«Φλόγα Μνήμης» άναψε στη Νάουσα για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Νικόλας Καρανικόλας: Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα
Με συγκίνηση και σεβασμό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (18.05.2023) η εκδήλωση μνήμης για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, που διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, συμμετέχοντας ως ενεργό μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ.
Η τιμητική εκδήλωση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο, όπου έγινε το άναμμα της φλόγας και ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο δημοτικό πάρκο Νάουσας.
Στην τελετή απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτης Φανιάδης, ο Δρ. Ιωάννης Καϊλάρης, παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Δώρα Μπαλτατζίδου, Γιώργος Τριανταφύλλου, Χρήστος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Γιώργος Τασιώνα και πολίτες.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ακούστηκε μοιρολόι με υπόκρουση ποντιακής λύρας.
Εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας, τον χορό «Σέρρα» χόρεψαν μέλη του τμήματος ποντιακών χορών της Ευξείνου Λέσχης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και έγινε συμβολική εναπόθεση της φλόγας.
Στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων το βράδυ της Πέμπτης φωταγωγήθηκαν το κτίριο του δημαρχείου Νάουσας και το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο δημοτικό πάρκο Νάουσας.
Ακολουθεί το μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων:
«Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες θλίψης και ιστορικής μνήμης.
Στον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τους ποντιακούς και πολιτιστικούς μας συλλόγους, διοργανώνουμε με συγκίνηση και σεβασμό την τιμητική εκδήλωση της «Φλόγας της Μνήμης», ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων με τραγικές συνέπειες.
Ο ποντιακός ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες τιμούμε τους 353.000 νεκρούς, θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, που έγινε μέσω μαζικών εκτελέσεων και ανείπωτων αγριοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.
Μετά τα τραγικά γεγονότα, με τον ερχομό τω προσφυγικών ροών, οι Έλληνες του Πόντου συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου, εκείνη την εποχή, ελληνικού κράτους με τις γνώσεις και το έργο τους. Με τον ερχομό τους άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα, με τεράστια προσφορά και στον δήμο μας, στον πολιτισμό και την τοπική οικονομία.
Οι ημέρες αυτές που τιμούμε τα θύματα του ποντιακού ελληνισμού, με κορυφαία την 19η Μαΐου, αποτελούν ζωντανή και διαρκή υπόμνηση σε όλο τον κόσμο της σημασίας που έχει για την συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγνώμης. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με ιδιαίτερα βαθιά ανθρώπινη αξία.
Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.»