By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
VerianetVerianetVerianet
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Verianet
  • Ημαθία
    • Βέροια
    • Νάουσα
    • Αλεξάνδρεια
  • Ειδήσεις
    • Διεθνή
    • Ελλάδα
    • Εργασιακά
    • Κόσμος
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Πολιτισμός
    • Υγεία
    • Ψυχαγωγία
  • Ατζέντα
  • Αθλητικά
  • Απόψεις
  • Θέματα
Search
Reading: Έκρηξη ακρίβειας στα αγροτικά προϊόντα – Αυξήσεις πάνω και από 100%!
Share
Font ResizerAa
VerianetVerianet
Search
Have an existing account? Sign In
Follow US
Verianet > News > Ειδήσεις > Οικονομία > Έκρηξη ακρίβειας στα αγροτικά προϊόντα – Αυξήσεις πάνω και από 100%!
ΟικονομίαΕιδήσεις

Έκρηξη ακρίβειας στα αγροτικά προϊόντα – Αυξήσεις πάνω και από 100%!

Sofia Veiou
Sofia Veiou 14 Οκτωβρίου 2023
Share
3 Min Read
SHARE

Έκρηξη ακρίβειας στα αγροτικά προϊόντα – Αυξήσεις πάνω και από 100%!

“Πρωταθλητές” στις ανατιμήσεις αναδείχθηκαν τον Αύγουστο το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρούτα, με άνοδο τιμής μεγαλύτερη ακόμα και του 100% σε ετήσια βάση (από τον Αύγουστο του 202)2, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής μειώθηκε αισθητά με την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία (χωρίς τις επιδοτήσεις) σημείωσε αύξηση κατά 25,8% σε σχέση με αυτόν του Αυγούστου 2023, ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος περιορίζεται στο 2,6%.

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Σεπτέμβριος 2022 – Αύγουστος 2023), ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών ανέβηκε κατά 19,1%.

Η εκτίναξη του Δείκτη Τιμών Εκροών οφείλεται ως επί το πλείστον στην αύξηση κατά 28,1% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ελαιόλαδο, λαχανικά και κηπευτικά, καθώς και στην άνοδο κατά 11,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

 

Οι αυξήσεις τον Αύγουστο

Αναλυτικά, τον Αύγουστο του 2023 πρώτο στη λίστα των ανατιμήσεων φιγουράρει το ελαιόλαδο, με το δείκτη τιμών να εκτοξεύεται κατά 102,3%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα λαχανικά και τα κηπευτικά με άνοδο 37,8% και ακολουθούν τα φρούτα με 28,5%.

Αυξημένος κατά 10,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 είναι και ο δείκτης τιμών του κρασιού, κατά 10,4% της πατάτας και των σπόρων και κατά 7,9% των κτηνοτροφικών φυτών.

Τον ίδιο μήνα, ακριβότερα κατά 11,5% πωλούνται τα κρέατα και κατά 11,1% τα ζωικά προϊόντα συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

 

Τιμές εισροών

Το παράδοξο είναι ότι η ακρίβεια στο ράφι καλπάζει ενώ το κόστος παραγωγής υποχώρησε έστω και οριακά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία παρουσίασε τον Αύγουστο του 2023 μείωση 2% έναντι αύξησης 25% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Αυγούστου 2022 με τον Αύγουστο 2021.

Η πτώση του αποδίδεται στη μείωση κατά 3,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά, αλλά και στην αύξηση κατά 8% του δείκτη τιμών του σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου. Σε μηναία βάση, ο Γενικός Δείκτης Εισροών παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, ενώ σε επίπεδο δωδεκαμήνου η άνοδος άγγιξε το 8,1%.

Ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας και των λιπαντικών έπεσαν κατά 7,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και των ζωοτροφών κατά 4,5%. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών τόσο των σπόρων όσο και των γεωργικών φαρμάκων κατέγραψαν περαιτέρω άνοδο κατά 4,9% και 4,1% αντίστοιχα, ενώ κατά 8,1% αυξήθηκαν και οι τιμές για τη συντήρηση κι επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σε ανοδική τροχιά ωστόσο κινήθηκε και ο δείκτης τιμών των μηχανημάτων καλλιέργειας (+10,5%), των γεωργικών ελκυστήρων (+9,3), αλλά και των υπόλοιπων μηχανημάτων.

 

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

sofokleousin.gr

 

 

You Might Also Like

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

Κάτω από 1.000 ευρώ έχουν στην τράπεζα 7 στους 10 Έλληνες!

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η απόδοση ΑΦΜ σε ανηλίκους άνω των 12 ετών, χωρίς ταυτότητα

Σχέδιο επιτάχυνσης πλειστηριασμών: Τι αλλάζει στις ανακοπές

Καλοκαιρινό ηλεκτροσόκ! +60% η τιμή του ρεύματος

TAGGED:Must Read
Share This Article
Facebook Twitter Email Print
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Previous Article 2-1 η Βέροια τη Νίκη Ευκαρπίας
Next Article Ισραήλ: Χωρίς διέξοδο στη Γάζα – Για εθνοκάθαρση μιλά ο ΟΗΕ
Leave a review

Leave a review Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Please select a rating!

Διαβάστε επίσης

ΕλλάδαΕιδήσειςΟικονομία

Άπιαστο όνειρο οι καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους 2

18 Ιουνίου 2025
ΒέροιαΗμαθία

Ημαθία: Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρό στην Εγνατία στο ύψος Κλειδίου

16 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια με τον θεσμό της διαμεσολάβησης

13 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

Κυνήγι για παλιά χρέη στην Εφορία- Πότε και πώς “παγώνουν”

9 Ιουνίου 2025
ΟικονομίαΕιδήσειςΕλλάδα

ΔΥΠΑ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους- Όλες οι λεπτομέρειες

6 Ιουνίου 2025
ΠολιτισμόςΒέροιαΗμαθία

“5 γενιές, μια αλυσίδα” – 70 Χρόνια Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2 Ιουνίου 2025
Τολμάμε, Γράφουμε, Αποκαλύπτουμε. Ειδήσεις από την Ημαθία (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Κατηγορίες

  • Ημαθία
  • Αθλητικά
  • Ειδήσεις
  • Ατζέντα

Χρήσιμα

  • Πολιτική Χρήσης Cookies
  • Όροι χρήσης
  • GDPR

Subscribe

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

Follow US
© Verianet. All rights reserved. Designed & Developed by IMBNET
  • Επικοινωνία
Καλώς ορίσατε

Ο λογαριασμός σας!

Lost your password?