχεδόν κάθε εβδομάδα και η επιβάρυνση στο “καλάθι της νοικοκυράς” να μεγαλώνει σε μηνιαία βάση.
Ο λογαριασμός έχει ανέβει για τουλάχιστον εξήντα είδη διατροφής και βασικών προϊόντων νοικοκυριού, που η αξία τους στο καλάθι της νοικοκυράς σχεδόν διπλασιάστηκε σε λίγους μήνες – φθάνοντας από 250 σε 450 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών.
Από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημειώνονται στα κηπευτικά και τα φρέσκα λαχανικά, που αποτελούν βασικό συστατικό στο καλοκαιρινό τραπέζι και γίνονται πλέον είδη… πολυτελείας για τα νοικοκυριά χαμηλού και μικρομεσαίου εισοδήματος.
Πολλά μάλιστα έχουν γίνει δυσεύρετα στις λαϊκές αγορές και στα συνοικιακά σουπερμάρκετ, καθώς η προσφορά είναι περιορισμένη -λόγω χαμηλής παραγωγής, όπως υποστηρίζουν έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών,σε “αστρονομικά”επίπεδα έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στα φασολάκια, που πλέον πωλούνται προς 8-9 ευρώ, τα κολοκυθάκια, που πήγαν σε μία εβδομάδα από 0,65% σε 1,20 ευρώ 0,45€ το κιλό. Σε σχεδόν διπλάσια τιμή από πέρυσι (1,90 ευρώ έναντι 1 ευρώ πριν από έναν χρόνο) πωλούνται οι πιπεριές..
«Χρυσό» το λάδι
Ενα από τα προϊόντα που επιβαρύνουν πολύ το κόστος διατροφής μιάς οικογένειας αλλά και τις τιμές στα καταστήματα εστίασης είναι το ελαιόλαδο. Οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους και συνεχίζουν να “καλπάζουν”. Προβλέπεται μάλιστα ότι θα σημειώσουν σημαντική περαιτέρω άνοδο διεθνώς, καθώς η συνολική παραγωγή των μεσογειακών χωρών είναι πολύ μειωμένη,λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη φετινή ελαιοκομική περίοδο.
Τα αποθέματα ελαιολάδου που έχουν μείνει στις δεξαμενές παραγωγών και ελαιοτριβείων είναι ελάχιστα και η ζήτηση υψηλή.
Σύμφωνα με παραγωγούς, το ελαιόλαδο πριν από τρεις μήνες πωλούνταν προς 5,80-6,10 ευρώ το κιλό στους εμπόρους χονδρικής. Τώρα κινείται στα 8,20 με 8,50 ευρώ καί προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 10 ευρώ σε λίγο καιρό.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις βρώσιμες ελιές, που γίνονται πλέον είδος εν ανεπαρκεία. Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί(!), ενώ το τελευταίο δίμηνο ανέβηκαν τουλάχιστον 80%. είναι μια από τα ίδια. Οι τιμές χονδρικής στη βασική ποικιλία “τύπου Καλαμών” κινούνταιι πλέον πάνω από τα 2,30 ευρώ, από 0,90 ευρώ πέρυσι
Καρτέλ στα άλευρα, ακριβότερο ψωμί
Πιο ακριβό θα πωλείται από τη Δευτέρα 7/8 το ψωμί, όπως μετέδωσε ο Alpha σε σχετικό ρεπορτάζ. Όπως αναφέρθηκε ανεβαίνουν οι τιμές στα άλευρα από 7 έως 10%.
Παράγοντες του κλάδου αρτοποιίας υποστηρίζουν ότι «το μεγαλύτερο καρτέλ του εμπορίου στην Ελλάδα είναι οι αλευροβιομηχανίες και δεν γίνεται κανένας έλεγχος»
Η πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Έλσα Κουκουμέρια ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην τιμή του αλευριού και εξήγησε πως το 90% των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα.
«Η αύξηση ξεκινά από την πηγή, δηλαδή από τον μύλο», τόνισε. «Νέες αυξήσεις δεν τις αντέχουν ούτε τα αρτοποιεία ούτε οι καταναλωτές..Έχουν κλείσει 260 αρτοποιεία», είπε, προσθέτοντας ότι «οι πρώτες ύλες ανεβαίνουν περίπου 5 λεπτά το 10ήμερο»
Προσεχώς νέες ανατιμήσεις στα ράφια
Την ώρα που οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα ή επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα, οι βιομηχανίες ετοιμάζονται να αποστείλουν νέους τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.
Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κινηθούν από 8% έως 10% και αφορούν τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο παρθένο ελαιόλαδο, που θα φτάσει ακόμη και το 45%.
Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά τις αυξήσεις αυτές στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα βέβαια και με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Η λίστα
Η λίστα με τις ανατιμήσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα:
Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%.
Κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%.
Αποσμητικά έως 15%.
Τυροσαλάτα 12%
Συσκευασμένο κρέας 11%
Γαλακτοκομικά 10,5%.
Ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%.
Σοκολάτες έως 10%.
Πατατάκια 10%.
Τυριά έως 8%
Σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%.
Κάψουλες για καφέ 5%.
Κατεψυγμένα λαχανικά 4%.
Αλλαντικά 4%.
Ηλιέλαιο 4%.
Ελληνικός καφές 3%
Γάλα 2%.