By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Αναδρομικοί έλεγχοι και αναδρομικά πρόστιμα στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Αναδρομικοί έλεγχοι και αναδρομικά πρόστιμα στις μισθώσεις τύπου Airbnb
ΕιδήσειςΟικονομία

Αναδρομικοί έλεγχοι και αναδρομικά πρόστιμα στις μισθώσεις τύπου Airbnb

Sofia Veiou
Sofia Veiou 22 Οκτωβρίου 2022
Share
4 Min Read
SHARE

Αναδρομικούς ελέγχους και αναδρομικά πρόστιμα επιβάλλει η ΑΑΔΕ σε ιδιοκτήτες ακινήτων, για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν αρκετές περιπτώσεις φορολογουμένων, που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με παραβάσεις τα έτη 2019 και 2018 και στους οποίους καταλογίστηκαν πρόστιμα.

Η ΔΕΔ απέρριψε τις προσφυγές τους και βεβαίωσε πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ, ενώ οι ελεγχόμενοι μπορούν πλέον να προσφύγουν μόνο στα δικαστήρια, με αβέβαιη την έκβαση της δίκης.

Όπως έχει γράψει το Σin, η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο στόχαστρο τα ακίνητα που αξιοποιούνται μέσα από τον θεσμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και να τηρούν τις υποχρεώσεις που ορίζει η νομοθεσία.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ δεν περιορίζονται στην τρέχουσα χρήση, αλλά έχουν επεκταθεί και σε προηγούμενα χρόνια ειδικά του 2019 και πίσω.

Οι έλεγχοι ξεκινούν από τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, αλλά επεκτείνονται και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών, προκειμένου να διαπιστώσουν αδήλωτες πιστώσεις λογαριασμών.

Ειδικότερα, οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν θέσει υπό έλεγχο:

  • Τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet, ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων.
  • Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  • Η διασταύρωση των ανωτέρω στοιχείων, με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΑ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.
  • Τα στοιχεία που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2.
  • Τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.

Τσουχτερά πρόστιμα

Η νομοθεσία προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις και συγκεκριμένα:

Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Το πρόστιμο, ξεκινά από 5.000 ευρώ και επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.


– Διαβάστε επίσης: 

Εφιάλτης τα πρόστιμα και τα λουκέτα για τα MyData


 

You Might Also Like

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών, χωρίς ταυτότητα

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

TAGGED:AirbnbΈλεγχοιΠρόστιμα
SOURCES:www.sofokleousin.gr
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Μητέρα με τα δυο παιδιά της παρασύρθηκε από ΙΧ στο Παλαιοχώρι Αλεξάνδρειας
Next Article Ηλεκτρονικό εμπόριο: Λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα αγοράζουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
ΠολιτικήΗμαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: Ανακαινίζονται 8 σχολεία της Ημαθίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Όλες οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις!

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

31 Μαΐου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?