Δυνατή ζήτηση πληρώνει μέχρι 1,30 ευρώ τον αφρό σε ροδάκινα, νεκταρίνια
Ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνει το άνοιγμα της εμπορικής σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι, από τα καλλιεργητικά κέντρα της Μακεδονίας, με τις τιμές, για τις πρώτες κοπές, να ξεκινούν με περίπου +20% σε σχέση με πέρυσι και τη ζήτηση σταθερά ζωηρή.
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν έμπειροι παραγωγοί και συνεταιριστές είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε να βγουν γενικευμένα συμπεράσματα, σε μια χρονιά που φαίνεται περίεργη και σίγουρα με μικρότερη παραγωγή, λόγω μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με κλιματικά φαινόμενα.
Στις υπερπρώιμες ποικιλίες για τα μεν επιτραπέζια ροδάκινα οι πρώτες συναλλαγές, σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν στην Agrenda, έγιναν με τιμές στα 0,95 έως και 1 ευρώ το κιλό για τους ποιοτικούς καρπούς, ενώ για τον «αφρό» των νεκταρινιών έγιναν πράξεις με 1,30 ευρώ το κιλό.
Όσο προχωρά η συγκομιδή, ωστόσο, οι τιμές κινούνται καθοδικά, αν και η πτώση -και αυτό είναι το αισιόδοξο- φαίνεται να είναι ομαλή και δεν θυμίζει σε τίποτε τις μεγάλες «βουτιές» που παρατηρούνται κάθε χρόνο συνήθως, στις τιμές παραγωγού, μετά τις αρχικές κοπές.
Στα χαλαζοχτυπημένα, βέβαια, τα οποία δείχνει πως αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της φετινής παραγωγής, οι τιμές που δίνει το εμπόριο πέφτουν στο ήμισυ, σε σύγκριση με τους «καθαρούς» καρπούς και ως εκ τούτου, το «στήσιμο» για τον παραγωγό, είναι χαμηλότερα.
«Ξεκινήσαμε με ελαφρώς καλύτερες τιμές από ό,τι πέρυσι. Θα έλεγα ότι είναι περίπου στο +20% φέτος, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε κάτι αντιπροσωπευτικό της νέας εμπορικής σεζόν», τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Ξεχασμένης, Δημήτρης Μουτσέρης, σπεύδοντας την ίδια ώρα, πάντως, να υπογραμμίσει πως η παραγωγή, στις περιοχές με τις οποίες συνεργάζεται η οργάνωσή του, δείχνει μειωμένη σχεδόν 25%, είτε από ακαρπία, είτε από παγετούς, είτε από χαλαζοπτώσεις.
Για περίεργη χρονιά, με αρκετά προβλήματα ποιότητας στους καρπούς από το χαλάζι, κάνει λόγο ο πρόεδρος του «Α.Σ. Απόλλων Κουλούρας», Γιώργος Νεστορόπουλος. «Αν και φέτος η παραγωγή στα επιτραπέζια ροδάκινα, τουλάχιστον στην περιοχή μας είναι μεγάλη, εντούτοις ένα σημαντικό μέρος της, που ίσως να κινείται ακόμη και στο 30%, αφορά σε φρούτα με σημάδια από χαλάζι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την τιμή που θα αποσπάσουν από το εμπόριο», μας εξηγεί ο συνεταιριστής.
Μέχρι στιγμής στα κτήματα της Κουλούρας, όπως μας αναφέρει ο ίδιος, έχουν συγκομιστεί υπερπρώιμες ποικιλίες όπως οι Queen Crest, Reach May, Lolita, Fransoise κλπ, όμως οι ποσότητες που βγήκαν στο εμπόριο είναι μικρές και δεν δίνουν ασφαλή συμπεράσματα.
