ΚΕΠΕ: Φορολογικό σύστημα τριτοκοσμικής χώρας το ελληνικό – Να μειωθούν ΦΠΑ και ΕΦΚ
Ιδιαίτερα επικριτικό για το ελληνικό φορολογικό σύστημα και κυρίως για την ενισχυμένη έμμεση φορολογία που αποζυμεί τους πολίτες, είναι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Στην τετραμηνιαία έκθεσή του το ΚΕΠΕ τάσσεται υπέρ δραστικών αλλαγών στους έμμεσους φόρους, με μείωση του ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρου Κατανάλωσης, τονίζοντας μάλιστα ότι το εγχώριο φορολογικό σύστημα παρουσιάζει χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής χώρας.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ τα φορολογικά συστήματα των χωρών της Ευρωζώνης βασίζονται περισσότερο στην άμεση φορολογία και λιγότερο στην έμμεση, ακριβώς δηλαδή το αντίθετο απ’ ότι ισχύει στην Ελλάδα. «Παρουσιάζει, δηλαδή, το φορολογικό μας σύστημα χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής χώρας που αδυνατεί να φορολογήσει δίκαια με βάση τη φοροδοτική ικανότητα των ατόμων», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης. Παράλληλα, εν μέσω ακρίβειας και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ και τους ΕΦΚ-κάνοντας λόγω για αναποτελεσματικά μέτρα- το ΚΕΠΕ προτείνει το ψαλίδισμά τους. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για την ανάγκη αναμόρφωσης-μείωσης της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, που θα συνοδεύεται από την ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Άνοιξε η ψαλίδα με τις αποδοχές των Ευρωπαίων
Σημείο αναφοράς της τετραμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΠΕ είναι και οι χαμηλές αποδοχές των ελληνικών νοικοκυριών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Ειδικότερα οι αποδοχές ήταν μικρότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ για όλους τους τύπους νοικοκυριών όχι μόνο το 2013, μέσα δηλαδή στην κρίση, αλλά και το 2023.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η διαφορά στις αποδοχές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ διευρύνθηκε, επειδή ο ρυθμός αύξησής τους στη χώρα μας ήταν χαμηλότερος.
Από την έρευνα του ΚΕΠΕ προκύπτει ότι ο αριθμός των φτωχών εργαζόμενων, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα είναι χαμηλότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος του 2009, ήταν το 23,1% του συνόλου πέρυσι έναντι του 40% που ήταν το 2015, δηλαδή ένας στους τέσσερις εργαζόμενους έχει ακόμη εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι φτώχειας του 2009.
Επίσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, της έκθεσης, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε χαμηλότερες αποδοχές και σχετικά, περισσότερες ώρες εργασίας
ΚΕΠΕ: Καμπανάκια για Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών – Στο 1,9% η ανάπτυξη
Το ΚΕΠΕ παρακολουθεί επίσης με ανησυχία την εξέλιξη του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, σημειώνοντας ότι παρουσιάζει συνεχή και έντονα ελλείμματα, κυρίως λόγω του αρνητικού ισοζυγίου αγαθών (χωρίς καύσιμα και πλοία). Δεν διστάζει, μάλιστα, να κάνει λόγο για δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης το ΚΕΠΕ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος στο 1,9% από 2,2% λόγω των χαμηλότερων από το αναμενόμενο επιδόσεων στα τελευταία τρίμηνα.
Για τον πληθωρισμό σημειώνει ότι οι εξελίξεις ήταν θετικές, αλλά προσθέτει ότι οι αυξήσεις στις τιμές δεν θα μηδενιστούν, γιατί κάποιοι παράγοντες που τις δημιουργούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως η κλιματική κρίση που θα δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες, φωτιές και καταστροφές αγροτικών προϊόντων.
Το μεγάλο ζητούμενο, τονίζει, είναι να χτυπηθεί η ακρίβεια, δηλαδή να έχουμε πτώση των τιμών, ενώ θέτει επίσης το ερώτημα γιατί στη χώρα μας πολλές τιμές σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες είναι υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.