Tην Δευτέρα στις 21 Αυγούστου, επισκέφθηκε την Ελλάδα και την Αθήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εν προκειμένω θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αρχικά, δύναται να αναφέρουμε πως η επίσκεψη λαμβάνει χώρα προκειμένου να διατρανωθεί η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της εμπόλεμης Ουκρανίας, η οποία δεν αντιμετωπίζει μόνο την επιτιθέμενη Ρωσία, αλλά και τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η στρατιωτική εισβολή της δεύτερης στη χώρα.
Υπό αυτό το πρίσμα, θα επισημάνουμε πως η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως αντιμετωπίζει πλέον με έναν παρόμοιο τρόπο τόσο την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες είναι αφιερωμένο το ‘Γεύμα Εργασίας,’ όσο και την ενταξιακή πορεία ή αλλιώς, διαδικασία της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας, στο εγκάρσιο σημείο όπου αυτή προέκυψε από την ‘μήτρα’ της Ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Το επόμενο βήμα για την ελληνική κυβέρνηση, θα ήσαν να ζητήσει την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας, ακόμη και εν καιρώ Ρωσο-ουκρανικής ένοπλης σύγκρουσης.
Όμως, πέραν αυτού, η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου (δεν γνωρίζουμε εάν θα συναντήσει και τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) στην Αθήνα, αφενός μεν σπεύδει να επιβεβαιώσει τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί προσωπικά με τον πρωθυπουργό καθώς και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και, αφετέρου δε, να θέσει τις βάσεις ώστε να συζητηθεί το τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο στην Ουκρανία, στο μέτρο των δυνατοτήτων της (η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον πρωθυπουργό θα μπορούσε να εκφρασθεί και με άλλους τρόπους).
Μπορούμε να υπογραμμίσουμε, θεωρητικώ τω τρόπω, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμπίπτουν και ως προς το ότι είναι δύο εξωστρεφείς και φιλο-Δυτικοί πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι επενδύουν πολλούς συμβολικούς-στρατηγικούς πόρους και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συλλογικού αισθήματος ασφάλειας στη Δύση.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να πράξει ακόμη περισσότερα η Ελληνική Δημοκρατία εναντίον της Ρωσίας, σε διπλωματικό-πολιτικό-οικονομικό επίπεδο. Παρουσία και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει την ευκαιρία να θίξει ζητήματα που άπτονται της στρατιωτικής ενίσχυσης της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως τώρα που η εξελισσόμενη Ουκρανική στρατιωτική αντεπίθεση προσπαθεί να ανεβάσει τους ρυθμούς της.
Η παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα: Πρώτον, το στρατιωτικό (εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από Έλληνες πιλότους F-16), δεύτερον, το πολιτικό-διπλωματικό (υποστήριξη στους στόχους ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και τρίτον, το συμβολικό-οικονομικό (αναζήτηση τρόπων συμβολής της Ελλάδας στην εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια του Ευξείνου Πόντου).