«Είμαστε σίγουρα ένα +20% από πέρυσι, στο επίπεδο των τιμών, αλλά οι μεγάλες ποσότητες θα έρθουν τώρα με τις επόμενες ποικιλίες», λέει ο κ. Νεστορόπουλος και εξηγεί «στις λαχαναγορές της χώρας, αλλά και σε αγορές κοντινές, όπως αυτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, το γεγονός ότι ένα μέρος της φετινής παραγωγής είναι χαλαζοχτυπημένο, κατεβάζει το μέσο όρο της τιμής και αυτό τραβάει προς τα κάτω και την τιμή στα καθαρά. Το έχουμε παρατηρήσει ήδη αυτό. Αντίθετα, στις πιο μακρινές αγορές η τιμή είναι καλύτερη για τα ποιοτικά φρούτα».
Σχετικά καλές χαρακτηρίζει τις πρώτες τιμές παραγωγού και ο Βαγγέλης Καραΐνδρος από την Αγία Μαρίνα Ημαθίας, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι φέτος υπάρχει μια συγκράτηση και δεν παρατηρείται η απότομη πτώση τους, όπως γίνεται συνήθως, μετά την πρώτη – δεύτερη εβδομάδας της συγκομιδής. Ωστόσο κι εκείνος τονίζει πως οι ποιοτικές ποσότητες είναι λιγότερες φέτος από ό,τι πέρυσι. «Είναι ανάλογα το κτήμα, αλλού θα δεις μειωμένη παραγωγή σε κάποιες ποικιλίες, ενώ σε άλλα περιβόλια δείχνει κανονική», τονίζει ο παραγωγός, προσθέτοντας ότι εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων χρειάστηκε να γίνουν περισσότερες επεμβάσεις φυτοπροστασίας, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αλλά από την άλλη το φυσικό αραίωμα που επήλθε από τον παγετό, οδηγώντας σε περιορισμένη καρπόδεση, έδωσε «ανάσα» στο κόστος των εργατικών.
Περίεργη χρονιά με σκαμπανεβάσματα, εκτιμά πως θα είναι η φετινή η Αθανασία Σερντάρη, από την εμπορική διεύθυνση του «Α.Σ. Νάουσας». Προς το παρόν, όπως μας είπε, η εικόνα από τα επιτραπέζια ροδάκινα είναι ότι η εμπορική σεζόν κρατιέται σε σχετικά καλά επίπεδα τιμών. «Έχουν πέσει, πλέον, στην αγορά όλες οι παραγωγές από Τύρναβο, από Βέροια και από Νάουσα και ενώ το ξεκίνημα ήταν και με 1,20 ευρώ το κιλό, σήμερα το στήσιμο, για όλες τις κατηγορίες ποιότητας, είναι γύρω στα 0,65–0,70 ευρώ το κιλό», σημείωσε η κ. Σερντάρη. Για τα νεκταρίνια -μια και τη στιγμή της επικοινωνίας μας, ο Α.Σ. Νάουσας δεν είχε κάνει ακόμη πράξεις σε αυτά- αρκέστηκε να διατυπώσει την εκτίμηση πως «η τιμή, νομίζω, πως θα ξεκινήσει από ψηλά και θα κρατηθεί, γιατί δεν έχει φέτος πολλά νεκταρίνια».
Καλό ξεκίνημα, που, όμως, έχει υποχωρήσει, πλέον, σε επίπεδα τιμών της τάξης των 0,70 – 0,80 ευρώ το κιλό, στο χέρι του παραγωγού, έκανε η εμπορική σεζόν για τα επιτραπέζια ροδάκινα και στους Γαλατάδες της Πέλλας, ενώ περίπου 10 λεπτά υψηλότερα είναι η τιμή στα νεκταρίνια.
Σύμφωνα με τον παραγωγό Νίκο Διδασκάλου ήδη συγκομίστηκαν στην περιοχή οι υπερπρώιμες ποικιλίες όπως η big bang και η Spring Bell. «Το πρόβλημα είναι πως σε πολλά κτήματα το χαλάζι έχει σημαδέψει τους καρπούς και το εμπόριο σε αυτά τα φρούτα δίνει μισή τιμή», μας είπε.
Πηγή: www.agronews.gr