Έρχεται νέα επιβάρυνση για διαγνωστικές εξετάσεις, τι θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι
Μέχρι σήμερα οι ασθενείς καταβάλλουν στα φαρμακεία υπέρ του ΕΟΠΥΥ ένα ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό. Το “χαράτσι” του ενός ευρώ με το οποίο επιβαρύνονταν οι ασφαλισμένοι για κάθε συνταγή γιατρού που εκτελούσαν στα φαρμακεία είχε επιβληθεί στις αρχές του 2014, μαζί με τη θέσπιση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Από τον Απρίλιο μπαίνει ακόμη μια επιβάρυνση, αυτή τη φορά στις διαγνωστικές εξετάσεις. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση.
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως εάν ένας ασθενείς έχει δύο παραπεμπτικά, για αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, και ένα παραπεμπτικό για υπέρηχο, τότε η επιβάρυνση για τον ασθενή θα είναι πέντε ευρώ, πέραν της συμμετοχής του.
Όπως σημειώνεται επίσης στο νομοσχέδιο, τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι αντιδράσεις για την επιπλέον επιβάρυνση θεωρούνται δεδομένες. Ήδη το πρώτο σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει “Άδικο μέτρο που αυξάνει την δαπάνη των ασθενών και ειδικά το “τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων” είναι υπερβολικό ποσό. Θα μπορούσε να οριστεί και αυτό στο 1 ευρώ”.
Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό συμμετοχής για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι 15% επί της τιμής αποζημίωσης. Μηδενική συμμετοχή έχουν οι δικαιούχοι με μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, κυστική ίνωση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και οι δικαιούχοι με πιστοποιημένη αναπηρία 80% και άνω, για οποιαδήποτε.
Όπως είχε σημειώσει επίσης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά από τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη όπου είχε συζητηθεί η πρόταση για επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις, τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό. Επίσης το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback (δηλαδή της διαφοράς ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και τις πραγματικές δαπάνες, την οποία καλύπτουν οι ιδιώτες πάροχοι υγείας μέσω αυτόματων επιστροφών).
Πέντε ευρώ στα φαρμακεία για το εμβόλιο του κορονοϊού
Την ίδια ώρα, με το άρθρο 48 επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, ο αδειούχος φαρμακοποιός που έχει πιστοποιηθεί για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες, να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς, εξαιρουμένων των ανοσοκατασταλμένων ασθενών για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.
Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται.