By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Εξαγωγές: Κακό ποδαρικό για τα πορτοκάλια
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Εξαγωγές: Κακό ποδαρικό για τα πορτοκάλια
ΕιδήσειςΟικονομία

Εξαγωγές: Κακό ποδαρικό για τα πορτοκάλια

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών

Sofia Veiou
Sofia Veiou 12 Νοεμβρίου 2022
Share
3 Min Read
SHARE

Με υποτονικούς ρυθμούς ξεκίνησαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών, η συγκομιδή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ξεκίνημα της νέας σεζόν για τα εσπεριδοειδή χαρακτηρίζεται από χαμηλή ζήτηση και δυσκολίες στην πώληση.

 

Τα πορτοκάλια – Εξαγωγές

Ειδικά για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές, κυρίως λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο. «Η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη προς κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς.

Ο καιρός μέχρι τώρα είναι θερμότερος. Αυτό είναι αρνητικό και αντικατοπτρίζεται στην μείωση της ζήτησης και δεν ελπίζεται η αξία πώλησης των προϊόντων να καλύψει το αυξημένο κόστος», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Τα μήλα

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται όμως και οι εξαγωγές μήλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων από 1/9-11/11/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 26.484 τόνους έναντι 18.704 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες με προορισμό την Αίγυπτο να ανέρχονται σε 19.269 τόνους (έναντι 14.243 τόνων πέρσι), την Σαουδική Αραβία σε 1.181 τόνους (έναντι 1.034 τόνων πέρσι), την Ιορδανία σε 1.852 τόνους (έναντι 1.037 τόνων πέρσι) και το Κουβέιτ σε 94 τόνους (έναντι 21 τόνων πέρσι).

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 1.666 τόνους εκ των οποίων 1.135 ήταν από την Βόρεια Μακεδονία. «Ιδιαίτερη είναι η εντύπωση ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (εξαγωγές 9.776 τόνοι και εισαγωγές 530 τόνοι) και η Ημαθία (εξαγωγές 4.076 τόνοι και εισαγωγές 466 τόνοι)», επισημαίνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ο οποίος εφιστά την προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

 

Τα ακτινίδια

Από 1/9/2022 έως και 11/11/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 30.139 τόνους έναντι 41.135 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 1.978 τόνους (ήταν 1.491 τόνοι πέρσι), την Ισπανία 5.916 τόνοι (ήταν 3.983 τόνοι πέρσι), την Ουκρανία 946 τόνοι (ήταν 1.306 τόνοι πέρσι) και την Ιταλία 7.019 τόνοι (ήταν 23.224 τόνοι πέρσι), συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση τα οποία εκτιμώνται σε 500 τόνους προς Ιταλία και 100 τόνους προς Ουκρανία, με τους εξαγωγείς να ευελπιστούν ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση.

Εξαγωγές

«Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία», επισημαίνουν οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

 

 

You Might Also Like

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

Ημαθία: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στην Εγνατία στο ύψος Κλειδίου

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

TAGGED:Must Read
SOURCES:in
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article Σε νέο κλοιό της ΑΑΔΕ οι καταθέσεις μέχρι τον Δεκέμβριο
Next Article Εμπιστοσύνη σε Τότεναμ και Λεβερκούζεν
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
ΠολιτικήΗμαθία

Απ. Βεσυρόπουλος: Ανακαινίζονται 8 σχολεία της Ημαθίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Μ. Γιαννάκου»

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Όλες οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ στις φετινές φορολογικές δηλώσεις!

2 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!

31 Μαΐου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?