Φτωχοποίηση: 4 στους 10 δεν βγάζουν τον μήνα
Αυξανόμενη φτωχοποίηση στην Ελλάδα και απαισιόδοξες οικονομικές προοπτικές για τα περισσότερα νοικοκυριά διαπιστώνει έρευνα της έρευνα της Metron Analysis.
Μείζον κοινωνικό πρόβλημα καθίσταται πλέον η δυσβάσταχτη ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (75%) αναμένουν περαιτέρω χειροτέρευση της κατάστασης, εκτιμώντας ότι η χώρα ολισθαίνει προς λανθασμένη κατεύθυνση.
Οι δύο στους τρεις (67%) απάντησαν πως οι καταναλωτικές δυνατότητες τους έχουν χειροτερέψει. Μόλις το 8% δήλωσε ότι έχει υπάρξει βελτίωση.
Το αρνητικό αυτό ποσοστό αυξάνεται ανάλογα με την επαγγελματική-κοινωνική ιδιότητα των όσων συμμετείχαν στη μέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό πως μείωση αγοραστικής δύναμης αντιμετωπίζει το 84% των αγροτών, όπως επίσης το 78% τόσο των εργατικών τάξεων όσο και των μικρομεσαίων.
Όπως προέκυψε από τους αριθμούς της Metron Analysis, οι δαπάνες της καθημερινότητες βαραίνουν περισσότερο το οικογενειακό ταμείο από τα πάγια έξοδα, που είναι σχεδόν προκαθορισμένα. Το 57% των ερωτηθέντων αποκρίθηκε ότι αυτό είναι το μείζον ζήτημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα.
Οι τρεις στους 4 από αυτό το 57% θεωρούν ότι πρόβλημα αποτελεί το καθημερινό σουπερμάρκετ- πώς θα γεμίσουν το ψυγείο και τα ντουλάπια.
Από τα πάγια μηνιαία έξοδα αυτό που περιγράφεται ως ο βασικός μπελάς των νοικοκυριών είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Το 69% απάντησε πως τους δυσκολεύει από πολύ ως πάρα πολύ.
Τι κόβουν οι καταναλωτές
Για τη διαχείριση των μηνιαίων εξόδων το 57% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε διατεθειμένο να περιορίσει τις αγορές ειδών ένδυσης, το 54% τις δαπάνες για τρόφιμα και το 53% να ελαττώσει την κατανάλωση θέρμανσης-ψύξης.
Το 40% ανέφερε πως τα χρήματα τελειώνουν πριν αλλάξει ο μήνας και το 44% πως τα φέρνουν οριακά βόλτα. Άρα το ταμείο είναι σε κάθε περίπτωση μείον, με το 66% της εργατικής τάξης να μην καλύπτει τις δαπάνες του. Μόνο το 15% αποκρίθηκε πως αποταμιεύει κάποια χρήματα, λίγα ή περισσότερα.
Σε κάθε περίπτωση το 82% των 1.007 αυτών ατόμων θεωρεί πως η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Μόνο το 16% πιστεύει στην αυτορρύθμιση της αγοράς.
Το 74% πάντως δεν είναι ικανοποιημένο απ’ όσα γίνονται μέχρι τώρα, κρίνοντας πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει από πολλά ως πάρα πολλά.