Φοροδιαφυγή: «Τσουνάμι» καταγγελιών από πολίτες μέσω των εφαρμογών της ΑΑΔΕ
«Τσουνάμι» καταγγελιών για φοροδιαφυγή από χιλιάδες πολίτες, μέσω των διαθέσιμων ηλεκτρονικών πλατφορμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.
Είναι ενδεικτικό πως στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της πλατφόρμας «Καταγγελίες Πολιτών» έχουν ήδη γίνει πάνω από 6.000 καταγγελίες, εκ των οποίων το 89% αφορά περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τη διάθεση των πολιτών να ενστερνιστούν τον ρόλο του καταγγέλοντα και να διαδραματίσουν ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το sofokleousin, έχουν υποβληθεί 5.759 ανώνυμες, εκ των οποίων 476 για περιπτώσεις διαφθοράς, 102 για τελωνειακές παραβάσεις και 5.181 για φορολογικές παραβάσεις και 1.115 επώνυμες, εκ των οποίων 153 για διαφθορά, 9 για τελωνειακές παραβάσεις και 953 για φορολογικές παραβάσεις.
Μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες έχει και η εφαρμογή «appodixi», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που παίρνουν κι εν συνεχεία να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ όταν εντοπίζουν «πειραγμένα» παραστατικά ή αυτά δεν έχουν διαβιβαστεί στο Taxis, άρα είναι αδήλωτα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 155.794 καταγγελίες, εκ των οποίων επώνυμες είναι οι 70.274 και ανώνυμες οι 85.520.
H χρηματική αμοιβή σε όσους φορολογούμενους χρησιμοποιούν την εφαρμογή «Αppodixi» και καρφώνουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, φτάνει έως και 3.000 ευρώ.
Για να λάβουν, ωστόσο τα χρήματα, θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις:
- Να κάνουν επώνυμα την καταγγελία
- Μετά τον έλεγχο να επιβληθεί πρόστιμο στην επιχείρηση για παραβίαση ή παραποίηση η επέμβαση της ταμειακής μηχανής.
To μπόνους για την καταγγελία ξεκινάει από τα 100 ευρώ και θα καθορίζεται αναλόγως την περίπτωση φοροδιαφυγής.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή
Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.
Κατόπιν αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.