«ΕΡΑΣΜΟΣ»: Οι ουσίες είναι «πυροκροτητές» της βίας, παγιδεύοντας τα θύματα στο φαύλο κύκλο της κακοποίησης
Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών οφείλουμε να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μια διαχρονική κοινωνική πληγή που αφορά κάθε κοινωνική και ηλικιακή ομάδα.
Πρόκειται για μια μάστιγα που δε σκοτώνει απλώς καθημερινά τα θύματά της αλλά διασπείρει τη δυστυχία και τη δυσπραγία στο εγγύς περιβάλλον όλων των ανθρώπων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα μαζί τους. Στήριξη δε χρειάζονται μόνον οι χρήστες αλλά και όσοι προσλαμβάνουν από τον περίγυρο τα ερεθίσματα και τις παραστάσεις της απελπισίας και της απόγνωσης, όλοι όσοι βιώνουν το αδιέξοδο των θυμάτων των ναρκωτικών.
Ως δομή που προστατεύει κακοποιημένες γυναίκες, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» οφείλει να φωτίσει και μια επιπλέον πτυχή. Η χρήση ουσιών είναι «πυροκροτητής» κάθε μορφής βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς, ενώ συμπνίγει στα «πλοκάμια» της όχι μόνο τον κακοποιητή αλλά και τα θύματά του, που πολλές φορές μέσα στη δίνη της απόγνωσης, προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο του μαρτυρίου που ζουν. Έτσι τα αδιέξοδα διογκώνονται και η κακοποιητική συνθήκη γίνεται ένας φαύλος κύκλος, από τον οποίο δεν μπορεί να βγει ποτέ κανείς. Ούτε ο θύτης, που γίνεται ολοένα πιο επιθετικός και επικίνδυνος, αλλά ούτε και το θύμα, που βυθίζεται στην εκούσια νάρκωση, προσδοκώντας, μάταια ασφαλώς, να λειτουργήσει αυτή ως παυσίπονο. Από την άλλη, μια έρευνα στα πορτρέτα των περισσοτέρων εκ των εγκληματιών που εμπλέκονται σε κάθε κλίμακα του φάσματος της ενδοοικογενειακής βίας, των βιασμών αλλά και των γυναικοκτονιών, κατά μεγάλο ποσοστό, αν όχι απόλυτο, δείχνει συστηματική χρήση ουσιών και αλκοόλ ή και συνδυαστικά μεταξύ τους!
Περιστατικά κακοποίησης, που δεν μπορούν να τύχουν πολλές φορές αποτελεσματικής διαχείρισης, ούτε κι από τους πλέον αρμόδιους, καθώς οι ουσίες θολώνουν το τοπίο, σε βαθμό που το θύμα βίας να μην μπορεί να δει καθαρά το πραγματικό του συμφέρον που δεν είναι άλλο από την οριστική έξοδο στο φως, μακριά από κάθε κακοποιητικό περιβάλλον, και στην προοπτική της ασφαλούς και υγιούς επανένταξης στη ζωή.
Η Επιστημονική Ομάδα της δομής