Διαλύεται το ΣΔΟΕ!
Στη διάλυση του ΣΔΟΕ και την απορρόφησή του από άλλη ελεγκτική υπηρεσία, προχωρεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως προκύπτει από το νέο οργανόγραμμα των φορολογικών υπηρεσιών, μέσα στο οποίο δεν φαίνεται να χωράει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Ήδη το ΣΔΟΕ είναι υποστελεχωμένο, ενώ όσο και αν φαίνεται περίεργο, οι ελεγκτές του, δεν έχουν απευθείας πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, και οι υπάλληλοί του, αν θέλουν στοιχεία για κάποια υπόθεση, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ΑΑΔΕ!
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΔΟΥ δρομολογήθηκε μετακόμιση του ΣΔΟΕ από το κτίριο της Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, σε άλλο κτίριο προκειμένου να εξοικονομηθεί κόστος από τη στέγαση, αλλά πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται ο στόχος για την κατάργηση του Σώματος και η συγχώνευσή της με τον ΔΕΟΕ, την Υπηρεσία Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
Επισημαίνεται πως, η ΔΕΟΕ, επρόκειτο το 2019 να αντικαταστήσει το ΣΔΟΕ, αλλά κατόπιν αντιδράσεων, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (Χρήστος Σταϊκούρας) υποχώρησε και παρέμειναν δύο χωριστές υπηρεσίες με το ίδιο αντικείμενο.
Παράλληλα η ΠΟΕ-ΔΟΥ αποκαλύπτει πως τα τελευταία έξι χρόνια η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν έχουν τοποθετήσει ακόμη, νέο επικεφαλής στο ΣΔΟΕ, ενώ την ώρα που νομοθετήθηκαν νέες αρμοδιότητες για το ΣΔΟΕ, δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί με την έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων.
Έλεγχοι με γραφειοκρατία
Το εξωπραγματικό στοιχείο που προκύπτει, αναφορικά με το ΣΔΟΕ, είναι ο αποκλεισμός του από τις πλατφόρμες των δεδομένων των άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών, που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών.
Δεν υφίσταται λειτουργική διασύνδεση, μεταξύ των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ, των Υπηρεσιών Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), των Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛΚΕ) και των ΔΟΥ.
Δηλαδή, για να λάβει το ΣΔΟΕ στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στην ΑΑΔΕ για την αποστολή «Δελτίου Πληροφοριών», μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, ο οποίος στη διάρκεια των ελέγχων μεγάλων υποθέσεων (με τις οποίες ασχολείται κυρίως το ΣΔΟΕ) είναι πολύτιμος.
Όπως επισημαίνει η “Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών” «Το Σ.Δ.Ο.Ε. είναι μια ελεγκτική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και εκτός Α.Α.Δ.Ε., οι υπάλληλοι του οποίου ανήκουν στην ίδια Ομοσπονδία με τους υπαλλήλους αυτής. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς κλπ. Αυτή τη στιγμή, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, οι εν λόγω υπάλληλοι δεν έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές της Α.Α.Δ.Ε. κάτι που θα διευκόλυνε το έργο τους στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».
Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε να λειτουργεί στις 10 Απριλίου 1997, τον Ιούλιο του 2005 μετονομάστηκε σε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ), αλλά τον Απρίλιο 2010 επέστρεψε στην παλαιά ονομασία, «ΣΔΟΕ».
Αποστολή της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γ.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε.) είναι:
- Η αποκάλυψη και καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος,
- Ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων, της κατοχής και διακίνησης απαγορευμένων ή υπό ειδικό καθεστώς ειδών και ουσιών,
- Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που σχετίζονται με τις εθνικές και κοινοτικές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις,
- Η αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς και απάτης,
- Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής των διατάξεων που αναφέρονται στην προστασία της δημόσιας περιουσίας, με σκοπό την πρόληψη των σχετικών παραβάσεων και παράνομων πράξεων, την οικειοθελή συμμόρφωση των υπόχρεων, τη δίωξη των υπευθύνων παραβατών.
- Η προστασία γενικότερα των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας, του κοινωνικού συνόλου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).