Αρθροπλαστική γόνατος: Ποιοι είναι οι μέθοδοι που ακολουθούνται και τι πρέπει να προσέξουμε κατά την επέμβαση
Η αρθροπλαστική γόνατος, συνήθως εκτελείται από ορθοπαιδικό χειρουργό και γίνεται προκειμένου ο ασθενής να απαλλαγεί από τους πόνους και να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το γόνατό του. Παρακάτω θα δούμε τις πιο γνωστές μεθόδους που εκτελούνται από τους χειρουργούς ορθοπαιδικούς:
Ολική αρθροπλαστική γόνατος
Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης στο γόνατο με μια τεχνητή άρθρωση. Ο ορθοπαιδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/ χειρουργός αφαιρεί το αρρωστημένο οστό και χόνδρο από το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα και το αντικαθιστά συνήθως με ένα μεταλλικό εμφύτευμα.
Μερική αρθροπλαστική γόνατος:
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν μόνο ένα κομμάτι της άρθρωσης έχει υποστεί βλάβη. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια. Ο χειρουργός αφαιρεί το κατεστραμμένο τμήμα και το αντικαθιστά με τεχνητό εμφύτευμα.
Ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος:
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί μικρότερες τομές με εξειδικευμένα εργαλεία για την εκτέλεση της επέμβασης. Η διαδικασία αυτή δεν είναι επώδυνη για τον πάσχοντα. Επίσης η παραμονή στην κλινική ή το νοσοκομείο είναι λιγότερη και η ανάρρωση ταχύτερη.
Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί από τον ορθοπαιδικό για την αποκατάσταση της βλάβης, η επέμβαση αντικατάστασης γόνατος είναι ένα σοβαρό χειρουργείο που ενέχει ορισμένους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους πιο κοινούς κινδύνους για την συγκεκριμένη επέμβαση:
Λοίμωξη: Μετά από χειρουργική επέμβαση μπορεί να παρουσιαστεί κάποια λοίμωξη στην άρθρωση του γονάτου, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και δυσκαμψία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εμφύτευμα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί εκ νέου.
Θρόμβοι αίματος: Μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος στα πόδια, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς. Συνήθως χορηγούνται αντιπηκτικά αίματος και οι ορθοπαιδικοί προτρέπουν τους ασθενείς να σηκώνονται και να περπατάνε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την επέμβαση, για να αποτραπεί η δημιουργία θρόμβων στο αίμα.
Βλάβη στα νεύρα: Μπορεί τα νεύρα στην άρθρωση του γόνατος να υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο πόδι. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό, αλλά σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι και μόνιμο.
Αποτυχία εμφυτεύματος: Τα εμφυτεύματα μπορεί να φθαρούν ή να χαλαρώσουν με την πάροδο του χρόνου, κάτι που μπορεί να απαιτήσει πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του εμφυτεύματος.
Δυσκαμψία:
Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσκαμψία στην άρθρωση του γόνατος μετά από χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να δυσκολέψει την κάμψη ή την ανόρθωση του ποδιού. Σε αυτή την περίπτωση η φυσικοθεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής μετά το χειρουργείο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας του ποδιού.
Αλλεργική αντίδραση:
Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να παρουσιαστεί κάποια αλλεργική αντίδραση στα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εμφύτευμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο ή εξάνθημα.
Εκτός από αυτούς τους κινδύνους που αναφέραμε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η αρθροπλαστική γόνατος https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82 μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Ασθενείς με ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιά ή πνευμονοπάθεια, μπορεί να μην επιτρέπεται να κάνουν την επέμβαση. Επιπλέον, οι ασθενείς που είναι υπέρβαροι ή καπνιστές μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών μετά την επέμβαση. Εάν σκέφτεστε να κάνετε αρθροπλαστική γόνατος, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας, καθώς και για τυχόν εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν. Ο ορθοπαιδικός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η επέμβαση είναι η σωστή επιλογή για εσάς.