Κακάο: Νέο ρεκόρ στις τιμές – Οι καταλύτες του ράλι
Με το Πάσχα των Καθολικών να απέχει μόλις μία εβδομάδα, οι λάτρεις της σοκολάτας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν την τιμητική τους. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πουληθούν δεκάδες εκατομμύρια αυγά σοκολάτας γάλακτος.
Ωστόσο, οι τιμές φέτος αναμένεται να είναι υψηλότερες από ποτέ — και αυτό έχει πολύ μικρή σχέση με τις υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.
Αντίθετα, αντανακλά τη φαινομενικά αμείλικτη άνοδο των τιμών του κακάο τους τελευταίους μήνες που ανεβάζει το κόστος.
Κακάο: Στα ύψη οι τιμές του – Ακριβότερα σοκολατένια αυγά το Πάσχα
Οι τιμές των κόκκων έχουν εκτοξευθεί στα υψηλά όλων των εποχών, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη να πλησιάζουν προς τα 9.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο.
Χθες Παρασκευή, κατέρριψαν ένα ακόμα ρεκόρ με άνοδο 2,8% στα 8.789 δολάρια ανά τόνο, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη ξεπερνούν το 10%. Ενδεικτικό του ράλι είναι ότι όταν ξεκίνησε το 2024, το κακάο διαπραγματευόταν κάτω από 4.200 δολάρια ανά τόνο.
Οι λόγοι της ανόδου
Οι τιμές αυξάνονται εν μέρει επειδή η προσφορά είναι σφικτή.
Ο κακός καιρός στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, που παράγουν μαζί περίπου τα δύο τρίτα των κόκκων κακάο στον κόσμο, έχει επηρεάσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Το Ελ Νίνιο, το φαινόμενο της θερμοκρασίας της θάλασσας που εμφανίζεται κάθε τρία έως πέντε χρόνια, επέστρεψε πέρυσι, φέρνοντας αρχικά ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή και στη συνέχεια ξηρή ζέστη. Το αποτέλεσμα είναι μια παγκόσμια σοδειά κατά 11% μικρότερη από την περσινή σεζόν, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσίευσε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι κατασκευαστές σοκολάτας έχουν δύο επιλογές, ή θα μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές ή θα περιορίσουν την ποσότητα.
Ισχυρή ζήτηση
Εν τω μεταξύ, η όρεξη του κόσμου για σοκολάτα αυξάνεται. Η ζήτηση για κακάο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας ένα τεράστιο έλλειμμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά περισσότερους από 370.000 τόνους φέτος.
Τα ελλείμματα είναι σημαντικά μόνο εάν μεταφέρουν το απόθεμα προς την αναλογία κατανάλωσης – την ποσότητα του αποθέματος στον κόσμο έναντι της συνολικής κατανάλωσης – «και είναι αιματηρή η μετακίνηση του», λέει ο Nicko Debenham, διευθύνων σύμβουλος της Sustainability Solutions, που συμβουλεύει τις εταιρείες.
Τώρα είναι 31,4 τοις εκατό, το οποίο «τρόμαξε τον διάολο», ωθώντας τους εμπορικούς παίκτες να αρχίσουν να αγοράζουν όλο και πιο μπροστά, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα, προσθέτει ο Debenham, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας στο Barry Callebaut, τη μεγαλύτερη σοκολατοποιία στον κόσμο.
Ανησυχίες
Και η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.
Ενώ το Ελ Νίνιο δρα καταλυτικά στην άνοδο της τιμής του κακάο και οι κερδοσκόποι της αγοράς την έχουν επιδεινώσει με το να συσσωρεύονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης , βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά ζητήματα υποστηρίζουν τη συμπίεση της παραγωγής. Από την κλιματική αλλαγή έως τις χρόνιες ελλιπείς επενδύσεις, αυτά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν με την αλλαγή της εποχής.
Το μοντέλο πρέπει να αλλάξει, λέει χαρακτηριστικά στους Financial Times, ο Douglas Lamont, διευθύνων σύμβουλος της Tony’s Chocolonely, μιας μάρκας βιώσιμης σοκολάτας που πληρώνει στους αγρότες ένα ασφάλιστρο εισοδήματος διαβίωσης πάνω από την τιμή του farmgate. «Διαφορετικά, αυτό οδεύει μόνο προς μία κατεύθυνση, με ολοένα και φτωχότερες αποδόσεις».
Χρόνια τεράστιας παραγωγής κακάο, ειδικά στη γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστού, που παράγει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς, διατήρησαν τις τιμές γενικά χαμηλές. Αυτό μπορεί να είναι καλά νέα για τους δυτικούς καταναλωτές, αλλά εδώ σημαίνει ότι οι αγρότες με περιορισμένα χρήματα δεν μπόρεσαν να επενδύσουν στις φυτείες κακάο τους.
Οι περισσότεροι δεν έχουν φυτέψει νέα δέντρα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Καθώς τα δέντρα γερνούν, γίνονται λιγότερο παραγωγικά και πιο ευάλωτα σε ασθένειες και δυσμενή καιρικά φαινόμενα.
Η χρονιά που πέρασε έφερε και τα δύο.
«Τα δέντρα είναι στο τέλος της ζωής τους», λέει η Nana Arofi Koram, επικεφαλής της Nuamakrom στην περιοχή Twifo Atti-Morkwa, η οποία έχει 3.000 στρέμματα φυτείας κακάο, που καλλιεργείται κυρίως από ενοικιαστές μετόχους.
Μερικά από τα δέντρα φυτεύτηκαν όταν ο παππούς του και στη συνέχεια ο πατέρας του κατείχαν τη γη, τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Ακόμα και οι μικρότεροι είναι 30 ετών, λέει.
Τιμές έως και στα 10.000 δολάρια/ τόνο
Ο αναλυτής εμπορευμάτων της Citigroup, Aakash Doshi, αναφέρει ο ot.gr, δήλωσε στους πελάτες του ότι οι τιμές του κακάο θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 10.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις συναλλαγές spot τους επόμενους τρεις μήνες.
Προβλέπει ότι οι τιμές θα μειωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά όχι σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω.
«Οι αγορές έχουν μάλλον εισέλθει σε μια εποχή όπου τα 3.500 έως 4.000 δολάρια ανά τόνο μπορεί να είναι το νέο “φθηνό” κακάο για τα επόμενα χρόνια», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει νέες φυτείες κακάο καθώς και μια μετατόπιση των πωλήσεων στα μεταγενέστερα στάδια».
Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πού μπορούν να φυτευτούν δέντρα κακάο, καθώς οι εταιρείες τροφίμων συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται σε φρεσκοκαθαρισμένα δάση.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποίησαν πρόσφατα τους επενδυτές να μην φορτώσουν τις μετοχές των ευρωπαϊκών σοκολατοβιομηχανιών Lindt & Sprüngli και Barry Callebaut.
«Ανησυχούμε ότι η Lindt και η Barry μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις με την αύξηση των τιμών σε ένα σε μεγάλο βαθμό αποπληθωριστικό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να πιέσει τους όγκους και τα περιθώρια κέρδους βραχυπρόθεσμα», είπαν στους πελάτες τους.