Σε καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με βελτιωμένες ιδιότητες, μετατρέπονται πυρηνόκαρπα φρούτα δεύτερης διαλογής (ροδάκινα και νεκταρίνια), που αλλιώς θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα διατίθεντο σε πολύ χαμηλές τιμές, στο πλαίσιο του έργου «Αξιοποίηση πυρηνόκαρπων διαλογής Ημαθίας για παραγωγή καινοτόμου προϊόντος τύπου γιαουρτιού με βελτιωμένα χαρακτηριστικά», με τον τίτλο «Novoyog».
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Άκης Ψωμάς, επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου πρότζεκτ, «ροδάκινα και νεκταρίνια, που είναι μικρότερα σε μέγεθος απ’ αυτά που μπορούν να πωληθούν ως νωπά στην αγορά, ή έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι ή παρουσιάζουν κάποια δυσμορφία, και τα οποία διατίθενται σε χαμηλές τιμές στις βιομηχανίες για τη χυμοποίησή τους ή απλώς καταλήγουν στα αζήτητα, παίρνουν νέα «ζωή» και συμβάλλουν στη «γέννηση» ενός νέος καινοτόμου και υγιεινού προϊόντος».